GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο προσκήνιο η απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά

Στο προσκήνιο έχει έρθει για ακόμα μια φορά η απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων με αφορμ...

Στο προσκήνιο η απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά Στο προσκήνιο έχει έρθει για ακόμα μια φορά η απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων με αφορμή δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας «Στο Κόκκινο» σημειώνει μέσα από δελτίο τύπου της ότι η εγκύκλιος του τ. Υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου για τις απαλλαγές αποτελεί ακριβώς συμμόρφωση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων που προέκυψε μετά από εντατική ενασχόληση με το ζήτημα στελεχών του Υπουργείου Παιδείας και τις σχετικές απαραίτητες παρεμβάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.
Η εγκύκλιος του κ. Λοβέρδου με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2015  ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986, του ίδιου του μαθητή (αν είναι ενήλικος) ή και των δύο γονέων του (αν είναι ανήλικος), στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει, εκτός αν το επιθυμεί.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η εγκύκλιος η υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής και των δύο γονέων του μαθητή, παραλαμβάνεται από το Διευθυντή του σχολείου εντός αποκλειστικής χρονικής προθεσμίας που διαρκεί από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 20η Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Η υπεύθυνη δήλωση προσυπογράφεται και από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό «η προσυπογραφή της Υπεύθυνης Δήλωσης από τον διδάσκοντα είναι απαραίτητη, ώστε να ενημερώνεται για τους μαθητές που θα έχει στην τάξη του στις ώρες του μαθήματος των Θρησκευτικών».
Για την εγκύκλιο της απαλλαγής η ΟΛΜΕ εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι μετά από συζήτηση αποφάσισε ότι είναι απολύτως επαρκής η αιτιολόγηση απαλλαγής «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης», χωρίς να απαιτείται περαιτέρω διευκρίνιση,  κατά την αίτηση του κηδεμόνα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους οικείους νόμους.
«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να προβεί σε άμεση τροποποίηση της εγκυκλίου ώστε, εφεξής, από τους γονείς ή κηδεμόνες που επιθυμούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών να μην ζητείται να δηλώνουν αν είναι άθρησκοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι, αλλά να ασκούν το δικαίωμά τους αυτό, κατ΄ επίκληση των πεποιθήσεών τους και της θρησκευτικής τους συνείδησης καθώς και να δοθεί παράταση στο δικαίωμα δηλώσεων των απαλλαγών».
Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων δεν άφησε ασχολίαστη την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, αναφέροντας  πως «λυπούμαστε για την διοίκηση της ΟΛΜΕ που αποφάσισε να μην συνεργάζεται με τον κλάδο μας για θέματα που μας αφορούν, αλλά να ενεργεί αυθαίρετα σε βάρος και εν αγνοία μας, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι δεν τιμά καθόλου το ΔΣ της ΟΛΜΕ».
Να αναφέρουμε επίσης ότι στις 6 Αυγούστου εκδόθηκε γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία είναι διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο της και στην οποία αφού αναλύεται το σκεπτικό αναφέρεται ότι η Αρχή γνωµοδοτεί ότι η δήλωση ότι ο µαθητής (αν είναι ενήλικος) ή οι γονείς του (αν είναι ανήλικος) επιθυµούν την απαλλαγή του µαθητή από το µάθηµα των θρησκευτικών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης υπό την ουσιαστική έννοια του όρου δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 στοιχ. α’ και β’ του ν. 2472/1997.
Τι αναφέρεται στο άρθρο 4 παρ.1 στοιχ α και β:
Άρθρο 4: Χαρακτηριστικά δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα
1. Τα δεδοµένα προσωπικού χαρακτήρα για να τύχουν νόµιµης επεξεργασίας πρέπει: α) Να συλλέγονται κατά τρόπο θεµιτό και νόµιµο για καθορισµένους, σαφείς και νόµιµους σκοπούς και να υφίστανται θεµιτή και νόµιµη επεξεργασία ενόψει των σκοπών αυτών. β) Να είναι συναφή, πρόσφορα, και όχι περισσότερα από όσα κάθε φορά απαιτείται εν όψει των σκοπών της επεξεργασίας.
 Καλόγηρος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση