GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προσοχή - Ιός απειλεί τα pc και ζητάει... λύτρα

Ιός- εκβιαστής «αρπάζει» έγγραφα, φωτογραφίες και άλλα αρχεία από τον υπολογιστή, τα κρυπτογραφεί και ζητάει… λύτρα σε bitcoins από του...

Προσοχή - Ιός απειλεί τα pc και ζητάει... λύτρα
Ιός- εκβιαστής «αρπάζει» έγγραφα, φωτογραφίες και άλλα αρχεία από τον υπολογιστή, τα κρυπτογραφεί και ζητάει… λύτρα σε bitcoins από τους κατόχους τους για να τα «ξεκλειδώσει»! το κακόβουλο λογισμικό Crypto- Wall έκανε την επανεμφάνισή του σε πιο εξελιγμένη (και καταστροφική) μορφή, με αποτέλεσμα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να συνιστά την προσοχή των πολιτών.
Το λογισμικό έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας, κυκλοφορεί παγκοσμίως από τον Ιανουάριο και μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος. Μεταδίδεται κυρίως μέσω «μολυσμένων» μηνυμάτων (e- mails) με συνήθως άγνωστο αποστολέα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, όμως εξαπλώνεται και μέσω ιστοσελίδων.
Όταν ο παραλήπτης ανοίξει το μήνυμα και πατήσει τη διεύθυνση της ιστοσελίδας που περιλαμβάνει, τότε ο υπολογιστής του δέχεται ακαριαία το «χτύπημα» του ιού. «Έχετε προσβληθεί από τον Crypto- Wall. Μην χάνετε πολύτιμο χρόνο. Πληρώστε…» αναφέρει το μήνυμα που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή.
Όσα δεδομένα υπάρχουν τα έχει ήδη «αρπάξει» ο Crypto- Wall, με συνέπεια ο κάτοχός του να μην μπορεί πια να τα χρησιμοποιήσει. Έπειτα ο ιός στέλνει μηνύματα με υποδείξεις και οδηγίες, με τις οποίες ζητάει… αμοιβή τουλάχιστον 250 ευρώ με το ψηφιακό νόμισμα bitcoin, προκειμένου να επανέλθουν τα αρχεία στην αρχική μορφή τους.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί ότι το λογισμικό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς έχει τη δυνατότητα να «αυτοδιαδίδεται» σε τοπικά δίκτυα, ενώ σε εταιρικά δίκτυα η διάδοσή του θεωρείται καταστροφική! Εάν ένας υπολογιστής μολυνθεί, τότε και οι υπόλοιποι είναι καταδικασμένοι! Μάλιστα, η κρυπτογράφηση είναι τόσο ισχυρή και πολύπλοκη, και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί ή να παρακαμφθεί!
Τα σύγχρονα antivirus μπορούν να απομακρύνουν τόσο τη νέα (τρίτη κατά σειρά) έκδοση του λογισμικού Crypto- Wall που κυκλοφορεί από τον Ιανουάριο όσο και την προηγούμενη, και να προφυλάξουν τα καινούργια αρχεία που θα καταχωριστούν στον υπολογιστή. Ωστόσο, αυτά που είχαν «κλειδωθεί» από τον ιό χάνονται οριστικά!
Οι αστυνομικοί συμβουλεύουν τους χρήστες του διαδικτύου να μην ανοίγουν μηνύματα που φτάνουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους, εάν δεν είναι βέβαιοι για τον αποστολέα. Επιπλέον, να υπάρχει πάντα στον υπολογιστή πρόγραμμα προστασίας από ιούς, ενώ καλό είναι να δημιουργούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων και να ενημερώνεται πάντα η έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση