GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι θα γίνει με τις τράπεζες;‏

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας , Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ Εμείς τα έχουμε ξαναπει ότι η κυβέρνηση στο παρασκήνιο προετοιμάζει σχέ...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας,
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Εμείς τα έχουμε ξαναπει ότι η κυβέρνηση στο παρασκήνιο προετοιμάζει σχέδιο για την δημιουργία "καλής" και "κακής" τράπεζας με σκοπό την διάσωση των τραπεζών. Μάλιστα επιβεβαιωθήκαμε και από σχετικά δημοσιεύματα του εξωτερικού. Χωρίς όμως μέχρι σήμερα τίποτα να έχει γίνει συγκεκριμένο. Το σίγουρο είναι ότι τώρα οι τράπεζες κινούνται στα όριά τους αφού τα capital control έχουν δημιουργήσει δυσμενές κλίμα στο κλάδο. Η κυβέρνηση απ ότι φάνηκε μέχρι στιγμής πάει να δημιουργήσει "τράπεζες εργαλεία" για την τόνωση της επιχειρηματικότητας ή για την εξυπηρέτηση κόκκινων δανείων. Ήδη έγιναν επαφές με το ΕΒΕΑ και άλλους οργανισμούς με μνημόνια συνεργασίας με μικρές τράπεζες ακόμα έγιναν και δηλώσεις του κ. Δραγασάκη μόνο ότι παρά τις "διαφημιζόμενες καινοτομίες" κεφάλαια λόγο μη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν υπάρχουν. Άρα συμπερασματικά θα το ξαναπώ προέχει η διάσωση των τραπεζών και επιτέλους το άνοιγμα ρευστότητας στην αγορά παρά οι διάφορες διαφημιζόμενες καινοτομίες...

Σήμερα το ερώτημα που μπαίνει είναι τι θα γίνει άμμεσα ;
Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν ;
Τι θα γίνει με τα capital control ;


Μέσω τριών βασικών ερωτήσεων που αφορούν, κυρίως, τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών η εφημερίδα Wall Street Journal προσπάθησε να δώσει απάντηση στο ερώτημα τι θα γίνει με τις τράπεζες. Με δεδομένους τους μήνες αβεβαιότητας που πέρασαν για το τι θα συμβεί στη χώρα και κατόπιν της επιβολής των capital controls, οι ελληνικές τράπεζες δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα και σαφώς θα πρέπει να βοηθηθούν ώστε να σταθούν, εκ νέου, στα πόδια τους. Ας δούμε, όμως, σε ποια ερωτήματα απαντά το δημοσίευμα της εφημερίδας:

Ποιος θα αποφασίσει πόσα κεφάλαια χρειάζεται κάθε τράπεζα;

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ πιστωτών και της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης για τις ελληνικές τράπεζες έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 25 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών θα αποφασιστεί μετά από την «εξέτασή» τους από την ΕΚΤ, η οποία θα λάβει report που αφορούν τη συνολική κεφαλαιακή κατάσταση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς και από ένα νέο γύρο stress tests, ώστε να καθοριστεί η συμπεριφορά που μπορεί να έχει κάθε τράπεζα βάσει πιθανών σεναρίων.

Τι θα συμβεί μόλις ολοκληρωθεί η «εξέταση» της ΕΚΤ;
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η «εξέταση», μέσω του SSM (Single Supervisory Mechanism) – του μηχανισμού που ελέγχει τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης – οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς), θα «μάθουν» πόσα χρήματα χρειάζονται. Ακολούθως αυτά τα χρήματα μπορούν να αντληθούν μέσω αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και φυσικά με τη βοήθεια ιδιωτών επενδυτών. Επίσης ο SSM θα πρέπει να ενημερώσει τον ESM – το ευρωπαϊκό κεφάλαιο το οποίο παρέχει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα – αλλά και το ΤΧΣ για τα αποτελέσματα των ελέγχων. Ο SSM οφείλει να ενημερώσει και την Κομισιόν, καθώς πριν δοθούν τα χρήματα της βοήθειας, θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και η Κομισιόν δώσει το «πράσινο φως», ο ESM θα αποφασίσει εάν θα εκταμιευθούν τα χρήματαπου χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες. Το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευθεί πολύ γρήγορα, καθώς βρίσκεται στα ταμεία του ESM από τον Αύγουστο και μόλις τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εγκρίνουν την εκταμίευση.

Θα πληγούν οι καταθέτες κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης;
Όχι, εάν τουλάχιστον η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί πριν από το 2016, όπως έχει προγραμματιστεί. Η ευρωπαϊκή οδηγία που προϋποθέτειοι καταθέτες να είναι οι πρώτοι που θα συμμετάσχουν στη διάσωση μίας τράπεζας, πριν δοθούν σε αυτήν κρατικά κεφάλαια, τίθεται σε εφαρμογή στις αρχές του 2016. Όμως τόσο οι ελληνικές όσο και οι ευρωπαϊκές αρχές επιθυμούν οι διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2015, ώστε οι καταθέτες να μην χρειαστεί να πληγούν, κάτι που θα πλήξει ακόμη περισσότερο την, ήδη, αδύναμη ελληνική οικονομία.

Πάντως αν και έχει αποκλειστεί «κούρεμα» ακόμη και μη εγγυημένων καταθέσεων, το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει προστασία για τους μετόχους ή τους κατόχους ομολόγων των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να τους δοθεί ισχυρή χρηματική στήριξη.

Όσο για τα capital control λέμε εμείς θα διατηρηθούν και όλο το 2015 ενώ ο κίνδυνος είναι για όλες τις τράπεζες το θέμα είναι η νέα κυβέρνηση να τρέξει αμέσως τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης - διάσωσης των συστημικών τραπεζών που για δεύτερη φορά πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Εμείς πάντως πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν-ενισχυθούν όλες οι τράπεζες ακόμα και οι μη συστημικέςγια να έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση πάντως θα παίξει το ρόλο της για το πότε και πως και με τι απώλειες θα βγουν και οι τράπεζες στην κανονικότητα προς το παρόν 60 ευρώ είναι αρκετά για επενδύσεις....

1 σχόλιο

  1. ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ Γ@ΜΗΘΟΥΝΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΜΑΓΑΖΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ!
    ΑΣ ΦΑΛΗΡΙΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση