GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Χρησμός" Ντράγκι για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα τον Δεκέμβριο για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας ο επικεφαλής της Ευρωπαϊ...


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα τον Δεκέμβριο για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας σήμερα στη Μάλτα, ο Ντράγκι άφησε εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΕΚΤ σε νέα μείωση των επιτοκίων καταθέσεων (πρόκειται για τα επιτόκια τα οποία λαμβάνουν οι τράπεζες για τη ρευστότητα που καταθέτουν στην ΕΚΤ).

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής, και ειδικότερα στο σκέλος που αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα επανεξεταστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας τον Δεκέμβριο. Παρόλο που, όπως αποκάλυψε, ορισμένα μέλη της ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου πρότειναν η Τράπεζα να παρέμβει "εδώ και τώρα".

Οι αγορές εξέλαβαν την αναφορά αυτή του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ), με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρήσει έναντι του δολαρίου στο επίπεδο του 1,1155.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας της Ευρωζώνης, ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε ότι η ανάκαμψη παραμένει ανθεκτική. Ωστόσο, όπως είπε, εμφανίζονται εμπόδια από το εξωτερικό, τα οποία περιορίζουν τη συνολική ζήτηση.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο επικεφαλής της ΕΚΤ προέβλεψε ότι θα παραμείνει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, όμως, όπως διευκρίνισε, η Ευρωζώνη δεν βρίσκεται στα όρια του αποπληθωρισμού (deflation) σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Μακροπρόθεσμα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί ανοδικά, κυρίως το 2016-2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση