GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νότια Αφρική: Χάος σε διαδήλωση φοιτητών για την αύξηση διδάκτρων

Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις της Νότιας Αφρικής χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες λάμψης χθες σε διαδήλωση εκατοντάδων φοιτητών που εισέβαλ...

Νότια Αφρική: Χάος σε διαδήλωση φοιτητών για την αύξηση διδάκτρων
Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις της Νότιας Αφρικής χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες λάμψης χθες σε διαδήλωση εκατοντάδων φοιτητών που εισέβαλαν στο χώρο της βουλής στο Κέιπ Τάουν για να προσπαθήσουν να διακόψουν την ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομικών Νχλάνχλα Νένε, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση αύξησης διδάκτρων.
Η ομιλία καθυστέρησε 45 λεπτά καθώς οι βουλευτές του κόμματος Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας (EFF) στην αντιπολίτευση ήγειραν απαιτήσεις ότι ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να καθυστερήσει λόγω των διαμαρτυριών των φοιτητών για την αύξηση διδάκτρων το 2016. Οι βουλευτές οδήγηθηκαν βίαια έξω από το χώρο συνεδρίασης της βουλής, ενώ οι φοιτητές εισέβαλαν στο χώρο.
Ενώ επικρατούσε το χάος γύρω από το κτίριο της βουλής, ο Νένε διάβασε με νηφαλιότητα την ομιλία του, η οποία δίνει δυσοίωνες προβλέψεις για την πιό εξελιγμένη οικονομία της Αφρικής.
Όταν ο υπουργός Παιδείας Μπλάντε Νζιμάντε προσπάθησε να μιλήσει στους φοιτητές, αυτοί επέδειξαν τις πινακίδες που κρατούσαν και ζητούσαν ελεύθερη παιδεία για όλους και την παραίτηση του υπουργού.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος παρέμεινε ανέκφραστος κατά την ανάγνωση του προϋπολογισμού από τον Νένε στη βουλή, δεν έχει κάνει δηλώσεις για τις διαδηλώσεις - μερικές από τις οποίες ήταν βίαιες - που έχουν διακόψει τουλάχιστον 14 από τα πανεπιστήμια της χώρας την εβδομάδα που πέρασε. Πολλοί φοιτητές είναι πολύ νέοι για να έχουν προσωπικές αναμνήσεις από το απαρτχάιντ, επομένως δεν έχουν συναισθηματικό δέσιμο με το κυβερνών κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κονγκρέσου (ANC).
Τα πανεπιστήμια, που χρηματοδοτούνται από το κράτος, ήθελαν αρχικά να αυξήσουν τα δίδακτρα μέχρι και 11,5%, πράγμα το οποίο πυροδότησε τις αντιδράσεις των φοιτητών στις 13 Οκτωβρίου. Οι κριτικές της αύξησης εστιάζονται στο ότι θα δυσκολέψουν περαιτέρω τους μαύρους φοιτητές, των οποίων ο αντιπροσωπευτικός αριθμός είναι ήδη χαμηλός.
Οι διαδηλωτές, που περιελάμβαναν και λευκούς φοιτητές, απέρριψαν πρόταση από μερικούς φοιτητές για τις αυξήσεις να σταματήσουν στο 6% για το 2016, λίγο παραπάνω από τον πληθωρισμό.
"Πρέπει να βρούμε έναν βιώσιμο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης γενικά," είπε ο Νένε στους δημοσιογράφους πριν την ομιλία του. Αργότερα πρόσθεσε, σε συνέντευξη στο Ρόιτερς, ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για να αφαιρεθούν πόροι από άλλους τομείς, όπως προγράμματα δεξιοτήτων, και να μεταφερθούν στα πανεπιστήμια.
Ο Νένε είπε στη βουλή ότι η πρόβλεψη οικονομικής αύξησης για το 2015 έχει μειωθεί από το 2,0% στο 1,5% τον Φεβρουάριο λόγω "δυσκολιών στην παροχή ηλεκτρισμού, μειούμενες τιμές χονδρικής πώλησης και χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης."

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση