GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θρίαμβος των αυτονομιστών στις κρίσιμες περιφερειακές της Καταλονίας

Οι Estelades (οι σημαίες των αυτονομιστών) κυματίζουν στους δρόμους και  οι οπαδοί της απόσχισης και της ανεξαρτησίας της Καταλονίας απ...

Θρίαμβος των αυτονομιστών στις κρίσιμες περιφερειακές της Καταλονίας

Οι Estelades (οι σημαίες των αυτονομιστών) κυματίζουν στους δρόμους και  οι οπαδοί της απόσχισης και της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Μαδρίτη πανηγυρίζουν απόψε στη Βαρκελώνης . Παρά τις απειλές της Κομισιόν και της κυβέρνησης, ο βασικός συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το “Μαζί για το Ναι” που σχηματίσθηκε από το κόμμα CDC του προέδρου Αρτούρ Μας, το ERC (αριστερά) και ενώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία— κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών του τοπικού κοινοβουλίου.

Στην απόλυτη πλειοψηφία, το “Μαζί για το Ναι” (Junts Pel Si) κερδίζει από 63 έως 66 έδρες από τις 135 έδρες στο περιφερειακό κοινοβούλιο. Το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP εξασφαλίζει από 11 μέχρι 13 έδρες. Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν μαζί το 49,8% των ψήφων και φαίνεται ότι κερδίζουν μια σταθερή απόλυτη πλειοψηφία.

 Αμφότεροι έχουν δηλώσει πως, αν κερδίσουν την πλειοψηφία, θα κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία μέσα σε 18 μήνες, κάτι που η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης λέει πως θα εμποδίσει δικαστικά επειδή το ισπανικό σύνταγμα δεν το επιτρέπει.

Οι σημερινές περιφερειακές εκλογές είχαν πάρει εδώ και μήνες την σημασία δημοψηφίσματος. «Όλοι γνωρίζουν ότι αυτές οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου καταλανικού κοινοβουλίου είναι κάτι παραπάνω από μια συνηθισμένη ψηφοφορία. Πρόκειται για αξιοσημείωτες εκλογές διότι εν τέλει αφορούν το μέλλον της Καταλονίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Μας, ενώ προσήλθε στις κάλπες για να ψηφίσει. 

Το σχέδιο του προέδρου Μας προβλέπει ότι οι νέες καταλανικές αρχές θα εγκρίνουν το δικό τους σύνταγμα και θα δημιουργήσουν θεσμούς όπως στρατό, κεντρική τράπεζα και δικαστικό σύστημα.

Η Μαδρίτη παρακολουθούσε όλο το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν είχε σταματήσει να καλεί τους ψηφοφόρους του “όχι”, τη “σιωπηλή πλειοψηφία”, να πάνε να ψηφίσουν. “Να μην αποφασίσουν για εμάς”, τόνισε την Παρασκευή το βράδυ από τη Βαρκελώνη.

Οι προκελογικές δημοσκοπήσεις είχαν δείξει ότι πολλοί επιθυμούν με την ψήφο τους να ασκήσουν πίεση στις αρχές της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης ώστε να διαπραγματευτούν, με στόχο του Μας ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, καθώς και νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της καταλανικής γλώσσας και κουλτούρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση