GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πολιτικές πρωτοβουλίες για το προσφυγικό

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται σε πολιτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος σε ελληνικό και ευρύτερα ευρωπαϊκό επίπε...

Πολιτικές πρωτοβουλίες για το προσφυγικό

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται σε πολιτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος σε ελληνικό και ευρύτερα ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα με τη συμμετοχή υπουργών που τα χαρτοφυλάκιά του σχετίζονται με τη διαχείριση του προβλήματος.

Επικοινωνία Παυλόπουλου-Ολάντ

Παράλληλα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρά σε πρωτοβουλίες για να αφυπνίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δοθεί συνολική ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού -τόσον από πλευράς ασφάλειας όσον και, πρωτίστως, από πλευράς προστασίας των δικαιωμάτων του Ανθρώπου- σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί πλήρως η συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008.

Στο πλαίσιο αυτό είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο ενημέρωσε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ιδίως τους τελευταίους μήνες, λόγω των πρωτοφανών μεταναστευτικών ροών, καθώς και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης, σε συνεργασία κυρίως με τα αρμόδια ευρωπαϊκά fora, να ολοκληρώσει αμέσως το ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισης των ως άνω προβλημάτων..

Επιστολή Θάνου σε Γιούνκερ

Τις ευχαριστίες της για την δέσμευση παροχής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τον ίδιο προσωπικά, στην επιτέλεση των καθηκόντων της Ελληνικής Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, θέτουμε ως κυβερνητική προτεραιότητα την εξασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των ολοένα αυξανόμενων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της περιοχής.

Την ανάγκη μιας ενιαίας και αρραγούς αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος έθεσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κλ.Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η διαχείριση της μετανάστευσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη συνιστά μείζον διακύβευμα για όλες τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Στην Αθήνα την Πέμπτη Τίμερμανς και Αβραμόπουλος για το μεταναστευτικό

Στην Ελλάδα φθάνει αύριο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο Έλληνας επίτροπος αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενόψει της κλιμάκωσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Οι δύο αξιωματούχοι, οι οποίοι θα συνοδεύονται από εκπροσώπους της FRONTEX, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου και της EUROPOL, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τους Έλληνες αρμόδιους υπουργούς αύριο το βράδυ στον Πειραιά, προκειμένου να δημιουργηθεί στην πόλη ένα "hot spot", δηλαδή κέντρο υποβοήθησης με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών ομάδων, για την επιτάχυνση της καταγραφής των εισερχομένων στη χώρα, της παροχής ασύλου και του συντονισμού της επιστροφής στη χώρα τους, των παράτυπων μεταναστών.

Την Παρασκευή οι δυο επίτροποι θα μεταβούν στην Κω όπου το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Αστυνομικές ενισχύσεις από την Αθήνα σε Λέσβο και Κω για τους πρόσφυγες

Στο μεταξύ, η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τείνει να καταστεί οριακή. Παρά τα καθημερινά δρομολόγια δυο πλοίων από τη Λέσβο το νησί συνεχίζει να «βουλιάζει» από μετανάστες. Οι υποδομές των τοπικών αρχών αδυνατούν να διαχειριστούν τους μεγάλους αριθμούς μεταναστών που φθάνουν καθημερινά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς στο νησί των περίπου 80.000 μόνιμων κατοίκων διαβιούν περισσότεροι από 13.000 μετανάστες.

Οι χώροι φιλοξενίας δεν επαρκούν και πολλοί μετανάστες είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται ακόμα και μέσα στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Λέσβου. Οι αρχές δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για να ταυτοποιήσουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθημερινά εστίες έντασης και αντιπαράθεσης.

Ενισχύσεις από την Αστυνομία

Δύο διμοιρίες μέτρων τάξης της ΕΛ.ΑΣ, μετέβησαν χθες από την Αθήνα, στην Λέσβο και στην Κω, προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις που καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων.

Οι ενισχύσεις έφτασαν στα νησιά, με ελικόπτερα Σούπερ Πούμα του Πυροσβεστικού Σώματος, με εντολή του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτου Φιλιππάκου, ύστερα και από παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διατηρήσουν την τάξη κατά την ταυτοποίηση και την προσπάθεια των μεταναστών να αγοράσουν ένα εισιτήριο για τον Πειραιά, που αποτελεί την πόρτα για τον προορισμό τους στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Γέμισε ο Ελαιώνας-Μίνι «καταυλισμός» στην πλ. Βικτωρίας

Και την Αθήνα όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Πλήθος προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους οικογένειες με μικρά παιδιά, αναγκάζονται να κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας, καθώς το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα εμφανίζει πληρότητα και δεν έχουν πού να μείνουν, όπως καταγγέλλει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Περίπου 100 πρόσφυγες κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας, ενώ εκατοντάδες άλλοι περνούν τη μέρα τους εκεί και το βράδυ αναγκάζονται να κοιμηθούν σε σπίτια υπό άθλιες συνθήκες, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί. «Η κατάσταση είναι δραματική», λέει χαρακτηριστικά ο Γιονούς Μοχαμαντί.

Όπως περιγράφει, χθες το βράδυ, έπειτα από καταγγελία κατοίκων, οι οποίοι ενοχλήθηκαν από τις σκηνές που έστησαν πρόσφυγες στην πλατεία, ισχυρή ομάδα αστυνομικών έδιωξε τον κόσμο από την πλατεία και οι άνθρωποι κοιμήθηκαν στους γύρω δρόμους.

Σε επικοινωνία του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων με το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, υπήρξε η ενημέρωση ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για να δεχθούν κόσμο. «Στείλαμε τελικά τρεις οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν είχαν πού αλλού να πάνε και τους δέχτηκαν στον Ελαιώνα. Όμως οι θέσεις που αδειάζουν είναι πολύ λίγες για να δεχθούν τόσο κόσμο», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Φόρουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση