ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Μόνιμο "capital control" για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Share it:
Μόνιμο capital control για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Σχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση καρτών πρώτα απ’ όλα στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων με έλεγχο στα μετρητά που σηκώνουν από το μισθό ή τη σύνταξή τους έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για ένα μέτρο – «σοκ», αφού το σύνολο των συνταξιούχων στην Ελλάδα, δηλαδή 2.650.000 άτομα, αλλά και 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να ξοδεύουν τη μισή τους σύνταξη ή τον μισό μισθό τους υποχρεωτικά με κάρτα και τα υπόλοιπα με μετρητά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», στο υπουργείο ετοιμάζουν το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, βασικός άξονας του οποίου θα είναι να περιοριστεί στις παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ σήμερα.

Τα χρήματα που απομένουν στον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο κατατίθεται ο μισθός του Δημοσίου ή η σύνταξη από όλα τα Ταμεία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Ουσιαστικά το υπουργείο ελέγχει φορολογικά τη ροή του χρήματος, καθώς όταν κάποιος χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα κατά τη συναλλαγή με ένα κατάστημα ή με έναν επαγγελματία οι τελευταίοι δεν θα μπορούν να φοροδιαφεύγουν εφόσον όλες οι συναλλαγές θα καταγράφονται μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Και κίνητρα

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα συνοδεύεται από κίνητρα για τους πολίτες προκειμένου να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα. Μάλιστα ένα από αυτά θα είναι μεγάλα σουπερμάρκετ ή μεγάλες εταιρείες, σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών, να προσφέρουν μια μορφή πίστωσης για αγορές στους πελάτες τους, η οποία μπορεί να φθάνει κάθε μήνα το 20% ή το 30% του μισθού ή της σύνταξης.

Αυτό διότι θα θεωρείται δεδομένη η μελλοντική είσπραξη από τις καταβολές του κράτους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μισθωτών του Δημοσίου και των συνταξιούχων όλων των Ταμείων.

Όσον αφορά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για ένα σημαντικό μέρος της σύνταξης ή του μισθού, το σκεπτικό εφαρμογής του μέτρου, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, είναι το εξής:

Κάθε μήνα το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή το κράτος) καταβάλλουν για μισθούς και συντάξεις περίπου 2,6 δισ. ευρώ, δηλαδή ετησίως περίπου 30 δισ. ευρώ. Ο μισθός ή η σύνταξη μπαίνει στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος με βάση τα capital controls που ισχύουν σήμερα μπορεί να σηκώνει κάθε εβδομάδα σε μετρητά ως 420 ευρώ (Παρασκευή με Παρασκευή).

Ωστόσο, όπως επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας, τα μετρητά αυτά χρησιμοποιούνται για αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών όπου σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν εκδίδονται αποδείξεις ή οι αποδείξεις κόβονται, με βάση και τα τελευταία στοιχεία ελέγχων μετά το σκάνδαλο με τις ταμειακές μηχανές, είναι «μαϊμού».

Με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο «χάνει» ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της κατανάλωσης και από τον φόρο εισοδήματος και από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, καθώς έχει υπολογιστεί ότι η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 15-20 δισ. ευρώ.

Δηλαδή το υπουργείο εκτιμά ότι μέρος των 420 ευρώ που μπορούν να σηκώσουν κάθε εβδομάδα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καταναλώνεται χωρίς απόδειξη.

 

Δείτε επίσης

Φορο-κίνητρα για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα

Ωρολογιακή βόμβα 8 δισ. το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία

Share it:
Reactions:

Οικονομία

Σχολιάστε το άρθρο:

1 comments:

 1. ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
  ἚΧΕΤΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΛΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ,ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ
  Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ
  ΤΟ ΡΕΤΖΕΝΣΥ ΚΑΣΙΝΟ ΜΗΔΕΝΙΣΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ
  ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΡΑΣΤ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤ ΕΞΟΧΗ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ,ΚΑΙ ΦΟΕΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ
  ΟΙ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΘΑ ΠΑΤΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση