GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για όσους φοβούνται και επηρεάζονται από τις δημοσκοπήσεις...

Nikos Karahalios Ένα κείμενο του FORUM2020 για όσους φοβούνται και επηρεάζονται από τις δημοσκοπήσεις. "Η αρχαία Σπάρτη διέθετε την ...

Nikos Karahalios
Ένα κείμενο του FORUM2020 για όσους φοβούνται και επηρεάζονται από τις δημοσκοπήσεις.

"Η αρχαία Σπάρτη διέθετε την πιο ισχυρή πολεμική μηχανή του κλασσικού κόσμου. Το μυστικό της επιτυχίας της δεν βρισκόταν στην κατοχή ενός ανώτερου όπλου, αφού όλες οι τότε στρατιές, δόρυ, σπαθί και ασπίδα χρησιμοποιούσαν, αλλά στον ανθρώπινο παράγοντα, τους ίδιους τους πολεμιστές και την ανώτερη εκπαίδευσή τους.
Η πολυετής άσκηση είχε τρία στάδια: την τέχνη του πολέμου, την σκληρή σωματική άσκηση, αλλά ως επί το πλείστον η έμφαση δινόταν στην ψυχολογική προετοιμασία. Οι Σπαρτιάτες γνώριζαν πολύ καλά ότι όσο καλογυμνασμένος και αν ήταν ο οπλίτης, όσο ανώτερη κι αν ήταν η στρατηγική τους, αν ο απλός στρατιώτης δεν είχε καθαρό μυαλό την κρίσιμη ώρα θα κυριαρχείτο από την «οργή και το φόβο», τα δύο κακά που εξασθενίζουν τον «αυτοέλεγχο». Τότε πολλαπλασιαζόταν ο κίνδυνος να σπάσει η παράταξη και να χαθεί η μάχη.
Ποιό ήταν όμως το αντίδοτο; Η «άροσις», το «όργωμα», δηλαδή η δοκιμασία. Σκοπός της ήταν «να συνηθίσουν τις αισθήσεις στην προσβολή, να ατσαλώσουν τη θέληση». Μάλιστα η απάντηση που ζητούσαν οι πιο έμπειροι, οι «όμοιοι», από τους νέους πολεμιστές έπρεπε να είναι «διασκεδαστική». Τους ζητούσαν να παρακάμπτουν την προσβολή με ένα αστείο, να της «γελάνε κατάμουτρα». Γνώριζαν πολύ καλά ότι ο νους που διατηρούσε τη διαύγειά του θα τα έβγαζε πέρα και στην πιο δύσκολη μάχη.
Αυτό ακριβώς είναι και σήμερα το ζητούμενο από το πολιτικό δυναμικό της χώρας και κυρίως από τα στελέχη μας που έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης. Αυτή την εποχή δέχονται μια «οργανωμένη» επίθεση από το «σύστημα των βολεμένων», όπως επιμένει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και έχει συμφωνήσει κατά καιρούς και ο Γιώργος Παπανδρέου. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, όσοι αντιμάχονται την πρόοδο με «αστείες» ή αναπόδεικτες κατηγορίες, προσπαθούν να μας κάνουν να λειτουργούμε σε ένα καθεστώς καθημερινού φόβου, με αναφορά σε μια εικονική τηλε-πραγματικότητα. Οι πολιτικοί έχουν ως σημείο αναφοράς την κοινωνία, τις αρχές, τις αξίες και την ιδεολογία τους. Δεν επιτρέπεται να εγκλωβίζονται από τηλεοπτικούς κανόνες. Είναι γεγονός ότι στην πολιτική βρισκόμαστε καθημερινά σε αντιπαραθέσεις. Είναι λογικό να έχουμε στρες. Ας κρατήσουμε όμως το «καλό στρες» που μας τροφοδοτεί με ενέργεια και αυξάνει την αδρεναλίνη. Η διάθεσή μας (ψυχοτοποθέτηση) πρέπει να είναι θετική για να διαχειριστούμε αυτή την περίοδο «στρέβλωσης» με αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται ψυχραιμία, θάρρος, διορατικότητα, δυναμικές και ταχείες αντιδράσεις. Η ομαδικότητα δημιουργεί συνοχή και αλληλεγγύη, αρετές που δημιουργούν συγκριτικό πλεονέκτημα σε βάθος χρόνου, προαπαιτούμενα για να κερδίσει το πολιτικό σύστημα το στοίχημα της μεταρρύθμισης στη χώρα, και όχι μόνο τις καθημερινές τηλεμαχίες.
Όποιος πολεμά με τα κατεστημένα συμφέροντα, και τις αναχρονιστικές νοοτροπίες, που είναι κατάλοιπα της μακρόχρονης επικράτησης του συστήματος ΠΑΣΟΚ, έχει μια δύσκολη αποστολή. Ο στόχος να δημιουργήσουμε μια νέα καλύτερη Ελλάδα, μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η τακτική υπηρετεί την στρατηγική. Είναι λάθος να προσπαθούμε να αποκρούσουμε μία-μία τις εν πολλοίς άδικες επιθέσεις. Όταν πάψει να εκπέμπει ο πομπός, που λειτουργεί ως παραμορφωτικός μεγεθυντικός φακός της πραγματικότητας, τότε θα φανεί ότι η «περίοδος στρέβλωσης» επέφερε μόνο επιφανειακές και παροδικές απώλειες και όχι τα ρήγματα που θα δημιουργούσε μια πραγματική πολιτική ή κοινωνική κρίση. Τα προβλήματα όσων έχουν στρατευθεί σε αυτή την προσπάθεια για διαφάνεια ξεπερνιούνται σιγά σιγά, γιατί του στρατού ηγούνται στρατηγοί, χωρίς οργή και φόβο.
Η διαύγεια του νου, η καρτερική υπομονή στις επιθέσεις, η κοπιώδης επιμονή στον στρατηγικό στόχο οδηγούν στη νίκη. Αρκεί όλοι να έχουν εκπαιδευθεί και παιδευτεί σωστά στην «παράκαμψη της προσβολής», στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Αρκεί το πολιτικό σύστημα να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του με καθαρό μυαλό, πολιτικότητα και συλλογική λειτουργία."

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση