GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η παλαιστινιακή σημαία θα κυματίζει στον ΟΗΕ. Ιστορική απόφαση, αλλά..."αποχή" από την Ελλάδα!

Με συντριπτική πλειοψηφία 119 ψήφων υπέρ και μόλις οχτώ κατά (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ), αλλά και 45 αποχές (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, ...

Με συντριπτική πλειοψηφία 119 ψήφων υπέρ και μόλις οχτώ κατά (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ), αλλά και 45 αποχές (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Βρετανία, η Σουηδία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία κ.ά.) η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε την πρόταση η οποία επιτρέπει την έπαρση, σε 20 ημέρες, της παλαιστινιακής σημαίας στο κτίριο του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Λίγη ώρα πριν υπερψηφιστεί η πρόταση, το Ισραήλ είχε απευθύνει έκκληση στα κράτη-μέλη να την απορρίψουν, ενώ σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος Ριάντ Μανσούρ τόνισε ότι αυτή αποτελεί «ακόμη ένα βήμα προς την εδραίωση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης».

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερψήφιση σημειώνεται σε μια χρονική περίοδο όπου η εδραίωση αυτή κερδίζει διαρκώς έδαφος, με αρκετά κράτη να έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους τον περασμένο χρόνο.

Τον Μάιο το Βατικανό υπέγραψε την πρώτη διμερή συμφωνία με την οποία αναγνωρίζει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, ενώ η εγκριθείσα πρόταση προβλέπει ότι οι σημαίες των κρατών- μη μελών (παρατηρητών) μπορούν να κυματίζουν μαζί με τις υπόλοιπες σημαίες των κρατών-μελών του οργανισμού.

Θυμίζουμε ότι πριν από τρία χρόνια η Γενική Συνέλευση υπερψήφισε την αναβάθμιση του status των Παλαιστινίων σε μη μέλος, παρατηρητή, επιτρέποντάς του να συμμετέχει στις συζητήσεις της.

Στη διάρκεια της 40λεπτης ομιλίας του, η οποία έτυχε θερμότατης υποδοχής, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς είπε ότι είναι ανοιχτός σε νέες διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με το Ισραήλ, ασκώντας του παράλληλα δριμύτατη κριτική για τη διαρκώς αυξανόμενη παράνομη και αποικιοκρατική ανέγερση νέων οικισμών. Μια πολιτική η οποία τόνισε ότι αποτελεί τον λόγο της αποτυχίας των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και τη μη εφαρμογή της λύσης των δυο κρατών, ενώ διαμαρτυρήθηκε έντονα και για τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Εντονη κριτική στην ελληνική αποχή από την ψηφοφορία άσκησε ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, διερωτώμενος εάν η Ελλάδα είναι και δορυφόρος του Ισραήλ, κάνοντας μάλιστα λόγο για φαινόμενο το οποίο αποδεικνύει την απεριόριστη εθνική υποτέλεια με την οποία διαχειρίζονται οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ την πορεία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση