GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Πρωτογενής Τομέας στον Έβρο εκπέμπει SOS‏

"Το Ποτάμι" μπορεί : να στηρίξει, να ακούσει, να αφουγκραστεί τα προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα καθώς και ολόκλη...

"Το Ποτάμι" μπορεί : να στηρίξει, να ακούσει, να αφουγκραστεί τα προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα καθώς και ολόκληρη την κοινωνία. Είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που εδώ και μήνες έχει υποβάλλει συγκεκριμένες και μετρήσιμες προτάσεις για την ανάπτυξή του.

"Ο Πρωτογενής Τομέας στον Έβρο εκπέμπει SOS"

Στελέχη της τοπικής ομάδας του Ποταμιού στον Έβρο παραβρέθηκαν στην συνάντηση των εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων, που πραγματοποιήθηκε χτες 30/8 στις Φέρες Έβρου. Στην ευρεία σύσκεψη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα για το τι μέλλει γενέσθαι συζητήθηκαν επιγραμματικά:

- Η ελλιπής αποκατάσταση των αναχωμάτων από τις περσινές πλημμύρες. Το φθινόπωρο έρχεται και μια νέα πλημμύρα θα αποδειχθεί καταστροφική.

- Δεν έχουν αποζημιωθεί οι αγρότες για τις ζημιές από τις πλημμύρες. Στην περιοχή του Σουφλίου, του Τυχερού, του Διδυμοτείχου, της Ορεστιάδας οι αγρότες ακόμη περιμένουν… ξεχασμένοι από όλους.

- Τα νέα φορολογικά – οριζόντια μέτρα που έχουν ανακοινωθεί αποκλείουν την επιβίωση στον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή βιώσιμη με τέτοια φορολόγηση.

- Δεν έφτανε η ευλογιά και ο καταρροϊκός πυρετός, φέτος ήρθε και οζώδης δερματίτιδα…
Η οργάνωση και ο κρατικός σχεδιασμός αποδείχθηκε ανεπαρκέστατος και καθυστερημένος. Τελικά οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι μετέφεραν χρήματα μέσω IBAN Βουλγαρίας για να έρθουν το ταχύτερο δυνατό τα εμβόλια από την Νότια Αφρική!

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Έβρου μπροστά στα σοβαρά αυτά αδιέξοδα αποφάσισαν την ενημέρωση των φορέων και των πολιτών και την έναρξη των κινητοποιήσεων με τα τρακτέρ από τις 15 Σεπτεμβρίου. Στις 16/9/2015 θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο του συνοριακού σταθμού των Κήπων, ενώ θα συνεχίσουν με τα τρακτέρ, έξω από όλα τα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών.

"Το Ποτάμι" έχει συγκεκριμένες θέσεις για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα: αυτό σημαίνει σχέδιο, γνώση, καινοτομία, οργάνωση, συνεργασίες, ποιότητα, προστασία περιβάλλοντος, μεγαλύτερο παραγόμενο πλούτο για τους καλλιεργητές και μεγαλύτερη απασχόληση που σημαίνει εξωστρέφεια και εξαγωγές.

Το «ΠΟΤΑΜΙ» πιστεύει ότι η αγροτική οικονομία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σχέδιο ως μια ολοκληρωμένη, καθετοποιημένη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης τροφίμων που θα στηρίζεται και θα υλοποιείται πρώτα και κύρια από καλά οργανωμένες και σύγχρονες Ομάδες Παραγωγών.

Με βάση αυτή την αντίληψη έχουμε καταθέσει τις ακόλουθες προτάσεις σχετικά με τα ανοικτά αγροτικά ζητήματα και ζητάμε να οριστεί από την κυβέρνηση χρονοδιάγραμμα διαβούλευσης και ψήφισής τους, διότι ο τομέας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης.

ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ

Καθολική διακίνηση της παραγωγής από συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών ώστε να παταχθεί το παραεμπόριο και οι αθέμιτες πρακτικές των ολιγοψωνίων. Ταυτόχρονα οι συνεταιρισμοί θα παρέχουν φορολογική υποστήριξη των γεωργών μέσα από online πλατφόρμα η οποία θα ρυθμίζει αυτόματα και την επιστροφή Φ.Π.Α. εντός μηνός, χωρίς να αυξάνεται το κόστος και η γραφειοκρατία.

Εξόφληση τιμολογίων αγροτικών προϊόντων εντός μηνός.
Εφαρμογή ηλεκτρονικής σύμβασης αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων, με άμεση εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων στους κακοπληρωτές.


Ηλεκτρονικό μητρώο κακοπληρωτών εμπόρων.
Θεσμοθέτηση του κατά κύριο επάγγελμα γεωργού με κριτήρια και κίνητρα που θα προάγουν την επιχειρηματικότητα.

Ανασχεδιασμός τρόπου διανομής επιδοτήσεων, ώστε να οδηγούνται αποκλειστικά σε αυτούς που παράγουν με δίκαιο τρόπο.

Έγκριση των επενδυτικών προγραμμάτων σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης.

Προκαταβολή μέρους της επιδότησης των επενδυτικών προγραμμάτων.

Ομαλή συνέχεια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020.

Εξασφάλιση τραπεζικού δανεισμού με την έγκριση των επενδύσεων.

Συστηματικοί έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου σε διόδια και πύλες της χώρας.

Φ.Π.Α. ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ

Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια (φυτοφάρμακα, σπόροι, λιπάσματα κ.α.) θα αυξήσει την ύφεση και δεν θα αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ΦΠΑ των αγροτικών εισροών στην Ιταλία είναι 4% και στην Ισπανία 10%.

Η φιλοσοφία που έχει το «ΠΟΤΑΜΙ» είναι: «Χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ ώστε να ενισχύεται η παραγωγή και φορολόγηση κερδών.»

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να δώσει στην δημοσιότητα την πορεία εισπράξεων του Φ.Π.Α. του επόμενου τριμήνου και εφόσον επιβεβαιωθούμε να αναστραφεί η επιβολή του.

Ωστόσο, επειδή τα ταμειακά προβλήματα που δημιουργεί η αύξηση Φ.Π.Α. στους γεωργούς είναι τεράστια, ζητάμε την άμεση θεσμοθέτηση της επιστροφής Φ.Π.Α. των γεωργών εντός μηνός.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Τριετές στάδιο μετάβασης από το 13% στο 26% (3+4+6%).
Αφορολόγητες επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ, και κλιμακωτή φορολόγηση στο 26% για επιδοτήσεις άνω των 20.000 ευρώ.
Άμεση εξομοίωση της φορολογικής μεθόδου με τις υπόλοιπες ατομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στα ακόλουθα (ενδεικτικά) σημεία :
- Οι αποσβέσεις να πραγματοποιούνται όπως στις λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες:
Να υπολογίζεται η υπολειμματική αξία των υφιστάμενων επενδύσεων κατά τη μετάβαση στο νέο φορολογικό καθεστώς.
Το παθητικό να μεταφέρεται στην επόμενη οικονομική χρήση.
Στα έξοδα να συνυπολογίζονται τα τεκμαρτά ημερομίσθια του γεωργού.
Τα τεκμαρτά ενοίκια της ιδιόκτητης γης, αφού φορολογηθούν αυτοτελώς (ως ενοίκια), να αφαιρούνται από τα έσοδα.
Οι τόκοι των ιδίων κεφαλαίων, αφού φορολογηθούν αυτοτελώς (ως τόκοι) να αφαιρούνται από τα έσοδα.
Το κόστος ενέργειας είναι ευθέως ανάλογο με την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και όλες οι χώρες με ανταγωνιστική γεωργία έχουν επιδοτούμενη γεωργική ενέργεια. Καθιέρωση κάρτας πετρελαίου για τους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς και διαμόρφωση κόστους αγροτικής ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα των ανταγωνιστικών Ευρωπαϊκών κρατών.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΕΩΡΓΩΝ-ΑΓΡΟΕΡΓΑΤΩΝ
Η πρόταση της κυβέρνησης πρέπει να λάβει υπόψη τα εισοδήματα των αγροτών στον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να υπάρχουν κλίμακες στις οποίες να μπορούν να ανταποκριθούν όλοι.
Καμία αλλαγή στο κόστος του εργόσημου και στην ασφάλιση των αγρο-εργατών.
Φοιτητές και μαθητές να μπορούν να εργάζονται στις διακοπές (έως 60 ημερομίσθια) ως αγρο-εργάτες χωρίς πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη και με αφορολόγητο το σχετικό εισόδημα.
Η τοπική ομάδα του Ποταμιού στον Έβρο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και διαβούλευση με όλους τους φορείς των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Το ΠΟΤΑΜΙ στον ΈΒΡΟ
τηλ. επικοινωνίας 6948787477 Στάθης Γρηγοριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση