GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Άγγλος Τσίπρας" ή "Άγγλος Λαφαζάνης";

Η  νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία προκαλεί πονοκέφαλο στο πολιτικό σύστημα τη...

Φαβορί ο Τζέρεμι Κόρμπιν: Άγγλος Τσίπρας ή Άγγλος Λαφαζάνης;
Η  νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία προκαλεί πονοκέφαλο στο πολιτικό σύστημα της "Γηραιάς Αλβιώνας".
Ερμηνεύεται ως σαφή στροφή αριστερά στους κόλπους των Εργατικών -και όχι μόνο- όπου κυριαρχούσαν επί χρόνια ηγεσίες τύπου Τόνι Μπλερ, ο οποίος έχει ταυτίσει το όνομά του με την προσαρμογή στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό αλλά και με το ρόλο του στη σφαγή του πολέμου σε Ιράκ και Αφγανιστάν «αγκαζέ» με τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους.
Έπειτα από πολλές εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου ηγέτη των Εργατικών ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με τη συμμετοχή συνολικά 610.000 ανθρώπων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Για τους δημοσκόπους αλλά και για τα γραφεία στοιχημάτων το αποτέλεσμα ήταν ήδη  βέβαιο: ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα νικήσει τους τρεις αντιπάλους του Άντι Μπέρναμ, Ιβέτ Κούπερ και Λιζ Κένταλ, όλοι τους πιο νέοι, πιο συμβατικοί και λιγότερο αριστεροί από εκείνον.
Ο Κόρμπιν ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα επικριτικός ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία έχει ανοιχτά κατηγορήσει ότι δημιουργεί «αποικίες χρέους», ενώ σε πρόσφατο άρθρο του στη βρετανική έκδοση της Huffington Post υποστήριξε τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Αρκετοί μιλάνε για τον «Άγγλο Τσίρπα» και για «φαινόμενο Κόρμπιν», που σηματοδοτεί μια ξαφνική αλλαγή στις προτιμήσεις κυρίως των κεντροαριστερών ψηφοφόρων μετά την κρίση κι έρχεται να προστεθεί σε εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos σε Ελλάδα και Ισπανία.
Αλλά οι νέες εξελίξεις στην Ελλάδα με το τρίτο μνημόνιο δίνει μια νέα ερμηνεία και αρκετοί ταυτίζουν πλέον τον Κόρμπιν με την αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτάχθηκε στους συμβιβασμού της ηγεσίας Τσίπρα και οδηγήθηκε τελικά στο σπάσιμο και τη δημιουργία της «Λαϊκής Ενότητας».
Δημοτικότητα
Ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος θα έχει την ευθύνη να βελτιώσει τη δημοτικότητα του κόμματος μετά τη μεγάλη του ήττα στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου έναντι των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον,
Παράλληλα ο διάδοχος του Εντ Μίλιμπαντ θα έχει την αποστολή να οδηγήσει το κόμμα της αντιπολίτευσης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το 2020 και φυσικά θα είναι υποψήφιος για να τερματίσει τη 10ετή διακυβέρνηση των Τόρις.
Η νίκη του 66χρονου Κόρμπιν, σφοδρού επικριτή των πολιτικών λιτότητας, θα μοιάζει με μια μικρή επανάσταση για το Εργατικό Κόμμα, το οποίο μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο του Τόνι Μπλερ.
Φιλειρηνιστής, οπαδός μιας οικονομικής πολιτικής που θα επιβάλει μεγαλύτερη φορολογία στους πιο πλούσιους, χορτοφάγος, ο Κόρμπιν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη όσων αναζητούν μια εναλλακτική πολιτική.
«Θριαμβεύει διότι εκπροσωπεί την απόρριψη της παραδοσιακής πολιτικής τάξης και επειδή οι άλλοι υποψήφιοι δεν μπόρεσαν να εμπνεύσουν ενθουσιασμό και ελπίδα», δήλωσε πρόσφατα ο Άντριου Χάροπ γενικός γραμματέας του κεντροαριστερού ινστιτούτου Fabian Society.
Ο λόγος του κατά της λιτότητας και τα σχέδιά του για επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων ή των ταχυδρομείων γοήτευσαν γρήγορα τα μέλη των Εργατικών που βρίσκονται ακόμη υπό το σοκ της μεγάλης ήττας τους.
Παρόλο όμως που ο Κόρμπιν έχει καταφέρει να κερδίσει τα πλήθη, η αυξανόμενη δημοτικότητά του έχει προκαλέσει και εχθρούς ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα καθώς αρκετοί πιστεύουν ότι μια νίκη του θα διχάσει τους Εργατικούς και θα θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητές τους να κερδίσουν τις εκλογές του 2020.
«Δεν κερδίζει κανείς με ένα πρόγραμμα πιο αριστερό και από την αριστερά», επέκρινε ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Τόνι Μπλερ.
Επιθέσεις έρχονται και από τη δεξιά, αν και πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η ανάληψη της ηγεσίας των Εργατικών από τον Κόρμπιν αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους Συντηρητικούς να προσελκύσουν τους κεντρώους ψηφοφόρους που έχουν θορυβηθεί από τον ριζοσπαστικό λόγο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση