GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες!

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ. Από χθες έχουμε πει ότι στην Φρανκφούρτη έχουν μεταβεί στελέχη των Ε...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Από χθες έχουμε πει ότι στην Φρανκφούρτη έχουν μεταβεί στελέχη των Ελληνικών τραπεζών για να συναντηθούν με στελέχη του SSM και της ΕΚΤ με σκοπό να συζητήσουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των Ελληνικών τραπεζών. Στο παρασκήνιο μαθαίνουμε με το σταγονόμετρο αφού οι τράπεζες έχουν υπογράψει συμβάσεις εμπιστευτικότητας ότι συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατούσε αργά χθες βράδυ στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών μετά και το πέρας των διήμερων συζητήσεων.

"Είμαστε σε καλό δρόμο" αρκέστηκαν να δηλώσουν οι δύο πλευρές ενώ το κλίμα που επικράτησε ήταν πιο ήπιο, σε σχέση με τη σκληρή γραμμή που κρατούσε μέχρι πρότινος ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ως προς τις βασικές παραδοχές πραγματοποίησης των "stress tests" δίνοντας κλίμα αισιοδοξίας ότι οι Ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν ένα "πιο εύκολο σενάριο το επόμενο διάστημα.

Πάντως από τι φαίνεται το τοπίο αν δεν ξεκαθαρίσουν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών περί τα τέλη Οκτώβρη θα εξακολουθήσει να παραμένει ασαφές.
Είναι αλήθεια πάντως ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι το "καλό σενάριο" για τις τράπεζες είναι το επικρατέστερο ενώ ο αγώνας δρόμου με ξένους επενδυτές έχει ήδη ξεκινήσει αφού οι τράπεζες θα χρειαστούν ιδιωτικά κεφάλαια για τις αυξήσεις τους.

Ήδη τι χρηματιστήριο χθες με τα πρώτα μηνύματα αντέδρασε θετικά και με άνοδο στον τραπεζικό κλάδο.
Εμείς θα το ξαναπούμε ότι είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τα "απαιτούμενα κεφάλαια" που θα απαιτηθούν εάν δεν ολοκληρωθούν τα stress test των Ελληνικών τραπεζών και είναι νωρίς για.... πανηγυρισμούς.

Πάντως η κυβέρνηση (Δραγασάκης) θεωρεί ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έως το τέλος του χρόνου θα γίνει... κούρεμα καταθέσεων(!) ενώ ειναι σε πλήρη διάσταση με άλλα στελέχη της (Χουλιαράκης-Κατσέλη) όπου διαψεύδονται ως "απίθανα" τέτοια σενάρια.

Στα σκαριά είναι η δημιουργία και Επενδυτικής τράπεζας που θα διαχειριστεί και μέρος των κόκκινων δανείων χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πως θα πάρει "σάρκα και οστά" το όλο εγχείρημα.

Ενώ το ΤΧΣ έχει αναλάβει την ενοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών που λειτουργούν στην χώρα μας με το ΤΣΜΕΔΕ να θέλει την Τράπεζα Αττικής αυτόνομη, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν μετά τα stress test για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου της όπου όπως σχετικά υπολογίζονται μπορεί να φθάσουν ακόμα και τα 700 εκατ ευρώ κάνοντας το έργο της αύξησης ακόμα δυσκολότερο.
Να θυμίσουμε σύμφωνα με δημοσιεύματα ότι το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 440 εκατ. ευρώ χωρίς την νέα ΑΜΚ των 434 εκατ ευρώ στην Attica bank που διαχρονικά εμφανίζει ζημίες -568 εκατ ευρώ ενώ χρηματιστηριακά η Attica bank αποτιμάται στα 0,042 ευρώ ή 44 εκατ ευρώ κεφαλαιοποίηση. Το ΤΣΜΕΔΕ λοιπόν επένδυσε 440 εκατ ευρώ μαζί με τα 270 εκατ της νέας ΑΜΚ φθάνει τα 710 εκατ και η αξία αυτής της επένδυσης σήμερα βρίσκεται στα 22 εκατ ευρώ κάνοντας το έργο περεταίρω συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ να φαντάζει ως απίθανο σενάριο.

Άρα συμπερασματικά τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών τέλος του Οκτωβρίου θα καθορίσουν και το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου των Ελληνικών τραπεζών με τους τραπεζίτες να δηλώνουν ότι εάν τα κεφάλαια κινηθούν περί τα 6 δις ευρώ μπορούν να βρεθούν κάτι όμως όπου με τα πρώτα κουρέματα ομολόγων που ξεκίνησαν χθες δείχνουν ταυτόχρονα και ανησυχία στον κλάδο αφού όλοι ξέρουν ότι οι ξένοι οίκοι που επενδύουν στις ελληνικές τράπεζες είναι λίγο πολύ "οι ίδιοι" κάνοντας το όλο εγχείρημα των αυξήσεων κεφαλαίου και δύσκολο.....

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση