GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καταλονία: Σαφής πλειοψηφία των αυτονομιστών!

Οι αυτονομιστές κέρδισαν μια σαφή πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, έδειξε σήμερα το μεγαλύτερο exit poll, σε μια εκλογικ...


Οι αυτονομιστές κέρδισαν μια σαφή πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, έδειξε σήμερα το μεγαλύτερο exit poll, σε μια εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να φέρει την περιφέρεια σε πορεία σύγκρουσης με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας για την ανεξαρτητοποίησή της.
Ο κύριος συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία, ο "Junts pel Si" (Μαζί για το Ναι) κερδίζει από 63 έως 66 έδρες στο 135μελές περιφερειακό κοινοβούλιο ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, θα εξασφαλίσει άλλες 11 έως 13 έδρες, σύμφωνα με το έξιτ πολ που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 και είναι το μεγαλύτερο που πραγματοποιήθηκε.
Καταλονία - Σαφή πλειοψηφία των αυτονομιστών δείχνουν τα exit poll
Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν μαζί το 49,8% των ψήφων. Η συμμετοχή φαίνεται ότι έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, κάτι που αναμένεται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην εκστρατεία για την απόσχιση της Καταλονίας, που τα δύο τελευταία χρόνια φαινόταν να χάνει έδαφος.
Ο συνασπισμός "Junts pel Si" και το CUP είχαν δηλώσει πριν από την ψηφοφορία ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα τους επέτρεπε να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία μέσα σε 18 μήνες. Το σχέδιό τους προβλέπει ότι οι νέες καταλανικές αρχές θα εγκρίνουν το δικό τους σύνταγμα και θα δημιουργήσουν θεσμούς όπως στρατό, κεντρική τράπεζα και δικαστικό σύστημα.
Η κεντροδεξιά ισπανική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, η οποία έχει αντιταχθεί στις προσπάθειες για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με θέμα την απόσχιση, έχει χαρακτηρίσει "ανοησία" το σχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και έχει δηλώσει πως θα το μπλοκάρει στο δικαστήριο. Το σύνταγμα της Ισπανίας δεν επιτρέπει την απόσχιση οποιασδήποτε περιφέρειας της χώρας.
Μια απόσχιση της Καταλονίας παραμένει υποθετική, όμως η επικράτηση των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας είναι ένα πλήγμα για τον Ραχόι λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις πανεθνικές εκλογές.
Πάράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημιουργεί πρόσθετη αβεβαιότητα όσον αφορά την ενδεχόμενη διεξαγωγή συνομιλιών για ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς και για νόμους που θα προστατεύουν καλύτερα τη γλώσσα και την κουλτούρα της Καταλονίας, για τις οποίες αναλυτές λένε ότι χρειάζονται για να κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια των Καταλανών.
Πολλοί από τους 5,5 εκατ. ψηφοφόρους είπαν σήμερα ότι δεν πιστεύουν πως η Καταλονία θα γίνει ανεξάρτητη και ότι χρησιμοποίησαν την ψήφο τους ως μέσο για να πιέσουν τις καταλανικές και τις ισπανικές αρχές να συζητήσουν αυτά τα θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση