GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη, μετά από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μπερναρντίνο Λεόν, ανακοίνωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι σχηματίστηκε στη χώρ...

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη, μετά από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μπερναρντίνο Λεόν, ανακοίνωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι σχηματίστηκε στη χώρα κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Φάγεζ ελ Σάρατζ και αντιπροέδρους τον Άχμαντ Μέιτιγκ, τον Φάτι ελ Μπέζμπρι και τον Μούσα ελ Κόνι.

«Έπειτα από έναν χρόνο προσπαθειών που καταβλήθηκαν σε αυτή τη διαδικασία με περισσότερες από 150 προσωπικότητες της Λιβύης έχει έρθει επιτέλους η ώρα που μπορούμε να προτείνουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Λεόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Σκιράτ του Μαρόκου όπου τη Δευτέρα ξεκίνησαν και πάλι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη.

«Πάρα πολλοί Λίβυοι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλες τόσες μητέρες έχουν υποφέρει. Σήμερα σχεδόν 2,4 εκατομμύρια χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι (ο σχηματισμός αυτής της κυβέρνησης) μπορεί να επιτύχει. Οι Λίβυοι θα πρέπει να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία να σώσουν τη Λιβύη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, χαιρέτισε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αλλά και τους Λίβυους διαπραγματευτές που επέδειξαν «υπευθυνότητα, ηγετική ικανότητα και πνεύμα συνεργασίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την ιστορία της χώρας τους».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ολόψυχα το τελικό κείμενο και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στους οποίους πλέον έχει ανατεθεί η ευθύνη του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης και της εφαρμογής των όρων της συμφωνίας», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Μογκερίνι.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφη η Λιβύη παρέμενε βυθισμένη στο χάος με δύο κοινοβούλια και δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: Το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο στο οποίο κυριαρχεί η ισλαμιστική πολιτοφυλακή Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) με έδρα την Τρίπολη και μια άλλη κυβέρνηση με έδρα το Τομπρούκ, την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση