GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σπριτζ: το απόλυτο ποτό του καλοκαιριού (και του φθινοπώρου)

Λίγο πικρό, πορτοκαλοκόκκινο στο χρώμα, απόλυτα δροσιστικό. Ένα κοκτέιλ που έγινε viral όταν κυκλοφόρησε σε χρόνο ρεκόρ στο διαδίκτυο ...

Σπριτζ: το απόλυτο ποτό του καλοκαιριού (και του φθινοπώρου)

Λίγο πικρό, πορτοκαλοκόκκινο στο χρώμα, απόλυτα δροσιστικό. Ένα κοκτέιλ που έγινε viral όταν κυκλοφόρησε σε χρόνο ρεκόρ στο διαδίκτυο η φωτογραφία ενός άνδρα, που κρατούσε ένα ποτήρι σπριτζ άπερολ σε μια από τις συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα, που έγιναν στην πλατεία Συντάγματος.

Ο ίδιος είχε πάει και σε άλλη συγκέντρωση, λίγες ημέρες νωρίτερα, αλλά εκεί κρατούσε ένα μπουκάλι μπύρα. Στην αρχή όσοι είδαν το ποτήρι με το ρόδινο χρώμα σχημάτισαν την εντύπωση ότι το περιεχόμενο του ήταν κρασί. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ήταν ένα δροσερό σπριτζ.

Τυπικό ποτό της Βενετίας είναι γνωστό και σαν σπριτζ βενετσιάνο. Προέρχεται από τη γερμανική λέξη spritzen που σημαίνει ψεκάζω και παρασκευάζεται από κρασί προσέκο και την ίδια ποσότητα ενός πικρούτσικου λικέρ όπως το Άπερολ, το Καμπάρι και ειδικά στη Βενετία το Σελέκτ.

Το Σπριτζ «γεννήθηκε» το 1800, όταν η περιοχή Βένετο βρισκόταν υπό αυστριακή κατοχή.

Οι Αυστριακοί στρατιώτες, διπλωμάτες και έμποροι που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή ήταν άμαθοι στους υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς-σε σχέση με τα δικά τους κρασιά- των τοπικών κρασιών για αυτό και τα ανακάτευαν με νερό.

Αργότερα η σόδα ήταν αυτή που έδωσε περισσότερη δροσιά στο Σπριτζ και τα γλυκόπικρα λικέρ του χάρισαν ταυτότητα.

Η συνταγή του Σπριτζ: 1/3 Απερολ, 1/3 σόδα, 1/3 προσέκο, ½ φέτα πορτοκάλι και 6 κύβους πάγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση