GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διεθνής κινητοποίηση για τη σωτηρία νεαρού μελλοθάνατου Σαουδάραβα

Μια παγκόσμια εκστρατεία έχει ξεκινήσει η Δύση - μέσα από διεθνείς οργανισμούς κι τα social media - για την σωτηρία του 20χρονου μελλοθ...

Διεθνής κινητοποίηση για τη σωτηρία νεαρού μελλοθάνατου Σαουδάραβα

Μια παγκόσμια εκστρατεία έχει ξεκινήσει η Δύση - μέσα από διεθνείς οργανισμούς κι τα social media - για την σωτηρία του 20χρονου μελλοθάνατου Άλι Αλ-Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος συνελήφθη τον Φεβρουάριο 2012, στα 17 του χρόνια, διότι συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του καθεστώτος και καταδικάστηκε σε θάνατο. 

Ο πατέρας του νεαρού Αλί ζήτησε έλεος από τον βασιλιά Σαλμάν και προειδοποίησε για κίνδυνο βίαιης αντίδρασης της σιιτικής κοινότητας της χώρας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι εκκλήσεις από τον ΟΗΕ, διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικές πρωτεύουσες, για την σωτηρία του Αλί.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν ανακοινώνουν από πριν τις εκτελέσεις και, στην περίπτωση του Άλι Αλ-Νιμρ, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, προειδοποιούν στελέχη των Ηνωμένων Εθνών. Ο νεαρός σιίτης μπορεί να αποκεφαλιστεί ή να σταυρωθεί. 

Χθες, ειδικοί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησαν από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να ματαιώσουν την εκτέλεση, εκφράζοντας σοβαρές επικρίσεις για τη δικαστική διαδικασία που κατέληξε στην καταδίκη του νεαρού. 

Οπως καταγγέλλεται, ο νεαρός υποβλήθηκε σε βασανιστήρια για να ομολογήσει, ενώ δεν είχε τη συνδρομή δικηγόρου. Εξάλλου, η επιβολή της θανατικής ποινής σε ανηλίκους αποτελεί παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

Αν και 133 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την αρχή του έτους στη Σαουδική Αραβία, έναντι 87 το 2014, κανείς δεν έχει θανατωθεί μέχρις στιγμής για πολιτικό ακτιβισμό. Ο πατέρας του Άλι Αλ-Νιμρ δήλωσε ότι ο γιος του συμμετείχε σε διαδηλώσεις, αλλά είναι αθώος για τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως διάρρηξη, επίθεση εναντίον της αστυνομίας και ρίψη βομβών μολότοφ.

Ο ΟΗΕ έχει πληροφορίες ότι δύο ακόμη άτομα, επίσης ανήλικοι, που είχαν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις στην πόλη Κατίφ έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και η εκτέλεσή τους επίκειται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση