GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής;

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ένα απο τα κεντρικά πολιτικά μας προτάγματα, προκειμένου η χώρα να βγεί...

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ένα απο τα κεντρικά πολιτικά μας προτάγματα, προκειμένου η χώρα να βγεί απο το τέλμα της ύφεσης, με την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, να στηρίξει την κοινωνική συνοχή τονώνοντας τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά και να κάνει επιτέλους μια κάθετη ρήξη με το παθογενές πολιτικό μας παρελθόν. Δυστυχώς την ώρα που η ανασυσταθείσα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ομνύει νυχθημερόν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία τα αντικειμενικά στοιχεία να αποδείξουν, ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αληθινή πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λαθρεμπορίας καυσίμων, όπου η φοροδιαφυγή οργιάζει και ο έλεγχος για τα περιβόητα στοιχεία – για τα οποία τόσος θόρυβος έγινε – εισροών –εκροών καυσίμων, είναι στην κυριολεξία ανύπαρκτος. Καίτοι υποχρεώθηκαν με νόμο τα πρατήρια και οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων και με μεγάλη μάλιστα δαπάνη, να εγκαταστήσουν το σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών καυσίμων, τα στοιχεία απο το σύστημα παραμένουν απο το Υπουργείο Οικονομικών προκλητικά αναξιοποίητα. Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών ( ΣΕΕΠΕ), το σύστημα ελέγχου των καυσίμων, έχει εγκαταστήσει το σύνολο των εταιρειών εμπορίας, καθώς και το 98% των πρατηρίων, απο τα οποία το 94% ενημερώνει κανονικά με τα ελεγκτικά στοιχεία το Υπουργείο Οικονομικών. Πάραυτα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως εμφατικά σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ κ-ος Γιάννης Αληγιζάκης, ούτε ελέγχει, ούτε αξιοποιεί τα ελεγκτικά στοιχεία του συστήματος εισορών-εκροών πετρελαίου, με αποτέλεσμα να δίνει ζωτικό χώρο στους λαθρέμπορους καυσίμων, να συνεχίζουν ανενόχλητοι την δράση τους. Είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει απο την κυβέρνηση αληθινή πολιτική βούληση, να χτυπήσει στη ρίζα του το καρκίνωμα της λαθρεμπορίας καυσίμων. Ομως η κυβερνητική ανεπάρκεια εδώ συνεπάγεται δυο μεγάλες πληγές για την εθνική οικονομία. Απο την μια το δημόσιο χάνει περί τα 150 μέχρι 300 εκατομύρια ευρώ ετησίως απο το λαθρεμπόριο καυσίμων – σε μια μάλιστα συγκυρία που τα δημόσια έσοδα τελούν υπο κατάρρευση και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί – και απο την άλλη νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, αφού οι παρανομούσες εταιρείες έχουν φοβερά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έναντι των νόμιμων εταιρειών διακίνησης πετρελαιοειδών, που δίνουν στην κυριολεξία μάχη επιβίωσης στο δεινό οικονομικό μας περιβάλλον.

Η στρέβλωση αυτή στον ανταγωνισμό, θα επιταθεί με το άνοιγμα της περιόδου διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, δοθέντος ότι το σύστημα εισροών -εκροών δέν έχει εγκατασταθεί απο τους μεταπωλητές, που εμπορεύονται μεγάλο όγκο πετρελαίου. Την ίδια ώρα και σύμφωνα πάντα με τα έγκυρα στοιχεία του ΣΕΕΠΕ, δεν έχει γίνει εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα, ενώ εκκρεμεί και η διεξοδική Πιστοποίηση των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ).

Υπάρχει σοβαρή προσδοκία ότι φέτος θα αυξηθεί κατά πολύ η ζήτηση σε πετρέλαιο θέρμανσης απο πέρυσι, σε ποσοστό της τάξης του 30%, δοθέντος ότι ένεκα της διεθνούς συγκυρίας, οι τιμές του διαμορφώνονται πολύ χαμηλά. Η ευνοϊκή αυτή συγκυρία θα συμβάλει στον ζωτικό περιορισμό των απωλειών εσόδων απο τα καύσιμα κίνησης, των οποίων η ζήτηση για έκτη συνεχή χρονιά παρουσιάζει σοβαρή μείωση. Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΕΠΕ, τα θετικά στοιχεία ανάκαμψης του πρώτου εξαμήνου του 2015, αναχαιτίστηκαν απο το καίριο χτύπημα στην αγορά των capital controls, παρουσιάζοντας μείωση το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου σε ποσοστό 14%. Το οκτάμηνο έτσι εμφάνισε -3 για τις βενζίνες και -1 για το πετρέλαιο κίνησης.

Ομως παράλληλα με τα capital controls, που υπονόμευσαν τις εταιρείες διακίνησης πετρελαιοειδών οδηγώντας τες στο κόκκινο με ζημίες της τάξης των 65 εκατομυρίων ευρώ και μια ακόμα στρέβλωση ήλθε να χτυπήσει την επιβίωσή τους. Πρόκειται για την κατάργηση της επιδότησης με 10 ευρώ ανα χίλια λίτρα, που εισήχθη το 2002 ως επενδυτικό κίνητρο στα μικρά νησιά, τα οποία δεν διαθέτουν δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων. Η κατάργηση αυτής της επιδότησης πλήττει καίρια τις εταιρείες που έχουν επενδύσει σε καινούρια δεξαμενόπλοια για την προμήθεια με καύσιμα των μικρών νησιών, εγκυμονώντας έτσι σοβαρούς κινδύνους για τον εφοδιασμό τους.

Σε ότι αφορά τώρα την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κατά τις εκτιμήσεις του ΣΕΕΠΕ, θα εισαχθεί στην αγορά στα 85 λεπτά ανά λίτρο, έναντι 1,050 ευρώ που ήταν η περσυνή του τιμή, ενώ για τους δικαιούχους επιδόματος η τιμή θα κυμανθεί γύρω στα 64-68 λεπτά ανά λίτρο, ανάλογα με την πολιτική που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση για την ελάττωση της σύνολης δαπάνης κατά 50% που προβλέπει το μνημόνιο. Η «Ένωση Κεντρώων» στέκεται με αίσθημα ευθύνης κριτικά, απέναντι στην έκδηλη έλλειψη πολιτικής βούλησης απο την κυβέρνηση να χτυπήσει το καρκίνωμα του λαθρεμπορίου καυσίμων και την καλεί άμεσα να προβεί σε όλες τις επιβαλλόμενες ενέργειες θεσμικά και διοικητικά, που θα δρομολογήσουν την δραστική εξάλειψη της μεγάλης αυτής γάγγραινας των δημοσίων εσόδων, η οποία αφενός μεν αποστερεί τον δημόσιο κορβανά απο τα απαραίτητα κονδύλια για να εφαρμόσει πολιτικές στήριξης της κοινωνικής συνοχής, αφετέρου νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό, δημιουργώντας μεγάλες στρεβλώσεις και παρενέργειες σε όλο τον κύκλο της οικονομίας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Βουλευτής της «Ένωσης Κεντρώων» στην Α΄Αθηνών.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr 

1 σχόλιο

  1. Υποτιθεται οτι η Ενωση Κεντρωων εξελεγη με σημαια την παταξη της Αργομισθιας στο δημοσιο και τον δραστικο περιορισμο των διπλων και πολλαπλων συνταξεων και των θηριωδεστατων μισθων στο δημοσιο.Εξου και οι 9 πολυ σωστες προτασεις του κ.Λεβεντη.Δια του αρθρου αυτου γινεται αντιληπτη μια καραμπινατη οπισθοχωρηση απ αυτες τις αρχες που σημειωτεον διατυπωθηκαν ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ απο την μεταπολιτευση εστω και απο ενα μικρο περιθωριακο κομμα.Ερχεται τωρα ο αρθρογραφος και ξανα μανα αρθρογραφει ως νεοκοπος κρατιστης (μηπως ΔΥ) για το χιλιοτραγουδισμενο θεμα 'ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ'.Αρθρο που θα μπορουσε να το γραψει ενας Κουτσουμπας,ενας Συριζαιος και ενας ΝΔ-Πασοκος.Ελεος !!!Ασχοληθειτε επιτελους με τις ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!! Εχω κατ επαναληψη γραψει στο φιλοξενο αυτο forum για την προτεραιοτητα ενασχολησης της κυβ/κης πολιτικης με τις δαπανες και τις μισθοδοσιες του κρατους ΚΥΡΙΩΣ, παρα με τα φορ/γικα εσοδα.Βεβαια οι προτεραιοτητες μεταπολιτευτικα τουλαχιστον ηταν ακριβως αντιστροφες για το ολιγαρχικο υπερτροφικο και ΑΔΙΚΟ κρατος μας.Το κρατος των ρουσφετοδιορισμενων και εκ γενετης ΔΥ!Πολυ προχειρα και προσεγγιστικα μια Ευρωπαικη και ταυτοχρονα Ελληνικη κυβερνηση θα επρεπε να ασχοληθει περιπου με τα εξης: 1)Διπλογραφικο λογιστικο συστημα(διεθνη λογιστικα προτυπα δημοσιου) και συνταξη ενοποιημενων ισολογισμων και προυπολογισμων με ΟΛΕΣ τις συνδεδεμενες μοναδες του δημοσιου. 2)Καθορισμος δημ/μικων φρενων(π.χ. 4% του πληθυσμου η οροφη των ΔΥ) .Οι προσλαμβανοντες καθ υπερβαση πληρωνουν τους μισθους απο την τσεπη τους. 3)Ανωτατο πλαφον στον μισθο των ΔΥ και των συνταξιουχων ΔΥ π.χ.( 2000-1500€). 4)Συμβασεις ορισμενου χρονου (2-3-4ετεις) για ΟΛΟΥΣ τους ΔΥ.ΑΡΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ.Κανενας στο δημοσιο αθροιστικα πανω απο 20 χρονια.ΟΛΟΙ και απο το αναγκαιο αλλα ζειδωρο ΚΟΛΑΣΤΗΡΙ της πραγματικης οικονομιας. 5)Προσληψεις ΔΥ απο το ΑΣΕΠ βασει ηλεκτρονικου αλγοριθμου προσοντων και δεξιοτητων.Υποβολη απο τους υποψηφιους και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ στην βαση ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ. 6)Η αμοιβη εργασιας θα καθοριζεται με το δικαιο και πρακτικο συστημα του ωρομισθιου.Οχι καθηγητες στα ΑΕΙ που εργαζονται 5 ωρες την εβδ/δα ενω αμοιβονται για 40. Γιατι σημερα αυτο γινεται!7)Πλαφον στις δαπανες του κρατους(πχ20%ΑΕΠ). 8).......



    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση