GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα σεβαστούν την απόφαση για τους πρόσφυγες"

Όλα τα κράτη μέλη θα σεβαστούν την απόφαση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων διαβεβαίωσε ...

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα σεβαστούν την απόφαση για τους πρόσφυγες
Όλα τα κράτη μέλη θα σεβαστούν την απόφαση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης, την Τρίτη.
Όπως εξήγησε, τα κράτη μέλη που διαφοροποίησαν τη θέση τους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ομοφωνία αλλά να εγκριθεί η πρόταση με μεγάλη πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία, δέχτηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση, παρά τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις της Επιτροπής. “Θα προτιμούσαμε η πρόταση να εγκριθεί ομόφωνα, αλλά δεν καταφέραμε να το επιτύχουμε αυτό," δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν. Ορισμένες χώρες, όπως είπε, έχουν τις “δικές τους απόψεις."
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως “κανένα κράτος μέλος δεν έχει το δικαίωμα” να μη δεχτεί τον αριθμό των προσφύγων που του έχει οριστεί, ενώ ο Φ. Τίμερμανς συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως “θεματοφύλακας των συνθηκών”, θα διασφαλίσει την εφαρμογή της.
Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την “προσωπική του ικανοποίηση”, ενώ αποκάλεσε τη σημερινή συμφωνία, μια “ιστορική στιγμή για τη μεταναστευτική πολιτική” της Ένωσης.
Όπως ενημέρωσε, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία θα ξεκινήσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα.
Όπως προκύπτει από τη συμφωνία που εγκρίθηκε την Τρίτη, η Ουγγαρία δε θα θεωρηθεί τελικά χώρα εισόδου, όπως είχε αρχικά προταθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αποτέλεσμα να μην ισχύσει η μετεγκατάσταση από το συγκεκριμένο κράτος μέλος. Αντίθετα, ορίστηκε πως και η Ουγγαρία θα πρέπει να δεχτεί έναν αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, Ζ. Άσελμπορν, διευκρίνισε πως η απόφαση έγινε δεκτή σε εθελοντική βάση και πως οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις αφαιρέθηκαν από το νομικό κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση