GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θα χτυπήσει τους γύπες της κερδοσκοπίας του χρέους ο ΟΗΕ;

Με αφορμή τη σχετική συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το αίτημα για δημιουργία νομικού πλαισίου για την πτώχευση κρατών...

Θα χτυπήσει τους γύπες της κερδοσκοπίας του χρέους ο ΟΗΕ;
Με αφορμή τη σχετική συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το αίτημα για δημιουργία νομικού πλαισίου για την πτώχευση κρατών επανέρχεται στο προσκήνιο. Το ζήτημα αφορά και την Ελλάδα, αναφέρει η  Deutsche Welle.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, οι ψήφοι υπέρ ήταν 136 υπέρ, 6 κατά και 14 αποχές. Τη σχετική πρόταση υπέβαλε η Νότια Αφρική. Σημειώνεται ότι, εν αντιθέσει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αν και διαθέτουν πολιτικό βάρος.
Υπογραμμίζεται ότι, όπως ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου την Τετάρτη, είχε δοθεί εντολή η ελληνική αντιπροσωπεία «και πάλι να απόσχει από την ψηφοφορία της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το χρέος, όπως συνέβη και επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου».
Το συγκεκριμένο ψήφισμα προτρέπει τους δανειστές να ενεργούν «καλή τη πίστει και σε πνεύμα συνεργασίας για την επίτευξη διευθέτησης κοινή συναινέσει. «Ένα κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα...να σχεδιάσει τη μακροοικονομική πολιτική του, περιλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, που δεν θα έπρεπε να παρεμποδίζεται από καταχρηστικά μέτρα» σημειώνεται σχετικά.
Η Αργεντινή σχολίασε θετικά την υπερψήφιση, με τον υπουργό Εξωτερικών της, Χέκτορ Τίμερμαν, να κάνει λόγο για ένα ψήφισμα υπέρ της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης.
Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε προβληματική, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες δεν έχουν «κυρίαρχο δικαίωμα» στην αναδιάρθρωση χρέους. οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ένας μηχανισμός αναδιαρθρώσεων θα προκαλούσε αβεβαιότητα στις αγορές.
«Χθες ήταν η Αργεντινή, σήμερα η Ελλάδα και αύριο ίσως και η Γαλλία», έγραψαν σε επιστολή τους 17 γνωστοί οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Τομά Πικετί, η Μαριάνα Ματσουκάτο, ο Χάινερ Φλάσμπεκ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης. Οι «17» καλούν τις ευρωπαϊκές χώρες να υπερψηφίσουν ένα πλαίσιο κανόνων για την πτώχευση κρατών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σήμερα στη Νέα Υόρκη.
Οι πιθανότητες να βρει ευήκοα ώτα η παραπάνω έκκληση είναι μικρές, αναφέρει σχόλιο στη Deutsche Welle. Παρ' όλα αυτά, η θεμελιώδης ιδέα των προτάσεων που περιλαμβάνει έχει γίνει προ πολλού αποδεκτή από νομικούς, οικονομολόγους, ειδικούς των χρηματαγορών και πολιτικούς. Όπως το Πτωχευτικό Δίκαιο εντός των κρατών προστατεύει υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ιδιώτες έναντι των δανειστών τους, έτσι χρειάζονται και τα ίδια τα κράτη αντίστοιχο νομικό πλαίσιο. Μία τέτοια ρύθμιση θα καθιστούσε δυνατή την ελεγχόμενη χρεοκοπία, η οποία θα έχει στόχο να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο για τον οφειλέτη όσο και για τον δανειστή. Αυτή θα ήταν μία πολύ πιο λογική διαδικασία συγκριτικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι σημερινές κρίσης χρέους των κρατών.
Άκρως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η Αργεντινή. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε προβεί το 2001 σε αναδιάρθρωση του χρέους της, με το 92% των πιστωτών της να παραιτούνται από μέρος των απαιτήσεών τους, προτιμώντας να πάρουν πίσω έστω ένα μέρος των χρημάτων τους αντί να θέτουν αξιώσεις στις οποίες η χρεοκοπημένη τότε Αργεντινή αδυνατούσε να ανταποκριθεί. Ωστόσο, μία ομάδα κερδοσκοπικών επενδυτικών ταμείων επέμεινε να διεκδικήσει ενώπιον δικαστηρίου το σύνολο των απαιτήσεών που είχαν έναντι της Αργεντινής.

Η Ελλάδα απείχε σχετικής ψηφοφορίας πέρυσι στον ΟΗΕ
Η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες δεν δίστασε πέρυσι να κάνει λόγο ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών για «γύπες» και «οικονομική τρομοκρατία». Τότε μια ομάδα 77 αναπτυσσόμενων και χωρών με αναδυόμενες οικονομίες είχαν κατορθώσει να «περάσουν» μία απόφαση που προετοίμασε τη βάση ψηφίσματος που υποβλήθηκε τώρα προς ψήφιση και αφορά τη διαδικασία χρεοκοπίας κρατών.
Παρά την υπερψήφιση του σχεδίου από την πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2014, 11 χώρες -ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Ιαπωνία και η Γερμανία- το καταψήφισαν. Της ψηφοφορίας επέλεξαν να απόσχουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Στο μεταξύ το Βέλγιο έχει ψηφίσει έναν νόμο που στρέφεται κατά της δράσης των ληστρικών επενδυτικών ταμείων και στη Γερμανία έχει «ανάψει» η αντιπαράθεση πολλών ειδικών γύρω από το ζήτημα της θεσμοθέτησης διεθνούς δικαίου για την πτώχευση κρατών. Ακόμη και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κατά τα άλλα δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει σε Έλληνες και Αργεντινούς τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις τους, τάσσεται υπέρ ενός πλαισίου για την κρατική χρεοκοπία.
Το σημείο που διχάζει υποστηρικτές και πολέμιους του σχετικού ψηφίσματος στα Ηνωμένα Έθνη είναι περισσότερο τεχνικής φύσεως: Μπορεί το ζήτημα να διευθετηθεί αποτελεσματικότερα εντός του ΟΗΕ ή στο ΔΝΤ; Το τελευταίο, που ζητεί με ολοένα πιο επιτακτικό τρόπο τη διαγραφή μη βιώσιμου χρέους ως προϋπόθεση για να παράσχει δανειακή στήριξη, δεν θεωρείται αμερόληπτο από ακτιβιστές στο πεδίο της αναπτυξιακής πολιτικής. Όπως υπογραμμίζουν, ένα διαιτητικό όργανο οφείλει να είναι ανεξάρτητο από οφειλέτες και δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση