GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Που πάνε οι Έλληνες για βρουν δουλειά: Προορισμοί και πληροφορίες

Εκτός από τη φυγή κεφαλαίων, η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει προκαλέσει και φυγή ανθρώπων και μάλιστα κυρίως νέων επιστημόν...

Που πάνε οι Έλληνες για βρουν δουλειά: Προορισμοί και πληροφορίες

Εκτός από τη φυγή κεφαλαίων, η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει προκαλέσει και φυγή ανθρώπων και μάλιστα κυρίως νέων επιστημόνων. Η πιο έντονη τάση για μαζική φυγή κατεγράφη από το Eures (Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική κινητικότητα) το 2011 και το 2012 και κορυφώθηκε το 2013. Το πρώτο εξάμηνο του 2015, σημειώθηκε πτωτική τάση στην τάση φυγής των Ελλήνων.

- Αυτός που αναζητά δουλειά στο εξωτερικό, τις περισσότερες φορές είναι νέος, 20-35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, αν και τα τελευταία δύο χρόνια απευθύνονται στο eures και μεγαλύτεροι, άνω των 45, που έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις.

- Στην περίπτωση των νέων, η αναζήτηση εργασίας αφορά μία μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων. Για παράδειγμα, το 2011-2012, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από οικονομολόγους.

- Η αναζήτηση των άνω των 45, είναι πολύ πιο εξειδικευμένη. Αναζητεί εργασία πρώτα ο άντρας κατά κύριο λόγο, έτσι ώστε να ακολουθήσει και η σύζυγος του αργότερα. Οι επαγγελματίες αυτοί είναι συνήθως μηχανικοί, γιατροί και αρχιτέκτονες και πολλές φορές καταφέρνουν με επιτυχία να βρουν εργασία στο εξωτερικό, λόγω των κενών που διαπιστώνονται σε κάποιους κλάδους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και δεν μπορούν να καλυφθούν από την εσωτερική αγορά, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επικεφαλής του συντονιστικού γραφείου Eures στην Ελλάδα, Κατερίνα Φλάκα.

- Kοινός παρονομαστής όσων θέλουν να δουλέψουν σε ξένη χώρα, είναι η γνώση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών. Κατά την έναρξη της κρίσης, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον εύρεσης εργασίας στην Κύπρο, κυρίως από ανθρώπους που δεν μιλούσαν ξένες γλώσσες. Το μεγάλο ρεύμα σταμάτησε όταν η κρίση χτύπησε την Κύπρο. 

- Tα τελευταία χρόνια είναι πολλοί οι Έλληνες που μαθαίνουν νέες γλώσσες για να ενταχθούν σε νέες αγορές εργασίες, που δεν ήταν ελκυστικές στο παρελθόν, όπως είναι η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία.

- Οι πιο δημοφιλείς εργασιακοί προορισμοί των Ελλήνων με σειρά προτίμησης είναι: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία.

Λίγο πολύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eures, όλες οι ειδικότητες αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Ωστόσο, αυτό που, επίσης, παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι για ποιες ειδικότητες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον οι αγορές εργασίας.

Σε πανεπιστημιακό επίπεδο είναι ιδιαίτερα περιζήτητες οι ειδικότητες του γιατρού, του μηχανικού (εκτός των πολιτικών μηχανικών), του νοσηλευτή, του φαρμακοποιού και του βιολόγου. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει επίσης για ελαιοχρωματιστές και ψυκτικούς, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με τη γλώσσα αλλά και με την πιστοποίηση που ζητούν στο εξωτερικό και δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Μπορεί κανείς να εξερευνήσει τις εργασιακές δυνατότητες που του δίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικοινωνώντας με το γραφείο Eures στην Αθήνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση