GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρώην πρόεδρος Fed: Υπέρ ποινικών διώξεων για την κρίση του 2008

Ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι είπε σε συνέντευξη που εκδόθηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι θ...

Πρώην πρόεδρος Fed: Υπέρ ποινικών διώξεων για την κρίση του 2008

Ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι είπε σε συνέντευξη που εκδόθηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι θα έπρεπε να είχε ασκηθεί δίωξη σε περισσότερα ανώτατα στελέχη ιδιωτικών εταιρειών για τις πράξεις τους που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2008.

Ο Μπερνάνκι είπε στην USA Today ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και άλλων διωκτικών αρχών εστιάστηκαν στην διερεύνηση ή απαγγελία καταγγελιών χρηματιστηριακών εταιρειών. "Αλλά θα προτιμούσα να είχε υπάρξει περισσότερη έρευνα ατομικών πράξεων, καθώς είναι εμφανές ότι ό,τι πήγε στραβά ή ήταν παράνομο είχε γίνει από κάποιο άτομο, όχι μια αόριστη χρηματιστηριακή εταιρεία," είπε ο Μπερνάνκι κατά την εφημερίδα. "Μια χρηματιστηριακή εταιρεία είναι, ασφαλώς, ένα πλάσμα δικαίου, δεν είναι άτομο. Δεν μπορείς να βάλεις μια χρηματιστηριακή εταιρεία στη φυλακή," διευκρίνησε.

Ο Μπερνάνκι, ο οποίος ήταν πρόεδρος της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας κατά την κρίση που θεωρείται η χειρότερη από εκείνη της επονομαζόμενης "Μεγάλης Ύφεσης" (1929-39), είπε ότι δεν ήταν στο χέρι του να αποφασίσει αν θά έπρεπε να διωχθούν άτομα, λέγοντας, "Το Fed δεν είναι διωκτική αρχή."

Πρόσθεσε ότι εάν δεν είχε σταθεροποιηθει το χρηματιστηριακό σύστημα, "υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να μπαίναμε σε μια ύφεση σαν αυτή της δεκαετίας του 30."

Στη συνέντευξη, ο πρώην πρόεδρος της Fed - του οποίου η αυτοβιογραφία εκδίδεται αυτή την εβδομάδα - αναγνώρισε ότι πήρε πολύ χρόνο στους αναλυτές να καταλάβουν πόσο σοβαρή θα γινόταν η οικονομική πτώση και απέδωσε ευθύνες στον εαυτό του για το ότι δεν έκανε περισσότερα για να εξηγήσει γιατί ήταν προς όφελος του δημοσίου να σωθούν οι χρηματιστηριακές εταιρείες που ήταν συνυπεύθυνες για την κρίση. "Κάθε φορά που έβλεπα ένα αυτοκόλλητο σε προφυλακτήρα αυτοκινήτου να λέει 'Πού είναι η δική μου διάσωση;' με πονούσε," είπε στην εφημερίδα ο Μπερνάνκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση