GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κόντρα Σταθάκη - Μεϊμαράκη για την ανακεφαλαιοποίηση

Στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων απέδωσε την ευθύνη για τα προ...

Κόντρα Σταθάκη - Μεϊμαράκη για την ανακεφαλαιοποίηση

Στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων απέδωσε την ευθύνη για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Σταθάκης είπε, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν επιβεβλημένη λόγω της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

"Παραλάβαμε ανοικτό το δεύτερο μνημόνιο το οποίο δεν είχατε κλείσει και κατηγορείτε εμάς ότι δεν το κλείσαμε" ανέφερε ο κ. Σταθάκης και αναρωτήθηκε: "Γιατί αλήθεια δεν το κλείσατε, δεν είχατε χρόνο;"

Αναφερόμενος στο δεύτερο μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομίας είπε, ότι προέβλεπε όπως και το μεσοπρόθεσμο από το 2015 έως το 2018, την καταβολή 48 δισ. ευρώ ως τοκοχρεολύσια πρωτογενή πλεονάσματα στο 4,5% του ΑΠΕ και ρυθμό ανάπτυξης 3% με 3,5%.

"Η κυβέρνησή μας, πέτυχε να θέσει το θέμα της αναδιάρθρωσης των 48 δισ. ευρώ σε 30ετή δανεισμό και της βιωσιμότητας του χρέους και μετά το 2022" είπε ο κ. Σταθάκης, και πρόσθεσε ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τέθηκε κυρίως λόγω της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος από τον Ιανουάριο του 2016 και της ένταξης των συστημικών τραπεζών σε αυτή.

Ο υπουργός Οικονομίας, σημείωσε ότι, το θέμα των κόκκινων δανείων καθιστούσαν την κατάσταση των τραπεζών προβληματική και πρόσθεσε ότι, παρά τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποίησεις, οι τράπεζες δεν προχώρησαν σε καμιά ενέργεια αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων τα οποία στο τέλος του 2014, είχαν φθάσει στο 14 39,9%, ενώ μόνο στο 2014 αυξήθηκαν κατά εννέα μονάδες.

Σχολιάζοντας ο κ. Σταθάκης, τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, ότι το δημοψήφισμα και οι εκλογές που ακολούθησαν οδήγησαν σε φυγή καταθέσεων, έκανε λόγο για καταστροφολογία, ενώ αναρωτήθηκε "από πότε οι εκλογές φέρνουν οικονομική καταστροφή". Ανέφερε μάλιστα ότι τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου που δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσύρθηκαν από τις τράπεζες 18 με 19 δισ. ευρώ από καταθέσεις .

"Υπογράψαμε συμφωνία τον Αύγουστο πριν να πάμε στις εκλογές και ο ελληνικός λαός μας επέλεξε για να τον ψηφίσουμε", είπε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα, θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση και θα προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων "τα οποία αποβλέπουν σε μια ισχυρή μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας το 2016".

Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε, ότι ο τρόπος χειρισμού των επιπτώσεων των κάπιταλ κοντρόλς από την κυβέρνηση, ελαχιστοποίησε τις συνέπειες και επέτρεψε ώστε οι εκτιμήσεις για την ύφεση το 2015 να είναι στο 1,3% πολύ χαμηλότερη από τις προβλέψεις της ΕΚΤ το καλοκαίρι.

Αναφερόμενος τέλος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο σημείωσε ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται παράλληλα και ταυτόχρονα η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για τη διοίκηση του εποπτικού ελέγχου ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς πρόβλεψη για αλλαγή διοικήσεων, συνιστά ελληνική πρωτοτυπία και πρόσθεσε ότι, η πρόβλεψη για τη μετατροπή των μετοχών του δημοσίου σε κοινές μετοχές, διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου ενώ παράλληλα δεν αποτρέπει τις επενδύσεις.

Απάντηση Βαγγέλη Μεϊμαράκη

"Όταν εμείς κάναμε ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών εσείς δεν τις ψηφίζατε" είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης που τον διαδέχθηκε στο βήμα.

"Εμείς δεν είμαστε το ίδιο, τις ψηφίζουμε γιατί δεν θέλουμε να χάσουν τις καταθέσεις τους οι Έλληνες πολίτες" είπε και επανέλαβε ότι η κυβερνητική πολιτική ήταν εκείνη που οδήγησε στην ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης.

"Πράγματι οι εκλογές δεν δημιουργούν αναστάτωση" είπε σχολιάζοντας την σχετική αναφορά του κ. Σταθάκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και πρόσθεσε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η αναστάτωση προήλθε από το γεγονός ότι το κόμμα το οποίο ερχόταν στην εξουσία δεν αναγνώριζε τις υποχρεώσεις της χώρας.

Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε εν συνεχεία ότι στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες ψήφισαν χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο της συμφωνίας που είχε υπογράψει η κυβέρνηση.

"Φέρατε τη συμφωνία σε μια μέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος... Δεν συζητήθηκε" τόνισε.

1 σχόλιο

  1. Αλί και τρισαλί στους Έλληνες.

    Εν έτι 2015 η Κυβέρνηση τους, Κυβέρνηση Σύριζα υπό την Πρωθυπουργία του Νενέκου Κυρίου Τσίπρα παραδίδει την Ελλάδα μας στα χέρια της Τουρκίας δια μέσω της λαθρομετανάστευσης υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο το δόγμα Οζάλ, ( Θα καταλάβουμε την Ελλάδα με λαθρομετανάστες ανάμεσα στους οποίους πράκτορες μας θα τους κατευθύνουν αναλόγως )
    Αυτό όμως δεν μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε ένας δικός τους πρωθυπουργός στην Ελλάδα και αυτός είναι ο Τσίπρας, αυτός που άνοιξε τα θαλάσσια σύνορα μας, αυτός που είπε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, αυτός που χθες έστειλε στον Έβρο τις αριστερές δυνάμεις καταστολής να γκρεμίσουν τον φράχτη, αυτός που η Υπουργός του η Κυρία Τασία είχε πει σε σχετική ερώτηση από τηλεοράσεως τι θα γίνει με το κομμάτι του φράχτη που έπεσε με τις πλημμύρες, σιγά να μην ασχολήθούμε με αυτό! Αυτός που βασικό στέλεχος του Σύριζα και Περιφεριάρχης Ατικής είναι η Κυρία Δούρου, αυτή που στις πέντε Μαίου του 2012 στην Τουρκική εφημερίδα Tuday’s Zaman είχε δηλώσει ότι ο Σύριζα σε αντίθεση με την ΝΔ, και το Πασόκ όταν γίνει κυβέρνηση θα προστατεύσει τις Turkish Minorities, Τουρκικές μειονότητες, στην Ελλάδα.
    Να γιατί υπάρχει ο έρωτας μεταξύ του Τσίπρα και του Καραμανλή, γιατί και οι δυο είναι υπηρέτες του δόγματος Οζάλ, ο ένας ΝΕΝΕΚΟΣ καθιέρωσε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, άλλο το ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί, τα προκαταρκτικά μαθήματα όμως έχουν γίνει από τηλεοράσεως, και ο άλλος ΝΕΝΕΚΟΣ άνοιξε τα σύνορα από Τουρκία για να έρθουν οι Μουσουλμάνοι κατακτητές…. Γιατί δεν πήγαιναν στα πλούσια Αραβικά ομογάλακτα κράτη? Γιατί τους στέλνουν σε εμάς? Έτσι μετά από λίγο θα μας παρουσιάσουν την ανάγκη να εφαρμοστεί η Τουρκική γλώσσα σε όλη την Ελλάδα, έτσι για ανθρωπιστικούς λόγους….Δυο ΠΡΟΔΟΤΕΣ…
    Και δυστυχώς στην Ευρώπη υπάρχουν και άλλοι προδότες πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών που είτε παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας είτε δεν βλέπουν ότι στο μέλλον με την Ευρωπαϊκή υπογγενητικότητα δεν θα μιλάμε για Ευρώπη αλλά για Τουρκική Επαρχία.
    Από συστάσεως του Ελληνικού κράτους δεν δημιουργήθηκε Υπουργείο Μετανάστευσης ούτε καν τον καιρό που κυριολεκτικά αποδεκατίστηκε η Πατρίδα μας από εργατικό δυναμικό τις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα, όμως ο Νενέκος Πρωθυπουργός μας Κύριος Τσίπρας το δημιούργησε, γιατί? Γιατί προφανώς ήξερε τι θα γίνει, ήξερε για τους Μουσουλμάνους κατακτητές, είχε πάρει τις εντολές από την Άγκυρα ή από όπου αλλού, η συνέντευξη της Δούρου λέει το πρώτο, ήξερε και ξέρει ότι αυτοί που υποκινούν τους Τζιχαντιστές είναι η Τουρκία το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, Τούρκος εισαγγελέας έκανε μήνυση στο Τουρκικό κράτος γι’αυτό. Και ακόμη κάτι , η Τουρκία θα θυσιάσει ακόμη πάρα πολλούς σε πνιγμούς για να πετύχει τον σκοπό της, θα τους σπρώχνει στον πνιγμό γιατί έτσι θα συγκεινεί τους Ευρωπαίους αλλά και θα δίνει στους πράκτορες της λόγο να μιλούν για ανθρωπιστική κρίση, ενώ δεν θα κάνει τίποτα για να σταματήσει τις αποβάσεις τους στα Ελληνικά νησιά, γιατί για αποβάσεις πρόκειται, και μπορεί να υπάρχουν και απώλειες αλλά ποιος νοιάζεται, το τελικό ισοζύγιο μετρά.
    Τι απομένει, το Γουδί να ξαναγίνει τόπος κάθαρσης, η Καισαριανή να γίνει και αυτή τόπος κάθαρσης, το αίμα των αγωνιστών που ποτίζει το χώμα της να νοιώσει πως δεν χύθηκε άδικα, να μην πετύχει η Τουρκία αυτό που δεν πέτυχε τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς των Ελλήνων…..εκεί είναι η θέση της ηγεσίας του Σύριζα, Εθνικά και συντεταγμένα.

    Υστερόγραφο, κατά την επίσκεψη της Μέρκελ στην Τουρκία ανάμεσα στα δωράκια που αντάλλαξε με τον Ερντογάν ήταν εκ μέρους του προς αυτήν μια θήκη για τα κοσμήματα της από το πετσί του Δασκαλογιάννη, και ένα πιστό αντίγραφο της σούβλας που σούβλισαν οι πρόγονοι του τον Αθανάσιο Διάκο, και η Μέρκελ του χάρισε φιλμάκια από τις εκτελέσεις Ελλήνων από τους πατριώτες της στην διάρκεια της Κατοχής. ( Γι’ αυτό και τα αυτάρεσκα γελάκια στις φωτογραφίες τους )
    Μαζί με αυτά και την υπόσχεση της ότι θα κάνει ό’τι μπορεί και είναι δυνατόν για να αποκτήσει η Ελλάδα Μουσουλμάνο όργανο της Τουρκίας Πρωθυπουργό μέσα στα επόμενα είκοσιπέντε χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση