GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διαδηλωτές περικύκλωσαν το κτίριο της Συνόδου Κορυφής - ΦΩΤΟ

Περίπου 600 διαδηλωτές, που διαφωνούν με τη συνθήκη TTIP, τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων που είναι υπό συζήτηση με...

Διαδηλωτές περικύκλωσαν το κτίριο της Συνόδου Κορυφής - ΦΩΤΟ

Περίπου 600 διαδηλωτές, που διαφωνούν με τη συνθήκη TTIP, τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων που είναι υπό συζήτηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, επιχείρησαν σήμερα να "περικυκλώσουν" το κτίριο όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η βελγική αστυνομία, διευκρινίζοντας πως προχώρησε σε εκατό συλλήψεις, κυρίως Ισπανών ακτιβιστών.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ενώσεων, συνδικάτων και κομμάτων της βελγικής αριστεράς, οι διαδηλωτές ενώθηκαν με περίπου 120 μέλη της "ευρωπορείας" που είχαν ξεκινήσει από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Αφού παρακολούθησαν, υπό βροχή, μια συναυλία, ομάδες διαδηλωτών αναπτύχθηκαν γύρω από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συνεδριάζουν οι ηγέτες των "28" με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν πολλούς οδικούς άξονες στη συνοικία Σουμάν, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια λόγω της παρουσίας των Ευρωπαίων ηγετών. Για να εμποδίσουν τους συγκεντρωμένους να περάσουν την πρώτη περίμετρο ασφαλείας, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 104 προσαγωγές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, που έκανε λόγο για "ταραχές" μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Συνελήφθη επίσης ένας άνθρωπος στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα μαχαίρι.

"Ο στόχος μας ήταν να εμποδίσουμε τον αποκλεισμό της εισόδου για τους Ευρωπαίους ηγέτες" εξήγησε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Κριστιάν Ντε Κόνικ.

Συνήθως, οι προσαχθέντες αφήνονται ελεύθεροι μέσα σε λίγες ώρες.

Σύμφωνα με την Μαρίνα Αλμπιόλ, ευρωβουλευτή της Ισπανίας που ήταν παρούσα στη διαδήλωση, μεταξύ των προσαχθέντων είναι περίπου 30 Ισπανοί. Στο βίντεο που ανάρτησε στο Twitter η Αλμπιόλ διακρίνονται 20 διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες, καθισμένοι στο έδαφος με χειροπέδες στα χέρια, περικυκλωμένοι από αστυνομικούς. Η Αλμπιόλ κατήγγειλε ότι οι διαδηλωτές έμειναν "δύο ώρες" στη στάση αυτή, κάτω από τη βροχή, και τρεις άνθρωποι χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομείο: οι δύο λόγω υποθερμίας και ο τρίτος επειδή έπαθε επιληπτική κρίση.

Στο ίδιο βίντεο, οι προσαχθέντες διακρίνονται να μπαίνουν σε μια κλούβα της αστυνομίας. Περίπου 150 άλλοι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα όπου είχαν οδηγηθεί οι σύντροφοί τους αλλά εμποδίστηκαν να φτάσουν από την αστυνομία, σύμφωνα με το Belga.

Σύμφωνα με τον ισπανικό ενημερωτικό ιστότοπο Publico.es, τρεις βουλευτές τοπικών κοινοβουλίων του αριστερού κόμματος Podemos περιλαμβάνονται στους προσαχθέντες.

"Ξεκινήσαμε από το Γιβραλτάρ, περάσαμε τους φορολογικούς παραδείσους της Ανδόρας, του Γιβραλτάρ, του Λουξεμβούργου. Η εμπειρία της Ελλάδας δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν τα πράγμα σε μία μόνο χώρα. Πρέπει να φτιάξουμε μια Ευρώπη που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη", είπε στην αρχή της συγκέντρωσης ο καθηγητής Πέδρο Αρόχο, του πανεπιστημίου της Σαραγόσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση