GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χρυσός 20 καρατίων που είναι 98% αέρας και επιπλέει στον αφρό του καπουτσίνο!

Έναν χρυσό 20 καρατίων αλλά τόσο ελαφρύ που να επιπλέει στο νερό ή ακόμη και στον αφρό του καπουτσίνο, έφτιαξαν Ελβετοί επιστήμονες. Π...

Χρυσός 20 καρατίων που είναι 98% αέρας και επιπλέει στον αφρό του καπουτσίνο!
Έναν χρυσό 20 καρατίων αλλά τόσο ελαφρύ που να επιπλέει στο νερό ή ακόμη και στον αφρό του καπουτσίνο, έφτιαξαν Ελβετοί επιστήμονες. Πρόκειται για το γνωστό πολύτιμο μέταλλο μόνον που κατά 98% είναι! Ο χρυσός-αφρός είναι χίλιες φορές πιο ελαφρύς από τον κανονικό χρυσό, παρόλα αυτά είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβει κανείς τη διαφορά με γυμνό μάτι, καθώς έχει το χαρακτηριστικό χρώμα και τη γνωστή μεταλλική λάμψη του χρυσού. Βέβαια αν τον πιάσει κανείς στο χέρι του είναι πανάλαφρος και εύκαμπτος.
Πρόκειται για την ελαφρύτερη μορφή οποιουδήποτε πολυτίμου μετάλλου έχει ποτέ παραχθεί μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) στη Ζυρίχη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραφαέλε Μετσένγκα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα υλικά "Advanced Materials".
Το νέο πορώδες υλικό αποτελείται από 98 μέρη αέρα και δύο μέρη στερεού υλικού. Από αυτό το στερεό υλικό, τα τέσσερα πέμπτα είναι καθαρός χρυσός και το υπόλοιπο ένα πέμπτο είναι πρωτεϊνη γάλακτος.
Το ασυνήθιστο υλικό αποτελεί μια μορφή αερογέλης, ελαφρύτερη από το νερό και σχεδόν τόσο ελαφριά όσο ο αέρας. Η διαφορά μιας υδρογέλης από μια αερογέλη (ή αεροπήκτωμα) είναι ότι το υγρό της πρώτης αντικαθίσταται από αέρα, ενώ διατηρείται η δομή του υλικού.
Οι ερευνητές αρχικά θέρμαναν πρωτεΐνες γάλακτος για να παράγουν ίνες πάχους μερικών νανομέτρων, τις οποίες μετά τοποθέτησαν σε ένα διάλυμα με άλας χρυσού. Οι ίνες δημιούργησαν ένα πλέγμα, πάνω στο οποίο συγκεντρώθηκαν κρύσταλλοι (νανοσωματίδια) χρυσού, με τελικό αποτέλεσμα μια χρυσή αερογέλη.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο πανάλαφρος χρυσός θα μπορούσε να βρει πρακτικές εφαρμογές εκεί όπου χρησιμοποιείται ήδη ο κανονικός χρυσός, ακόμη και για την κατασκευή χρυσών ρολογιών και κοσμημάτων. Άλλες πιθανές εφαρμογές είναι η χρήση του ως καταλύτη σε χημικές αντιδράσεις, στην παραγωγή ηλεκτρικών αισθητήρων πίεσης κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση