GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H νέα επιχειρηματικότητα που ανθεί τελευταία στην χώρα μας‏...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας Οικονομικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ. Τα capital control των τραπεζών που αιφνίδια μπήκαν στη ζωή μας σε συ...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ.


Τα capital control των τραπεζών που αιφνίδια μπήκαν στη ζωή μας σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας γενικότερα στην αγορά έχουν δημιουργήσει μια νέα επιχειρηματικότητα στην χώρα μας. Τα σουβλατζίδικα, οι φούρνοι και ότι πιο φθηνό στην εστίαση έχουν την τιμητική τους. Οποιαδήποτε άλλη μορφή επιχειρηματικότητας έχει υποστεί ζημιές ή έχει εξαφανιστεί από την Ελληνική αγορά (βλέπε οικοδομή κλπ).
Η αύξηση του ΦΠΑ έχει οδηγήσει σε ανατιμήσεις πολλών προϊόντων ενώ τα capital control των τραπεζών έχουν φέρει αύξηση στα μαύρα προϊόντα (τηλεοράσεις, Η/Υ, κινητά τηλέφωνα κα) αφού οι τιμές τους ανεβαίνουν λόγω περιορισμένων εισαγωγών.
Διαπίστωση όλων των παραπάνω είναι ότι μια νέα επιχειρηματικότητα έχει επικρατήσει στην χώρα μας. Η λογική του φθηνού και στα όρια της οικονομικής αντοχής των πολιτών δημιουργεί επιχειρήσεις που ανοίγουν σαν μανιτάρια καθημερινά ακόμα και με την μορφή ομίλων.
Συμπερασματικά αυτές οι επιχειρήσεις ενισχύονται από το δυσμενές κλίμα των capital control τα οποία παραμένουν σε ισχύ και όπως αναμένεται σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων θα παραμένουν ακόμα και από το 2016 όπου θα επανεξεταστούν.
Είναι δεδομένο ότι μεγαλεπήβολα σχέδια επιχειρηματικότητας συνεχώς αναβάλλονται αφού προέχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τα 10+15 δις του τρίτου μνημονίου και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών με την συμμετοχή ιδιωτών.
Ερώτημα παραμένει εάν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων στο μέλλον και το τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια των πολιτών.
Μέχρι να απαντηθούν όλα τα παραπάνω στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας είναι όλες αυτές οι επιχειρήσεις της νέας αυτής επιχειρηματικότητας...

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση