GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα μυστικά της εκλογικής μάχης

Τις οριακές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που καταγράφονται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις στα ίδια ποσοστά με μικρές αποκλίσεις πιστοποιού...

Τα μυστικά της εκλογικής μάχης

Τις οριακές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που καταγράφονται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις στα ίδια ποσοστά με μικρές αποκλίσεις πιστοποιούν και τα ποιοτικά ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης.

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες δίνουν διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ με 0,3-0,5%.

Αντίστοιχα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών καταγράφουν μία υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική που κυμαίνεται από 3 έως 5 μονάδες απέναντι στη ΝΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από το 40% του εκλογικού σώματος. Αντίστοιχα η ΝΔ φαίνεται να υπερτερεί με αντίστοιχη διαφορά (3-5 μονάδες) στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς φαίνεται ότι κερδίζει την επαγγελματική ομάδα των αγροτών με διαφορά που αγγίζει το 8% μετά τις προβλέψεις της συμφωνίας με τους δανειστές για αύξηση της φορολόγησης τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τις περιοδείες του στην περιφέρεια προσπαθεί να ανατρέψει τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να δώσει το βάρος του στην εκλογική μάχη της Αττικής, καθώς η περιφέρεια αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του τελικού νικητή των εκλογών.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καταγράφουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία μικρή υπεροχή από 1-3 μονάδες στις γυναίκες έναντι της ΝΔ.

Οριακά υπερτερεί το κόμμα του Β. Μεϊμαράκη στους άνδρες ψηφοφόρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις γυναίκες έχει περιοριστεί σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου όπου ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κυρίαρχος και στις δύο κατηγορίες ψηφοφόρων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα στην πρόθεση ψήφου ανά ηλικιακή κατηγορία. Στις μικρές ηλικίες από 18 έως 34 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα προβάδισμα που κυμαίνεται από 5-8 μονάδες, ενώ στις παραγωγικές ηλικίες από 35 έως 64 ετών μειώνεται το προβάδισμα έναντι της ΝΔ στις 1-1,5 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες έχει υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Κόστισε η συμφωνία

Η συμφωνία με τους δανειστές που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απομάκρυνε από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους αυτών των ηλικιακών κατηγοριών οι οποίοι φαίνεται ότι κατευθύνονται σε μικρότερα κόμματα. Αντίστοιχα παρατηρείται άνοδος της ΝΔ στις παραγωγικές ηλικίες (35-64) που φαίνεται ότι επιθυμούν εγγυήσεις για κυβερνητική σταθερότητα την επομένη των εκλογών και ανταποκρίνονται θετικά στο μήνυμα του Ευ. Μεϊμαράκη για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας την επομένη των εκλογών.

Πρώτη και με διαφορά είναι η ΝΔ στην ηλικιακή κατηγορία των ψηφοφόρων άνω των 65 ετών, αφού φαίνεται ότι προηγείται με 12-14% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Και στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ υπερτερούσε στις μεγάλες ηλικίες, όμως σε αυτήν τη συγκυρία η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αυξάνεται, αφού η πλειοψηφία των συνταξιούχων μαγνητίζεται από τη ρητορική της ΝΔ για πολιτική σταθερότητα και κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετάσχουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Η μείωση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στις μικρές και παραγωγικές ηλικίες αλλά και η αύξηση της επιρροής της ΝΔ στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες πιστοποιούν την εικόνα των οριακών διαφορών μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η κατανομή

Για τα μικρότερα κόμματα, τα ποιοτικά ευρήματα των ερευνών καταγράφουν ότι στην κατανομή των ψήφων μεταξύ λεκανοπεδίου και περιφέρειας η Χρυσή Αυγή έχει σχεδόν την ίδια δύναμη. Το Ποτάμι διαθέτει αυξημένες δυνάμεις στο λεκανοπέδιο κατά 2 μονάδες περίπου όπως και το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα μοιράζουν τις δυνάμεις τους μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας σχεδόν κατά το ήμισυ. Η Χρυσή Αυγή έχει υπερδιπλάσιους ψηφοφόρους άνδρες απ' ό,τι γυναίκες, ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι ηλικίας από 18-34 ετών. Αντίστοιχα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΚΕ ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 35-64 και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στην κατηγορία πάνω από 65 ετών. Λαϊκή Ενότητα, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων διαθέτουν τη βασική δεξαμενή των ψηφοφόρων τους στην ηλικιακή κατηγορία 18-34 ετών.

Σημαντικά είναι και τα ποιοτικά ευρήματα που αφορούν τους πολίτες που καταγράφονται στην κατηγορία του λευκού, της αποχής και της αδιευκρίνιστης ψήφου που αθροιστικά κυμαίνονται στο 14%. Από όσους δηλώνουν ότι θα κατευθυνθούν στο άκυρο, στο λευκό ή στην αποχή η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην περιφέρεια, αφού είναι σχεδόν διπλάσιοι από όσους πολίτες ανήκουν στην ίδια κατηγορία και βρίσκονται στην Αττική. Οι αναποφάσιστοι είναι ισομερώς μοιρασμένοι σε Αττική και υπόλοιπη Ελλάδα. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που κατευθύνονται στην αποχή ή είναι αναποφάσιστοι είναι γυναίκες, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του «Εθνους» της περασμένης Τρίτης που ανέφερε ότι ο αναποφάσιστος γυναικείος πληθυσμός θα κρίνει τον τελικό νικητή των εκλογών. Δύο στους τρεις πολίτες που έχουν επιλέξει την αποχή ή τη λευκή ψήφο ανήκουν στις ηλικιακές κατηγορίες από 18-34 και 35-64 ετών, όπως αντίστοιχα εντοπίζεται και η πλειονότητα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, αφού 4 στους 5 ανήκουν στις νεότερες και παραγωγικές ηλικίες. Στην κατηγορία των αναποφάσιστων κυριαρχούν οι γυναίκες που είναι νοικοκυρές ή άνεργες και είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι ευάλωτη στα μηνύματα φόβου αλλά και ελπίδας και δείχνει απογοητευμένη από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης λόγω των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει στις εκλογές του Ιανουαρίου. Αναλυτικά στη δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύτηκε στο «Εθνος της Κυριακής» καταγράφεται ότι οι γυναίκες αποτελούν το 58,4% του σώματος των αναποφάσιστων έναντι του 41,6% των ανδρών και ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 35-54 ετών (45,4%). Σε ποσοστό 44,7% στο σύνολο των αναποφάσιστων έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου. Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει ότι οι αναποφάσιστοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους σε ποσοστό 91,8%, παρά το γεγονός ότι επιθυμούσαν τη συμφωνία με τους δανειστές σε ποσοστό 61,3%.

Απογοητευμένοι

Είναι απογοητευμένοι από την επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (76,3%) λόγω της διάψευσης των προσδοκιών που είχαν από την κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, ενώ σε ποσοστό 69,2% αθροιστικά εκτιμούν ότι εάν είχε κερδίσει η ΝΔ τις προηγούμενες εκλογές, η κατάσταση σήμερα θα ήταν η ίδια ή και καλύτερη. Παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των αναποφάσιστων (86,6%) υποστηρίζει ότι σήμερα δεν έχει νόημα η αντίθεση μνημόνιο - αντιμνημόνιο προτάσσοντας την αντιπαράθεση μεταξύ του παλιού και του νέου ή της πιο αποτελεσματικής πολιτικής δύναμης. Τέλος, περισσότεροι από τους μισούς (51,8%) επιθυμούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ τα ποσοστά εκτινάσσονται στο 76,1% εάν προστεθούν οι αναποφάσιστοι που επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (10,1%) ή τη ΝΔ (14,2%).

  • 3-5% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, ενώ...

  • 8% μπροστά βρίσκεται η ΝΔ στους αγρότες

  • 58% των αναποφάσιστων είναι γυναίκες

  • 5-8% η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στους νέους

  • 92% των αναπο-φάσιστων δεν είναι ικανο-ποιημένοι από τη διαπρα-γμάτευση

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

 

Δείτε επίσης:

Το απόλυτο ντέρμπι σε 5 δημοσκοπήσεις - Δείτε τα ποσοστά των κομμάτων


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση