GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αξιοκρατία ή μήπως “τυχαιοκρατία”;

Achilles M. Peklaris Καλημέρα και καλή Κυριακή. Στον μαγικό κόσμο του Καπιταλισμού και της λατρείας του χρήματος το κυρίαρχο δόγμα...

Καλημέρα και καλή Κυριακή.
Στον μαγικό κόσμο του Καπιταλισμού και της λατρείας του χρήματος το κυρίαρχο δόγμα είναι η ατομική ευημερία, το “να περνάω εγώ καλά”. Η ιδέα της Αλληλεγγύης είναι ξένη, η συντριπτική πλειονότητα των πιστών του Καπιταλισμού στην καθημερινότητά τους (εκτός κάποιων υπέρ-πλούσιων και της προσχηματικής "φιλανθρωπίας" τους) δεν δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες των αδυνάμων, αδιαφορούν παγερά.

Και δεν έχουν τύψεις γι’ αυτό; Όχι βέβαια, γιατί υπάρχει πάντα το παραμύθι της “αξιοκρατίας” για να τους δώσει μια “καλή δικαιολογία": Οι “άξιοι” προσπαθούν, παλεύουν, τα καταφέρνουν και ζουν καλά. Άρα, αντίστροφα, εκείνοι που δεν τα καταφέρνουν και δεν ζουν καλά, είναι εκείνοι που δεν προσπαθούν αρκετά και που δεν είναι “άξιοι”. Το υπονοούμενο είναι σαφές: “Καλά να πάθουν, ας προσπαθήσουν περισσότερο, είναι άξιοι της μοίρας τους”.

Ωραίο το παραμυθάκι σας, κύριοι, αλλά εντελώς μακριά από την πραγματικότητα.
Θεωρείτε πως επειδή σε σας ήρθαν καλά τα πράγματα, αυτό συμβαίνει αυτονόητα σε όλους.
Μεγαλύτερη ανοησία από αυτή δεν έχει ειπωθεί ποτέ - κι όμως την πιστεύετε!

Γιατί στη σκληρή πραγματικότητα υπάρχουν πόλεμοι, φτώχια, καταπίεση, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικός αποκλεισμός, προσωπικά λάθη, ψυχολογικές αδυναμίες, κακές οικογένειες, δύσκολες συνθήκες, λάθος επιλογές ή και τυχαία γεγονότα τα οποία μπορεί να φέρουν έναν άνθρωπο σε δύσκολη θέση, σε θέση ανάγκης. Θα μπορούσε να έχει συμβεί στον καθέναν.

Το δόγμα σας, της αξιοκρατίας, είναι εντελώς λάθος.
Και όσο μασάτε αυτή την τσίχλα, τόσο χάνει τη γεύση της.

Ονομάστε το καλύτερα “τυχαιοκρατία”: Τα καταφέρνει αυτός που είχε την τύχη να γεννηθεί σε μια χώρα με δημοκρατία και ομαλότητα, σε μια καλή οικογένεια, απολύτως υγιής, με πολλή καλή τύχη και βοήθεια στο δρόμο του.

Και ονομάστε την αδιαφορία σας, μισανθρωπιά και ατομικισμό.
Μην προσπαθείτε άδικα να την καμουφλάρετε.
Τη βλέπουμε όλοι, είναι σε κοινή θέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση