GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διάσταση Κατσέλη-Ντράγκι για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Λούκα Κατσέλη εκτίμησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt ότι οι κεφαλαιακές ανά...

Διάσταση Κατσέλη-Ντράγκι για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Λούκα Κατσέλη εκτίμησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες, σε αντίθεση με την ΕΚΤ που κρατά ψηλά τον πήχυ σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
«Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ. ευρώ», είπε η κα Κατσέλη στη γερμανική εφημερίδα.
Από το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προβλέπονται συνολικά 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί θα καθοριστεί μετά τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε γενικές γραμμές οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς, τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΤ. «Δεν είμαστε Ισλανδία, Ιρλανδία ή Κύπρος», είπε χαρακτηριστικά.
«Καμία από τις τράπεζές μας δεν κινδυνεύει με κατάρρευση», τόνισε η κα Κατσέλη, εξηγώντας ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ιδρύματα δεν έχουν συστημικές αιτίες.
«Πρόκειται για εξωτερικές αναταράξεις: η ύφεση, η εκροή κεφαλαίων, η μείωση των καταθέσεων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», εξήγησε η ίδια.
Τέλος, η κα Κατσέλη εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι του χρόνου θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.
Ωστόσο, ψηλά θέτει τον πήχυ για την κεφαλαιακή βάση των εγχώριων τραπεζών η ΕΚΤ στο πλαίσιο του stress test. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) των τραπεζών στο 9,5% όσον αφορά το βασικό σενάριο, και στο 8% όσον αφορά το δυσμενές σενάριο.
Πρόκειται για το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας που πρέπει να διαθέτει μια τράπεζα προκειμένου να περάσει με επιτυχία την άσκηση. Σε περίπτωση που μια τράπεζα εμφανίσει μικρότερους δείκτες θα πρέπει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της τόσο ώστε να ανταποκριθεί στο όριο του 9,5% και 8% αντίστοιχα.
Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες και είναι χαρακτηριστικό ότι στα πανευρωπαϊκά stress tests, που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, το όριο ήταν στο 8% για το βασικό σενάριο και 5,5% για το δυσμενές. Η αύξηση των ορίων, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει σε υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, αποδυναμώνοντας τη θέση των σημερινών μετόχων και ομολογιούχων των συστημικών τραπεζών.
Έχοντας μια σαφή εικόνα για το αν το αποτέλεσμα θα είναι αυστηρό ή πιο ήπιο οι τράπεζες θα μπορέσουν να οριστικοποιήσουν τον σχεδιασμό τους και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προσέλκυση επενδυτών, αναφέρει η "Καθημερινή". Τα τελικά αποτελέσματα του stress test θα ανακοινωθούν πιθανότατα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και εν συνεχεία οι τράπεζες θα έχουν περίπου ένα μήνα για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
Σε μία και μόνο φάση αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναφέρει το euro2day.gr σύμφωνα με πληροφορίες που σημειώνουν ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί άπαξ παρά το παρασκηνιακό lobbing που γίνεται από ορισμένους επενδυτικούς και τραπεζικούς κύκλους με στόχο το σπάσιμο της σε δύο μέρη προκειμένου η όλη διαδικασία να εξελιχθεί... ομαλά για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Δείτε επίσης
Κατσέλη: Μέχρι το τέλος του 2015 τα capital control - Ρυθμίσεις στα "κόκκινα δάνεια"
Κερέ: Είναι νωρίς για επέκταση της “ποσοτικής χαλάρωσης”
Ρήγμα στην ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος προκαλεί ο Ντράγκι
Τσίπρας: Απομείωση χρέους,ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ξένες επενδύσεις οι προτεραιότητες μετά την αξιολόγηση - ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση