GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ταμείο αρωγής 1,8 δις για την Αφρική αποφασίστηκε στη Μάλτα

Τη σύσταση ενός ταμείου αρωγής για την Αφρική με στόχο την καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματ...

Ταμείο αρωγής 1,8 δις για την Αφρική αποφασίστηκε στη Μάλτα

Τη σύσταση ενός ταμείου αρωγής για την Αφρική με στόχο την καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος από την αφρικανική ήπειρο, αποφάσισαν στην Μάλτα οι εκπρόσωποι των 28 χωρών μελών της ΕΕ,  στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ και χωρών της βόρειας Αφρικής. 

Με το ειδικό αυτό ταμείο με κεφάλαιο ύψους 1,8 δις ευρώ θα χρηματοδοτούνται προγράμματα και σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Το αρχικό κεφάλαιο προέρχεται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ισόποσα κονδύλια καλούνται να συνεισφέρουν από την πλευρά τους και οι χώρες μέλη της Ένωσης, εντούτοις μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι πενιχρή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν μόλις 25 από τις 28 χώρες μέλη έχουν προσφέρει προς το παρόν μόλις 78,2 εκατομμύρια. Μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εμφανίστηκε σχεδόν εξοργισμένος: «Συμβαίνει πάντα το ίδιο. Η ΕΕ κινητοποιείται, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταθέτουν προτάσεις, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών μελών δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα».

Πέρα από το ταμείο βοήθειας, το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε στη Βαλέτα με τις αφρικανικές χώρες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το συντονισμό των δράσεων στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται και συμφωνίες επαναπροώθησης μεταναστών στις πατρίδες τους, οι οποίες δεσμεύονται να εντείνουν τον αγώνα κατά των διακινητών.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να διευρυνθούν οι δυνατότητες νόμιμης εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια, τόσο ατόμων που αναζητούν εργασία όσο και φοιτητών και καθηγητών που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής. Οι διαδικασίες χορήγησης βίζας αναμένεται να απλοποιηθούν.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης σε μια στενότερη συνεργασία προκειμένου να καταστεί δυνατή η πολιτική σταθεροποίηση χωρών της Αφρικής και να καταπολεμηθούν τα αίτια των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση