GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για να «σωθούν» οι συντάξεις

Πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να μην προχωρήσει σε δραμ...


Πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να μην προχωρήσει σε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις που θα ξεπεράσουν και το 20%.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με στόχο να περιορίσει την συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ το 2016, να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ύψους από 2 έως 4 δισ. ευρώ, αλλά και να μην θίξει το εισόδημα συνταξιούχων κάτω από 1.000 ευρώ συζητά με τους εκπροσώπους των δανειστών την ενίσχυση των ταμείων μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Ο κ. Κατρούγκαλος μετά την συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλ. Ντομπρόβσκις επισήμανε ότι αναζητούνται πέρα από την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και άλλοι τρόποι - πόροι για την επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μεταξύ άλλων στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις πέρα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως η διασύνδεση ενός μέρους της γενικής φορολογίας απευθείας με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ταμείων αλλά και η μεταφορά εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα για την αύξηση των εισφορών, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η μερική ή ακόμη και η ολική επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στο ύψος που ήταν το 2012, όταν και εφαρμόστηκε η πρώτη περικοπή της τάξης του 1,1 ποσοστιαίων μονάδων. Στη συνέχεια, εφαρμόστηκε το 2014 και νέα περικοπή 3,9 μονάδων, 2,9 από τις εισφορές των εργοδοτών και 1,1 από αυτές των εργαζομένων.

Εξαιτίας της μείωσης των εισφορών, εκτιμάται ότι τα έσοδα του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που διεύρυνε τα ελλείμματα του ταμείου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας στη συνέντευξη του στην «Realnews», η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα μπορούσε να αποφευχθεί στη περίπτωση που οι πιστωτές συμφωνούσαν με την αύξηση των εισφορών.Κάτι που ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί και στο παρελθόν, καθώς θεωρήθηκε από τους δανειστές ως αντιανταπτυξιακή, που δημιουργεί αντικίνητρα για νέες επενδύσεις, καθώς το μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας θεωρείται ήδη πολύ υψηλό...

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση