GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πάνω από 4 δισ. το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο στη Ρουμανία

Υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο στη Ρουμανία με περισσότερες από 6.000 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις, αλλά...

Πάνω από 4 δισ. το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο στη Ρουμανία
Υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο στη Ρουμανία με περισσότερες από 6.000 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις, αλλά από αυτές είναι ενεργές μόνο περίπου 1.500.

Συγκεκριμένα, την 31η Αυγούστου 2015, 6.190 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων ήταν εγγεγραμμένες στο Εμπορικό Μητρώο Ρουμανίας (ONRC), με καταγεγραμμένο επενδεδυμένο κεφάλαιο 1,76 δισ. ευρώ, κατέχοντας την 6η θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών και το 4,57% του συνολικού επενδεδυμένου κεφαλαίου στη Ρουμανία.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Βουκουρεστίου, “λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις των κυριότερων επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία (TOP 60), καθώς και του γεγονότος ότι πολλές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων εισρέουν τα κεφάλαιά τους, μέσω άλλων χωρών (Κύπρου, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου)”, όπως αναφέρεται στο σχετικό σημερινό ενημερωτικό σημείωμα, που αναρτήθηκε σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών www.agora.mfa.gr.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ρουμανίας (ΙΝS) για την πορεία του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Ρουμανίας, κατά το α΄ εξάμηνο 2015, έναντι του α΄ εξαμήνου 2014, παρατηρείται ότι ο όγκος διμερούς εμπορίου παρουσίασε αύξηση κατά 10,15%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014, φθάνοντας τα 739,17 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές εισαγωγές προελεύσεως Ρουμανίας ανήλθαν το α΄ εξάμηνο 2015 στα 379,63 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,27% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προς Ρουμανία έφθασαν το ίδιο διάστημα τα 359,54εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά +17,74%.

Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών μας οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των εξαγωγών των δασμολογικών κατηγοριών: α) «Χαρτί καθαριότητας (υγείας) και παρόμοιο χαρτί» +134,22%, β) «Σύρματα από χαλκό» +124,41%, γ) «Παιχνίδια» +116,01%, δ) «Συσκευές ενσύρματης τηλεφωνίας » +79,34%, ε) «Προϊόντα ομορφιάς» +76,48%, στ) «Μηχανές επεξεργασίας δεδομένων αυτόματες» +70,48%, ζ) «Χονδρόσυρμα από σίδηρο» +59,27%, η) «Ρύζι» κατά +46,03%, θ) «Πολυμερή του αιθυλενίου σε αρχικές μορφές» +31,42%, ι) «Λαχανικά παρασκευασμένα» +30,46%, κ.λπ.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Βουκουρεστίου, οι ελληνικές εισαγωγές προελεύσεως Ρουμανίας είναι, κυρίως, συγκεντρωμένες σε τέσσερις κατηγορίες προϊόντων και, ιδιαίτερα, στην κατηγορία των προϊόντων πετρελαίου της δασμολογικής κατηγορίας «λάδια ακατέργαστα από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά (ακατέργαστο πετρέλαιο)», που τετραπλασιάστηκαν το α΄ εξάμηνο 2015, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 24,8% των συνολικών εισαγωγών προελεύσεως Ρουμανίας (ευκαιριακό φαινόμενο). Παράλληλα, άλλες κατηγορίες, όπως τα μέταλλα, τα ηλεκτρικά μηχανήματα και προϊόντα ζωικής προέλευσης, κατέχουν το 12,8%, το 11,4% και 11,1% του συνόλου, αντίστοιχα. Επίσης, οι δέκα πρώτες δασμολογικές κατηγορίες, οι οποίες αναφέρονται σε προϊόντα ενέργειας, μέταλλα, καλαμπόκι, καλώδια και χημικά, καταλαμβάνουν το συντριπτικό ποσοστό των ρουμανικών εξαγωγών και ανέρχονται αθροιστικά στο 49% του συνόλου, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωσή τους σε ορισμένες κατηγορίες. Αντιθέτως, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν έντονη διαφοροποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση