GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Toyota Mirai: 1η οδήγηση του υδρογονοκίνητου σεντάν μηδενικών ρύπων

Η προσπάθεια της Toyota, να μειώσει την εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα εκφράζεται και μέσα από το καινούργιο οικολογικό μοντέλο To...

Toyota Mirai: 1η οδήγηση του υδρογονοκίνητου σεντάν μηδενικών ρύπων
Η προσπάθεια της Toyota, να μειώσει την εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα εκφράζεται και μέσα από το καινούργιο οικολογικό μοντέλο Toyota Mirai. Το ιαπωνικό αυτοκίνητο που δεν καταναλώνει τα γνωστά καύσιμα(βενζίνη, ντίζελ, υγραέριο, φυσικό αέριο) παρουσιάστηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας. Είναι το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με κυψέλες καυσίμου και ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθεί μια νέα οικογένεια αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Εκπέμπει μόνο καθαρό νερό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις όπως το πότισμα του κήπου.
Κατά την διάρκεια της δοκιμής σε δημόσιους δρόμους στο Αμβούργο, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα στιβαρό αυτοκίνητο ειδικών προδιαγραφών. Η κίνηση του είναι ομαλή και ο οδηγός δεν αντιλαμβάνεται την λειτουργία των καινοτομικών κυψελών καυσίμου. Η απόδοση είναι συνεχής και οι επιδόσεις κρίνονται πολύ καλές για τον όγκο και το βάρος του αυτοκινήτου.
Από την στιγμή που θα ενεργοποιηθεί το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο ηλεκτροκινητήρας παίρνει αμέσως μπροστά και παρέχει υψηλή ισχύ σε όλο το φάσμα λειτουργίας του. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν παρατηρήθηκαν κομπιάσματα και σημεία αδυναμίας παροχής ισχύος.
Η ποιότητα κύλισης είναι στο ανώτερο επίπεδο της πολυτελούς κατηγορίας και ουσιαστικά στη καμπίνα φθάνει μόνο ένας μικρός θόρυβος από την λειτουργία του ηλεκτρικού μοτέρ. Η οδήγηση είναι ευχάριστη και οι υψηλές ταχύτητες έρχονται γρήγορα.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης υπήρχε και η δυνατότητα ανεφοδιασμού των δυο ειδικών ρεζερβουάρ αποθήκευσης υδρογόνου, σε ένα σταθμό σε κεντρικό σημείο του Αμβούργου. Ο πλήρης ανεφοδιασμός διαρκεί 3 λεπτά, γίνεται με ειδικό σύστημα παροχής υδρογόνου, το οποίο εύκολα προσαρμόζεται στο σημείο εισόδου που υπάρχει στο πίσω αριστερό μέρος του αυτοκινήτου. Η τιμή του κάθε κιλού υδρογόνου στη Γερμάνια είναι 9,5 ευρώ.
Η σημαντικότερη καινοτομία του ιαπωνικού σεντάν είναι οι προηγμένες κυψέλες καυσίμου. Αυτές οι συστοιχίες ιδιαίτερα υψηλού κόστους, έχουν την δυνατότητα να αξιοποιούν τα αποτελέσματα από την χημική ένωση δυο συστατικών, που βρίσκονται σε μεγάλη αφθονία. Συγκεκριμένα, φροντίζουν να γίνεται συνεχώς η ένωση του υδρογόνου με το οξυγόνο.
Το υδρογόνο, παρέχεται από ειδικούς σταθμούς ανεφοδιασμού και αποθηκεύεται στο αυτοκίνητο, σε εξελιγμένες δεξαμενές με πίεση 7.000 bar. Το οξυγόνο υπάρχει στην ατμόσφαιρα και δεσμεύεται στην ποσότητα που αρκείται, για να γίνει η ένωση από τις κυψέλες καυσίμου. Η ένωση τους όπως είναι γνωστό, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ποσότητας ηλεκτρισμού και νερού. Ο ηλεκτρισμός αξιοποιείται για την κίνηση του ηλεκτροκινητήρα και το νερό αποβάλλεται.
Επομένως είναι ένα οικολογικό αυτοκίνητο με μηδενικούς ρύπους. Ο ηλεκτροκινητήρας, έχει απόδοση 155 ίππους. Τα πρώτα 100χλμ./ώρα έρχονται σε 9,6'' και η τελική φθάνει τα 178 χλμ./ώρα. H αυτονομία είναι πάνω από τα 550 χλμ.
Όταν δημιουργηθεί δίκτυο παροχής υδρογόνου στην Ελλάδα, η Toyota Ελλάς, θα εξετάσει την εισαγωγή του στην χώρα μας.
Η τιμή του υδρογονοκίνητου σεντάν μηδενικών ρύπων στη Γερμανία υπολογίζεται γύρω στις 66.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση