GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O Μαρτυρικός Χορτιάτης λέει ΟΧΙ

Οι κάτοικοι του Χορτιάτη έλαβαν μία πρόσκληση για τη συμμετοχή τους σε κάποια δράση, σχετική με το κάψιμο του χωριού, το Σεπτέμβριο του 1...

Οι κάτοικοι του Χορτιάτη έλαβαν μία πρόσκληση για τη συμμετοχή τους σε κάποια δράση, σχετική με το κάψιμο του χωριού, το Σεπτέμβριο του 1944.

Η δράση αυτή χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω ενός φορέα, που τον ονόμασαν: « Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον». Το Ταμείο έχει σκοπό να χορηγεί 500.000 ευρώ το χρόνο , μέχρι το 2015, και 1.000.000 ευρώ, το χρόνο μέχρι το 2017, τους Μαρτυρικούς Τόπους στην Ελλάδα, με σκοπό την οργάνωση δράσεων,« σύσφιξης» σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων και Γερμανών πολιτών. Ανάμεσα σε αυτές και η κοινή ... προσέγγιση βιβλίων Ιστορίας πάνω σε θέματα που αφορούν τους δύο λαούς!

Ωστόσο, η Γερμανία αρνείται- μέχρι και σήμερα- παρόλο που είναι πλέον ενιαία, να υπογράψει σύμφωνο Ειρήνης ,που σημαίνει ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες της , βάση του διεθνούς δικαίου να καταβάλλει τις οφειλές- αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προκάλεσε κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου στη χώρα μας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κρούει το κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας τις προσπάθειες του Βερολίνου- μέσω δώρων και δημόσιων σχέσεων και δράσεων, όπως η σημερινή στον Χορτιάτη- να τερματίσει τις διεκδικήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις της ναζιστικής κατοχής.

Ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη, έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να δεχτεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, ενώ οι περισσότεροι μαρτυρικοί δήμοι στην Ελλάδα- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- βρίσκονται απέναντι από τη συγκεκριμένη δράση του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών. Είναι βέβαια αξιοπρόσεκτο ότι οι διοργανωτές της δράσης στο Χορτιάτη διακηρύσσουν ότι το πρόγραμμα υλοποιείται με την ... αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου και αυτό μεταφράζεται με τη βοήθεια που προσφέρει η Δημοτική Αρχή όσον αφορά σε διευκολύνσεις χρήσης δημοτικών χώρων για την υλοποίηση της δράσης.

Η Γερμανία, αντί να προσπαθεί να κλείσει το θέμα των οφειλών της προς την Ελλάδα με υπεκφυγές και προπαγανδιστικές τακτικές, οφείλει να φανεί συνεπής στο Διεθνές Δίκαιο, αποζημιώνοντας τη χώρα μας ηθικά και υλικά.

Πίσω από αυτήν την ιστορία υπάρχουν όχι μόνο Γερμανοί αλλά και Έλληνες,

Οι οποίοι δουλεύουν για τους σκοπούς του Ταμείου αυτού και, φυσικά, πληρώνονται( πρόσφεραν, δε, αφειδώς, στο πλαίσιο εικαστικής εκδήλωσης, σε θεατρική ομάδα της πόλης, για δύο παραστάσεις, 1700 ευρώ!!).

Οι οικογένειες των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη καλούν όλους τους Χορτιατινούς αλλά και όλους τους ευαίσθητους πολίτες να πουν ΟΧΙ στην προσπάθεια εκμαυλισμού της Ιστορίας και των θυμάτων!! ΟΧΙ στη συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις που θα χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον ως επιχειρήματα στα χέρια της Γερμανίας, προκειμένου να αποφύγει τις αποζημιώσεις!!

Δημοτική Παράταξη:
Δίκτυο Ενεργών Πολιτών
Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση