GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τουλάχιστον 28 τα θύματα της νοθευμένης ρακής στην Κωνσταντινούπολη

Στους 28 ανέβηκαν τα θύματα της νοθευμένης ρακής που κυκλοφόρησε σε μαγαζιά της Κωνσταντινούπολης πριν από περίπου 2 εβδομάδες, σύμφων...

Τουλάχιστον 28 τα θύματα της νοθευμένης ρακής στην Κωνσταντινούπολη
Στους 28 ανέβηκαν τα θύματα της νοθευμένης ρακής που κυκλοφόρησε σε μαγαζιά της Κωνσταντινούπολης πριν από περίπου 2 εβδομάδες, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία των τουρκικών αρχών. Συνολικά 89 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο από τη 18η Οκτωβρίου επειδή κατανάλωσαν το νοθευμένο ποτό.
Τα κύρια συμπτώματα ήταν στομαχικοί πόνοι, ναυτία και προβλήματα όρασης. Η ρακή είχε νοθευτεί με μεθανόλη (μεθυλική αλκοόλη), μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται κυρίως ως αντιπηκτικό στα δοχεία του υγρού για το πλύσιμο των ανεμοθωράκων των οχημάτων.
Αφότου αποκαλύφθηκε η υπόθεση η αστυνομία έχει συλλάβει περίπου είκοσι ανθρώπους σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι είχαν παρασκευάσει το θανατηφόρο ποτό, εκ των οποίων έχει διαταχθεί η προφυλάκιση και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 14, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan.
Η αστυνομία προειδοποίησε τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν με μεγάλη προσοχή ποτά με μειωμένη τιμή που μπορεί να είναι νοθευμένα. Η τιμή τους μπορεί να είναι ακόμη και δέκα φορές χαμηλότερη από αυτή των εμφιαλωμένων αλκοολούχων ποτών. Για παράδειγμα χύμα «βουλγάρικη» ρακή πωλείται σε πολλές λαϊκές συνοικίες στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Τα τελευταία χρόνια η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αυξήσει σημαντικά τους φόρους στα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά, επισήμως για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Ωστόσο παρατηρητές επισημαίνουν ότι το ισχύον φορολογικό καθεστώς ενθαρρύνει το λαθρεμπόριο.
Η πώληση νοθευμένων αλκοολούχων ποτών έχουν προκαλέσει επανειλημμένες τραγωδίες στην Τουρκία. Το 2009 ένδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις Γερμανοί φοιτητές, πέθαναν μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ. Το 2005, σε μια παρόμοια υπόθεση είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση