GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Μεταρρυθμίσεις" στις… μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία συμφώνησε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) με στόχο να περιορι...

Μεταρρυθμίσεις στις… μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία συμφώνησε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) με στόχο να περιοριστούν οι εξουσίες της και να ενισχυθούν αυτές του κοινοβουλίου.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέληξαν σε συμφωνία για το περιεχόμενο μιας εις βάθος μεταρρύθμισης της BND, όπως δήλωσαν ο Κλέμενς Μπίνινγκερ (CDU) και ο Μπούρκχαρντ Λίσκα (SPD), οι αρμόδιοι βουλευτές από τα δύο κόμματα, στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB.

Πλέον, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας δεν θα μπορεί να κατασκοπεύει άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θεσμούς της ΕΕ, ενώ της απαγορεύεται και η βιομηχανική κατασκοπεία.

Το δεύτερο σκέλος της μεταρρύθμισης αφορά τον καλύτερο έλεγχο που πρόκειται να ασκείται στην BND από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Αφορμή για τη μεταρρύθμιση ήταν οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών κατασκόπευε για δικούς της σκοπούς πολλές πρεσβείες και υπηρεσίες «ευρωπαϊκών και συμμαχικών χωρών», κυρίως της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Στο παρελθόν η Υπηρεσία είχε κατηγορηθεί ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) πρεσβείες και άλλες υπηρεσίες χωρών της ΕΕ και άλλων εταίρων τους ως το 2013.

Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη αφορούσε την παρακολούθηση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

«Είναι σημαντικό επιτέλους να εφαρμόσουμε τη φράση της καγκελαρίου ότι “δεν επιτρέπεται η κατασκοπεία μεταξύ φίλων”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λίσκα. «Αυτό απαιτεί ξεκάθαρους κανόνες, τους οποίους τώρα θα δημιουργήσουμε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μπίνινγκερ σχολίασε: «Θα προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση