GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κυβερνητική ρελάνς με Ολάντ και προσφυγικό για αλλαγή κλίματος

Tο Μέγαρο Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στην επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ την προσεχή Πέμπτη. Ο κ. Ολάντ, ο οποίος θ...

Κυβερνητική ρελάνς με Ολάντ και προσφυγικό για αλλαγή κλίματος
Tο Μέγαρο Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στην επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ την προσεχή Πέμπτη. Ο κ. Ολάντ, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα συνοδευόμενος από πλήθος επιχειρηματιών, μπορεί να αποτελέσει μία ιδανική ευκαιρία για ένα ηχηρό μήνυμα - ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζουν καλά αυτό και για αυτόν τον λόγο αποσκοπούν αφενός σε νέα παρέμβαση για την άμεση απομείωση του ελληνικού χρέους, αφετέρου σε ένα «επενδυτικό» άρωμα εκ Παρισίων μέσα από συμφωνίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Πέραν τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο, ενόψει και της διαπραγμάτευσης για το χρέος, η οποία θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, το θέμα της εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία εφαρμογής και αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Το Παρίσι είχε εμφανιστεί θετικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και στόχος της κυβέρνησης είναι με την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο «κουαρτέτο» να υπάρξει ένας εκδημοκρατισμός της όλης διαδικασίας, καθώς πλέον με ένα δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμικό όργανο εντός των δανειστών, θα «ανοίξει» στο ευρύ ευρωπαϊκό κοινό όλη η διαδικασία και το ελληνικό πρόγραμμα θα σταματήσει να αποτελεί αποτέλεσμα μυστικών διαβουλεύσεων και εκβιασμών πίσω από κλειστές πόρτες των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν προσεκτικά όλες τις κινήσεις που γίνονται στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, καθώς η πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου να την συνδέσει με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αποζητώντας χαλάρωσή του είναι δεδομένη. Ήδη μετά την επιτυχημένη για την Ελλάδα Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης, έχει αρχίσει να ανοίγει σιγά σιγά παράθυρο σε ένα ζήτημα με πολύ «ζουμί»: την οικονομική ενίσχυση της χώρας μας για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επίκληση του γεγονότος, από τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή, ότι έχουν εξαντληθεί οι προϋπολογισμοί των Δήμων του ανατολικού Αιγαίου.
Το κυριότερο μέλλον που μπορεί όμως να προκύψει στο μέλλον, είναι άλλο: δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας, μπορεί το προσφυγικό να αποτελέσει επιχείρημα για τη χαλάρωση κάποιων από τις απαιτήσεις των εταίρων και δανειστών μας.
Ήδη, παρά τις σχετικές διαψεύσεις της Καγκελαρίας, το έγκριτο γερμανικό περιοδικό Wirtsaftswoche επικαλούμενο αξιωματούχο της Καγκελαρίας, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να χαλαρώσει τους όρους του μνημονίου εάν η Ελλάδα εμφανιστεί πιο διαλλακτική στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την υπερψήφιση της πρώτης δέσμης μέτρων που ξεκλείδωσε τη δόση των 2 δισ. ευρώ, επιχειρούν να κλείσουν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου και τις εκκρεμότητες από το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και να βρεθούν τα καλύτερα δυνατά ισοδύναμα σε όποια θέματα αναζητούνται, ώστε να προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η τακτοποίηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, για μην υλοποιηθεί το καταστροφικό σενάριο του κουρέματος καταθέσεων (bail in) και να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση