GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ευρώπη αδύναμη να αποφασίσει και για το προσφυγικό

Για ακόμη μια φορά μπροστά σε ένα μείζον και φλέγον ζήτημα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται αδύναμη να αποφασίσει και να πράξει το ο,τι...

Η Ευρώπη αδύναμη να αποφασίσει και για το προσφυγικό

Για ακόμη μια φορά μπροστά σε ένα μείζον και φλέγον ζήτημα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται αδύναμη να αποφασίσει και να πράξει το ο,τιδήποτε για να δώσει λύση. Υπό το βάρος των διαφωνιών μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ, η έκτακτη σύνοδος κορυφής για ακόμη μια φορά δεν κατάφερε να καταλήξει σε καμία απόφαση.

Διαβάστε σχετικά: Μεταναστευτική κρίση: Τι συνέβη ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι;

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινώς γνωστό ως σχέδιο Γιούνκερ, για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από τις τρεις χώρες εισόδου (Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία) στις υπόλοιπες χώρες των 28, αν και έχει τη στήριξη της ισχυρής Γερμανίας, συναντά σημαντικές αντιστάσεις από πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και από τις χώρες της Σκανδιναβίας.

Το σχέδιο θα συζητηθεί και πάλι αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ, με τη στήριξη και της Γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ, πρότεινε την υιοθέτηση δεσμευτικών ποσοστώσεων.

Σοβαρές αντιστάσεις διατυπώνουν η Σλοβακία, την Τσεχία και η ίδια την Ουγγαρία, μολονότι η Βουδαπέστη θα έβγαινε ωφελημένη από την εφαρμογή του σχεδίου αυτού. Το επιχείρημά τους είναι ότι οι ποσοστώσεις θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη και ότι θα ζημιωθούν οι κοινωνίες τους, που δεν είναι συνηθισμένες σε φιλοξενία μεταναστών σε μεγάλη κλίμακα.

Στο προσχέδιο της συνόδου, σύμφωνα με το Reuters γίνεται λόγος για "μετεγκατάσταση άλλων 120.000 προσώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία, από τις χώρες-μέλη που εκτίθενται σε μαζικές μεταναστευτικές ροές". Δεν αναφέρονται ονομαστικά οι χώρες αυτές, λόγω των διαφωνιών που εκφράζει η Ουγγαρία.

Πιο πιθανό κρίνεται να υιοθετηθεί το πρώτο σχέδιο Γιούνκερ για μετεγκατάσταση 40.000 ανθρώπων. Επίσης η προώθηση τους θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αν οι υπουργοί δεν καταλήξουν σήμερα σε μια λύση. Ορισμένες κυβερνήσεις όμως αμφισβητούν τη χρησιμότητα μιας τέτοιας συνόδου πριν από την τακτική σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Οκτωβρίου.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου γίνεται επίσης αναφορά στην απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει προσωρινά τη Συνθήκη Σένγκεν και να επιβάλει ξανά ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία. Σημειώνεται εξάλλου και η διαβεβαίωση του Βερολίνου ότι οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν ένα προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης στη μεθόριο των δύο χωρών.

Επιπροσθέτως, οι υπουργοί αναμένεται ότι θα εγκρίνουν μια σειρά από ενέργειες για την ενίσχυση της άμυνας των κοινών συνόρων, για την καλύτερη ταυτοποίηση όσων μπαίνουν στην ΕΕ και τη γρήγορη απέλαση των οικονομικών μεταναστών που θα κριθεί ότι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν ως πρόσφυγες που έφυγαν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από πολέμους ή διώξεις.

Οι υπουργοί της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας θα παραστούν στη σύνοδο μολονότι οι χώρες τους έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή της πολιτικής ασύλου της ΕΕ. Στις συνομιλίες αυτές μετέχουν και εκπρόσωποι της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας, χωρών που είναι μέλη της ζώνης Σένγκεν, όχι όμως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση