GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο σφυρί βγαίνει ο Μάο δια χειρός Άντι Γουόρχολ

Στο σφυρί βγαίνει το περίφημο πορτραίτο του Μάο που φιλοτέχνησε ο εκκεντρικός Άντι Γουόρχολ το 1971. Το έργο παρέμενε σε ιδιωτική συλλ...

Στο σφυρί βγαίνει ο Μάο δια χειρός Άντι Γουόρχολ
Στο σφυρί βγαίνει το περίφημο πορτραίτο του Μάο που φιλοτέχνησε ο εκκεντρικός Άντι Γουόρχολ το 1971. Το έργο παρέμενε σε ιδιωτική συλλογή και τώρα βγαίνει σε δημοπρασία σύγχρονης τέχνης του οίκου Sotheby's στις 11 Νοεμβρίου του 2015.
Το έργο είναι μια μεταξοτυπία διάστασης 82x57. Είναι το πρώτο έργο που σηματοδοτεί την επιστροφή του βασιλιά της ποπ αρτ στην ζωγραφική το 1972, με μια σειρά από τολμηρά έργα που ανέτρεπαν το επίσημο πορτρέτο του Μάο Τσε Τουνγκ.
Δεδομένου ότι κρέμεται στην πλατεία Τιενανμέν, αλλά χρησιμεύει και ως προμετωπίδα του "μικρού κόκκινου βιβλίου" - της πανταχού παρούσας συλλογής από αποφθέγματα του Μάο, το πορτρέτο έγινε η αναπαράσταση της απόλυτης πολιτικής εξουσίας. Ωστόσο, στα χέρια του Γουόρχολ, η αναπαράσταση του Προέδρου Μάο που χρησιμοποιούταν για τη διάδοση του κομμουνισμού μετατράπηκε σε εμπόρευμα της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως το επακόλουθο κουτί σούπας Campbell.
Ο πίνακας του Μάο εκτιμάται γύρω στα 40 εκατομμύρια δολάρια και εκτίθεται σήμερα στο Χονγκ Κονγκ ενώ στη συνέχεια πρόκειται να εκτεθεί στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
"Με την μνημειακή κλίμακα, την αξιοσημείωτη σαφήνεια της μεταξοτυπίας με τα φωτεινά κόκκινα χείλη, το άψογο περίγραμμα του προσώπου και τον έντονο, απότομο γιακά του πουκάμισου, το έργο αυτό θεωρείται το αποκορύφωμα ανάμεσα στους πίνακες του Μάο από τον Warhol" αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου Sotheby's.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση