GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Λαλιώτης ετοιμάζει το "προξενιό" της Φώφης με τον Τσίπρα...

Της Βασιλικής Σιούτη Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και ο πραγματικός νικητής της Δευτέρας Επαφές ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ στο παρασκήνιο (δημοσιεύθηκε στα “Επ...

Της Βασιλικής Σιούτη

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και ο πραγματικός νικητής της Δευτέρας
Επαφές ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ στο παρασκήνιο

(δημοσιεύθηκε στα “Επίκαιρα”)

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται βέβαιοι για την πρωτιά τους, ενώ στη ΝΔ εκτιμούν ότι θα είναι κερδισμένοι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών ωστόσο, είναι ότι για πρώτη φορά γνωρίζουν όλοι το πολιτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί, ανεξάρτητα από το ποια πολιτική δύναμη θα κερδίσει.

Στην Κουμουνδούρου, παρά την αρχική αισιοδοξία, χαμηλώνουν τώρα τον πήχη των προσδοκιών (ειδικά για την αυτοδυναμία που προσδοκούσαν) και εξακολουθούν να εύχονται να μπουν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε ποτέ ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου αποτελεί για αυτήν τον ιδανικό κυβερνητικό εταίρο, με τον οποίο υπάρχει πολιτική και προσωπική χημεία.

Οι πολιτικές διεργασίες για την εξεύρεση κυβερνητικού εταίρου, ωστόσο, στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου δεν τα καταφέρουν, έχουν ήδη ξεκινήσει.
Τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, δεν κρύβουν ότι η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή εταίρου για αυτούς είναι το ΠΑΣΟΚ. «Με το ΠΑΣΟΚ, εάν απαλλαγεί από τα βαρίδια, θα μπορέσουμε να τα βρούμε. Με το Ποτάμι όμως όχι» λένε. Πιστεύουν ότι η σύμπραξη με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα είναι αριθμητικά ικανή για να σχηματιστεί η κυβέρνηση και δεν θα χρειαστεί η συμβολή του Ποταμιού.
Στην ερώτηση γιατί είναι θετικοί για το ΠΑΣΟΚ και αρνητικοί για το Ποτάμι, απαντούν ότι « Το Ποτάμι είναι ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα».
«Το κακό με αυτούς είναι ότι είναι ιδεολόγοι και ομνύουν στον νεοφιλελευθερισμό. Πιστεύουν πραγματικά στην πολιτική που μας επιβάλλουν οι δανειστές. Δεν την αποδέχονται από ανάγκη. Για αυτούς δεν αποτελεί προϊόν εκβιασμού».
Αντιθέτως για το ΠΑΣΟΚ, λένε ότι «δεν είναι νεοφιλελεύθερο κόμμα, απλώς κάνει τα πάντα για να βρίσκεται στην εξουσία».

«Με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς Βενιζέλο, Λοβέρδο και Χρυσοχοίδη, μπορούμε να τα βρούμε» υποστηρίζουν.
Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα που βρίσκεται δίπλα στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δεν δείχνει καμία ιδιαίτερη προθυμία να κάνει ξανά υπουργούς τον Β. Βενιζέλο, τον Α. Λοβέρδο και τον Μ. Χρυσοχοίδη, στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η υπουργοποίηση τους δεν φαίνεται να βρίσκεται καθόλου μέσα στις προθέσεις της, ίσα ίσα, εάν η μη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση μπει ως όρος από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα την διευκολύνει.
Σημαντικό ρόλο στη συνεννόηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ λέγεται ότι παίζει και ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος διατηρούσε πάντα μία επαφή με κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία συνομιλούσε.
Πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι όταν γίνονταν οι προσπάθειες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, ο Κώστας Λαλιώτης είχε επισημάνει ότι «Χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η νέα κεντροαριστερά».
«Η γραμμή Λαλιώτη ήταν πάντα υπέρ ενός λαϊκού, πατριωτικού, σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ και κάπου εκεί το πηγαίνει τώρα και η Φώφη» ισχυρίζεται υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας.
Την συνεργασία με το Ποτάμι, ωστόσο, όσο κι αν δεν την θέλουν , δεν την αποκλείει κατηγορηματικά κανένας στην Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει καλή προσωπική σχέση με τον Σταύρο Θεοδωράκη τελευταία. Στην αρχή έμοιαζε ότι μπορεί να υπάρξει μια συνεννόηση, αλλά στην συνέχεια κάτι στράβωσε στην σχέση τους και πλέον φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα (μη) εμπιστοσύνης.
Αν οι βουλευτές που θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις με τις οποίες θα συνεργαστεί, δεν επαρκούν, τότε το πιθανότερο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και θα προτείνει τελικά συνεργασία και στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος περιμένει πρόταση από όποιον κερδίσει.
Όσο για το σενάριο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, στη Κουμουνδούρου επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να το δούμε στην πράξη.
«Σε αυτήν την περίπτωση εμείς έχουμε μόνο να χάσουμε και η Ν.Δ μόνο να κερδίσει» υποστηρίζει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ποιος ο λόγος να συμπράξουμε με τη Ν.Δ αν είναι να διαλυθούμε; Ποτέ και πουθενά δεν βγήκε σε καλό η σύμπραξη της αριστεράς με τη δεξιά. Στην Ελλάδα απόδειξη είναι το 1989 και η οικουμενική κυβέρνηση».


Στη Ν.Δ έχουν καταφέρει να πετύχουν, από την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας, μια πολύ υψηλή συσπείρωση των δυνάμεων τους και για αυτό είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Ο βασικός λόγος είναι ότι κατάφεραν να «αναστηθούν» και να διεκδικήσουν ξανά την εξουσία (προοπτική που έχει λειτουργήσει σαν συγκολλητική ουσία στο κόμμα τους).
Η αρχηγία Μειμαράκη μπόρεσε να ενώσει ξανά στο κόμμα της Ν.Δ τις διαιρεμένες βαρονίες και τις πολιτικές φυλές, καθώς πέτυχε να κατευνάσει τα πνεύματα και να δώσει την αίσθηση ότι «τους βάζει όλους στο παιχνίδι».
Την εξουσία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και την επιθυμούν και την επιδιώκουν. Πολλοί όμως πιστεύουν ότι κομματικά τους συμφέρει μάλλον να έρθουν δεύτεροι με ελάχιστη διαφορά και να μην μπουν σε αυτήν την κυβέρνηση που θα αναγκαστεί να πάρει νέα σκληρά μέτρα με πολιτικό κόστος.
Εκτιμούν ότι μία κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντέξει για πολύ και ότι μετά τα πρώτα μέτρα και τους εφαρμοστικούς νόμους που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή, δεν θα καταφέρει να επιβιώσει για πολύ ακόμα. Αυτό θα οδηγήσει ξανά σε εκλογές- σύμφωνα με αυτό το σενάριο- και σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ εκτιμά ότι θα μπορούσε να καταγράψει εκλογική νίκη με τα μεγάλα ποσοστά των παλαιών εποχών.


«Η Ν.Δ του Μειμαράκη κατάφερε και έκλεισε την ψαλίδα. Η Ν.Δ είχε τεράστια διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν από ένα μήνα και τώρα όλοι μιλάνε για ντέρμπι. Ο Βαγγέλης Μειμαράκης είναι κερδισμένος έτσι κι αλλιώς» αναφέρουν συνεργάτες του που περιγράφουν το κλίμα ως πολύ αισιόδοξο εντός της Ν.Δ αφού η καθοδική πορεία αντεστράφη.
Παρά το συναινετικό προφίλ που έχει επιλέξει ο πρόεδρος της Ν.Δ για αυτή την περίοδο όμως, και παρά τις παραινέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ για να συγκυβερνήσουν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κι εκείνοι θα προτιμούσαν να αποκτήσουν την εξουσία αυτοδύναμα. Κάποια στελέχη μάλιστα έχουν μπει στον πειρασμό να προτείνουν στον Β.Μειμαράκη μήπως θα ήταν σκόπιμο να μην βιαστούν και να μην επιδιώξουν να μπουν τώρα στην κυβέρνηση, ώστε να διεκδικήσουν την εξουσία σε λίγο καιρό με καλύτερους για αυτούς όρους.


Διάθεση για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις από την ηγεσία της Ν.Δ, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει και ούτε έχει διατυπωθεί οποιαδήποτε άλλη πρόταση πέρα από αυτές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.
Στην πραγματικότητα ο στόχος της Ν.Δ δεν είναι άλλος από την ανακατάληψη της εξουσίας και την ήττα της αριστεράς, έστω και αν για να τα πετύχει, χρειάζεται να παραστήσει πρώτα τον πρόθυμο σύμμαχο.
Γνωρίζουν ωστόσο ότι τα όποια κέρδη τους, όπως και οι όποιες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ ως τώρα, δεν οφείλονται στη δική τους αντιπολιτευτική δεινότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμετρήθηκε με τους δανειστές και την πολιτική της Ευρωζώνης, όχι με τη Ν.Δ.
Για αυτό και σε αυτές τις εκλογές υπάρχει και αναμετράται κι άλλος ένας παίχτης ο οποίος είναι και ο νικητής εκ των προτέρων, αφού το δικό τους πολιτικό πρόγραμμα είναι που θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση