GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι δρόμοι του πολιτικού συστήματος και της Νέα Δημοκρατίας

Του Δημήτρη Σιούφα πρώην Προέδρου της Βουλής. Για την Ελλάδα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής Πριν από 18 χρόνια στην 7η Εθν...

Του Δημήτρη Σιούφα
πρώην Προέδρου της Βουλής.

Για την Ελλάδα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής
Πριν από 18 χρόνια στην 7η Εθνι κή Συνδιάσκεψη της Νέας Δημο κρατίας του 1997 είχα κάνει μια σύντομη παρέμβαση στην οποία ανα φερόμουν στο μέλλον της Ελλάδα, της κοινωνίας, της δημοκρατίας και της Νέας Δημοκρατίας.
Διαβάζοντάς τη σήμερα τη βρίσκω επί καιρη σε πολλά σημεία και ενορατική σε προβλέψεις για φαινόμενα που προέκυ ψαν, γιγαντώθηκαν και χαρακτηρίζουν την εποχή μας.
Δίνω αποσπάσματα της παρέμβασής μου εκείνης και πάλι στη δημοσιότητα όχι για να υπερηφανευθώ αλλά για να δείξω ότι σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής ζωής δεν είναι η πρόβλεψη ή η διάγνωση. Αντίθετα είναι η αδυναμία επιδίωξης και εφαρμογής κατάλληλων λύσεων. Αδυναμία που παίρνει μορφές αντίστασης στην πραγματικότητα και άρ νησης αντιμετώπισης σημαντικών κινδύ νων παρά το προφανές συμφέρον όλων για το αντίστροφο. Φαινόμενο διαχρονικά υπαρκτό και ταυτόχρονα δυσεξήγητο.
Οι ιστορικές εποχές ποτέ δεν είναι ίδιες. Έχουν όμως κατά περιόδους ανάλογο προ βλήματα που απαιτούν πάγιες αρετές και σταθερές ικανότητες στην επιδίωξη των λύσεων τους.
Η υπεροχή της δημοκρατίας απέναντι σε όλες τις μορφές διακυβέρνησης βρίσκεται στην πλήρη και ταυτόχρονη γνώση και κατανόηση από τον λαό και τη θεσμική ηγεσία, όλων των παραγόντων που προκα λούν και των στοιχείων που απαρτίζουν τα προβλήματα. Βρίσκεται επίσης στην κοινή επιλογή και επιδίωξη των άριστων λύσεων μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς με σύνεση, συναίνεση, συνεννόηση και προπαντός σοφία. Μόνο έτσι θα βγούμε από τα Μνημόνια, τις συμφωνίες και όλα όσα πλήγωσαν και πληγώνουν τον ελλη νικό λαό. Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πορευτούμε ως έθνος στον 21o αιώνα.
Το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι ένας κατάλογος πραγμάτων που δεν έγιναν.
Είναι επισήμανση συμπεριφορών και δρόμων που είναι επείγον να ακολουθηθούν.
Από και για τον ελληνικό λαό, την κοινωνία, τη δημοκρατία και τη Νέα Δημοκρατία.
Όχι από τους λίγους, ούτε μόνο από τους πολλούς, αλλά από όλους. 

Αποσπάσματα εισήγησης στην 7η Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ.
«Το πρώτο ζητούμενο συνεπώς από ένα κόμμα του 21ου αιώνα είναι να συμπορευθεί με την κοινωνία της εποχής του.
Ζούμε στη δεκαετία μας την αποθέωση της αξίας του χρήματος και του πλούτου ως οράματος και σκοπού ζωής των αν θρώπων. Για πολλούς είναι παράδεισος και για πολύ περισσότερους είναι κόλαση.
Έχω την πεποίθηση ότι η κοινωνία την επόμενη δεκαετία θα βάλει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό εξισορρόπησης. Και θα δούμε ανθρώπινες αξίες όπως η εντιμό τητα, η ειλικρίνεια, η αυταπάρνηση, η αλληλεγγύη να γίνονται τα κύρια οράματα και οι σκοποί της ζωής. Η κοινωνία θα αποκτήσει και πάλι κυρίαρχη θέση και θα συμπιεσθεί ο άκρατος ατομισμός της εποχής μας.
Οι σημερινοί δείκτες ανάπτυξης της οικονομίας θα συμπληρωθούν και από τους δείκτες κατανομής της ανάπτυξης. Η κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας θα αποκτήσει αξία όση και η επιδίωξη της ευρωπαϊκής συνοχής σήμερα.
Οι δικές μας ιδέες χαρακτηρίζονταν και χαρακτηρίζονται ως «συντηρητικές». Πολλοί από εμάς ίσως έχουμε και μια αίσθηση ντροπής γι' αυτό.
Η πραγματική όμως ερμηνεία του όρου συντηρητικός στη σύγχρονη εποχή είναι εκείνη που υποδηλώνει συντήρηση των αιώνιων ανθρωπίνων αξιών που δίδουν αξία στη ζωή και συνοχή και πρόοδο στις κοινωνίες.
Ο δήθεν εκσυγχρονισμός αυτής της δεκαετίας ήδη πνέει τα λοίσθια. Διότι αποσυνθέτει την κοινωνία, ανακηρύσσει το χρήμα - εν πολλοίς όχι αληθινό χρήμα - σε πρωταρχική αξία της ζωής και επιδεικνύει βαρβαρότητα απέναντι σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη την οργανωμένη κοινωνία, δηλαδή το κράτος.
Ο δήθεν εκσυγχρονισμός αυτής της δεκαετίας είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για την ύπαρξη αυτού του έθνους. Διότι καταστρέφει τις αξίες στις οποίες στηρίχθηκε η επιβίωση της Ελλάδος και οι εθνικές ανατάσεις σε όλες τις εποχές. Είναι ένας υλιστικά λαίμαργος τρόπος ζωής που οδηγεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην καταστροφή.
Έχουμε πάνω απ’ όλα την αποστολή να οδηγήσουμε αυτή τη χώρα κυβερνώντας τη σωστά.
Σε προηγούμενες εποχές οι κυβερνήσεις οδηγούσαν με έναν τρόπο εν πολλοίς καταναγκαστικό, αυτάρεσκο και με πλειοψηφική αυθαιρεσία. Στις σύγχρονες κοινωνίες, αυτές του επόμενου αιώνα οι κυβερνήσεις εκπροσωπούν και ρυθμίζουν εξαιρετικά περίπλοκες κοινωνίες, η δύναμη των οποίων δεν βρίσκεται μέσα στα κτίρια της εξουσίας, αλλά στα σπίτια του απλού πολίτη και στον χώρο της δουλειάς του.
Να κατανοούμε κάθε φορά την πραγμα τικότητα και να ξαναφέρουμε τον πολίτη πιο κοντά στα κοινά, ενισχύοντας την αξιοπιστία, την ειλικρίνεια, τη φερεγγυ ότητά μας.
Να ενισχύσουμε ακόμη πιο πολύ τη δημοκρατική λειτουργία της οργάνωσής μας. Οι μηχανισμοί που οφείλουμε να αναπτύξουμε επιβάλλεται όχι μόνο να μην καταπνίγουν την ελευθερία σκέψης, αλλά και να την ενθαρρύνουν.
Να συνειδητοποιήσουμε ότι οφεί λουμε να ακούμε, να κατανοούμε και να βρίσκει ανταπόκριση η φωνή της κοινής γνώμης, και να υπάρχουν θεσμοί άμεσης δημοκρατίας στο κόμμα μας.
Να γίνουμε ακόμη πιο πλατιά κόμμα επιφάνειας, διαφάνειας και βάθους στην κοινωνία και να επιτρέψουμε να φύγει η πολιτική από τους λίγους. Να περάσει στους πολλούς. Σε όλους.
Να δώσουμε το νέο και εφικτό όραμά μας, στοχεύοντας μεγάλες κατακτήσεις. Για μια κοινωνία πιο δίκαιη, για ένα κράτος υπηρέτη στον κάθε πολίτη και προστάτη των αδυνάτων, για μια οικονομία που θα έχει σταθερό αναπτυξιακό προσανατολισμό, αλλά δεν θα αγνοεί τον άνθρωπο.
Να προτάξουμε περαιτέρω τον εκσυγ- χρονισμό του κόμματος και να διασφα λίσουμε τη διαρκή ανανέωσή του. Να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, να αναβαθ μίσουμε την ποιότητα, να προαγάγουμε τον συντονισμό της δουλειάς μας.
Να ακούμε περισσότερο και να ομι λούμε λιγότερο. Να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι είναι το ζητούμενο της εποχής και της κοινωνίας αντί να προ σπαθούμε να κάνουμε κατανοητές από τον λαό ιδέες και απόψεις που φτιάξαμε σε τέσσερις τοίχους.
Να είμαστε υποδείγματα εντιμότητας στον προσωπικό μας βίο, στην κοινωνική μας συμπεριφορά και στις συναλλαγές μας.
Να έχουμε ειλικρινές ενδιαφέρον για το σύνολο της κοινωνίας και να μην επιδεικνύουμε κοντόφθαλμη κομματική μικροπολιτική. Η αξία της πολιτικής βρίσκεται στις αξίες που υπηρετεί.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα
«ΤΑ ΝΕΑ» στις 14/11/2015

3 σχόλια

  1. ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ

    Περνώντας την πόρτα για να πας στο ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ή, να πάς στη ‘’λαϊκή’’, έλληνα ψάξε στην τσέπη σου να δεις πόσα ελάχιστα χρήματα έχεις.

    Σήμερα γνωρίζεις ποιοι φταίνε για την κατάντια μας και το χάλι μας. Μέσα σε πέντε χρόνια η κλίκα του Καραμανλή διπλασίασε το Δημόσιο χρέος, και από 178 δις Ευρώ το πήγε στα 300.
    Δηλαδή απλά.
    Όσο χρέος δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1960 μέχρι το 2004 , ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ‘’δημιούργησε ο Καραμανλής σε πέντε χρόνια μαζί με τον παυλόπουλο, τον Χατζηγάκη, το Σαμαρά, τον καμμένο και όλη τη κλίκα.

    Κατέστρεψαν κάθε οικονομική δραστηριότητα προσλαμβάνοντας 865.000 υπαλλήλους με κομματικές ταυτότητες, προκειμένου να δημιουργήσουν το στρατό των ΓΑΛΑΖΙΩΝ ψηφοφόρων.
    Ξεπούλησε, ομόλογα, βατοπέδια, καταχρέωσε τις τράπεζες, έδωσε μυριάδες δάνεια σε όλους τους νταβατζήδες, και χιλιάδες ακόμη παράνομες χαριστικές διασπαθίσεις του δημοσίου χρήματος, ενώ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ξεπούλησε όλα προσωπικά και οικογενειακά ομόλογα και μετοχές. ΓΙΑΤΙ άραγε? Τι ήξερε και δεν μιλούσε? Έβλεπε την χρεοκοπία και περίμενε να την ‘’φορτώσει’’ στην επόμενη κυβέρνηση.
    Ψήφισε νόμο για δωρεάν γονικές παροχές, ώστε όλοι οι επίορκοι φίλοι του και μη, να μεταβιβάσουν τα παράνομα κτίσματα στα παιδιά τους και ‘’ούτε γάτα ούτε ζημιά’’ , που λέει και ο λαός μας.
    * Και αφού μας κατέστρεψε , λιποτάχτησαν, ενώ όλο το διάστημα έβγαζαν τα λεφτά τους σε ξένες τράπεζες στο εξωτερικό. Σήμερα κρύβονται σαν ‘’άρρωστες’’ γάτες και χαλάνε τα χρήματα που κάθε μήνα παίρνουν χωρίς να προσφέρουν τίποτε στην πατρίδα μας.

    *Θυμήσου πως ζούσες το 2004 και πως ζεις σήμερα και τιμώρησε όσους συμμετείχαν στην καταστροφή της πατρίδας μας.
    *Θυμήσου την περίοδο εκείνη πόσο ξένοιαστα και πόσο ευτυχισμένα ζούσαμε.
    *Θυμήσου τα όνειρά σου και τα όνειρα των παιδιών σου που γύριζαν με το πτυχίο στο χέρι.

    *Θυμήσου την έκφραση, την απελπισία και την αγανάκτησή του σήμερα και τιμώρησε τους άθλιους που του κατέστρεψαν τα όνειρά του.
    *Θυμήσου το χαμένο χαμόγελο των παιδιών σου και τιμώρησε Παυλόπουλους, Καμμένους και όλους που σου ήπιαν το αίμα και σε κατάντησαν ζήτουλα των Ευρωπαίων και περίγελο του κόσμου.

    Τιμώρησε τον Καραμανλή και όσους ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ υπουργούς διασπάθιζαν το βιό σου και φόρτωναν βάρη και χρέη ακόμα και στα εγγόνια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 5/12/09
    Φορολογική Δήλωση 4.051.949,01 Ευρώπουλα !!!


    Αυτό είναι το Κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας VETO 6/12/2009 , με βάση το οποίο ο κ.Προβόπουλος δήλωσε στην Εφορία κατά το έτος 2008....

    το Αστρονομικό ποσό των 4.051.949,01 Ευρωπουλακίων !!!

    Αυτή είναι η φτωχική Ελληνική πραγματικότητα... εν μέσω κρίσης.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος , Γιώργος Προβόπουλος, που κρατάει τα "κλειδιά" του δημοσίου χρέους, το 2006 πήρε και επιστροφή φόρου απο το Υπουργείο Οικονομικών.

    Τώρα, ο κύριος 4.051.949,01 ζεστά και μετρητά, προτείνει λύσεις, ζητώντας από τον λαό άγρια λιτότητα...για να βγούμε απο το αδιέξοδο!

    Aπό τα ανωτέρω εισοδήματα των 4.051.949 ευρώ, σχεδόν το 100%, αποτελούν αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά, τα οποία φορολογούνται με πολύ χαμηλότερο συντελεστή ή δεν φορολογούνται καθόλου με βάση το Ελληνικό φορολογικό σύστημα.

    Και βέβαια, εμείς οι.... υπόλοιποι πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερες θυσίες για να βγάλουμε την χώρα απο το αδέξιοδο που την οδήγησαν οι... κατά καιρούς Εθνοσωτήρες Κυβερνήτες Μας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μπίζνα Σιούφα με τις εισπρακτικές εταιρείες και τις κατασχέσεις

    Του Φρίξου Δρακοντίδη

    Νομική βιομηχανία σε κτίριο 8.000 τ.μ. με 500 εργαζομένους, ζωντανά… πιράνχας σε ενυδρείο και μαρμάρινα λιοντάρια, όπου για να μπεις και μόνο μέσα καλείσαι να πληρώσεις «εισιτήριο» 130 ευρώ, δημιούργησε η οικογένεια Σιούφα κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ ετησίως...

    Η «κληρονομιά» που άφησε στα δύο του παιδιά, Γιώργο και Μάριο, ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, πριν αποχωρήσει από τη Βουλή, ήταν μια... βιομηχανία. Και πιο συγκεκριμένα, μια νομική βιομηχανία, η οποία σήμερα διεκπεραιώνει όλη τη «βρόμικη» δουλειά των τραπεζών και των διαφόρων οργανισμών, δημόσιων και ιδιωτικών, που έχουν φεσωθεί από τους πελάτες τους. Δηλαδή εισπράττουν κάποιο μέρος από τα χρωστούμενα με πιέσεις ή, αν δεν πιάσουν τόπο οι πιέσεις, προχωρούν σε διαταγές πληρωμής, υποθηκεύσεις και στο τέλος πλειστηριασμούς.

    Και επειδή καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, οι γιοι του βετεράνου πολιτικού, αξιοποιώντας την «κληρονομιά» του πατρός τους και υπό τη διεύθυνση της μητρός τους, κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να σαρώσουν σχεδόν το 90% όλης αυτής της αγοράς των κόκκινων δανείων, πραγματοποιώντας τζίρους πολλών εκατομμυρίων, αλλά και ετήσια κέρδη επίσης εκατομμυρίων.

    Αυτή η νομική βιομηχανία, λοιπόν, στεγάζεται πλέον σε κτίριο 8.000 τ.μ. στον Ταύρο, που εξωτερικά μοιάζει με φρούριο από άποψης security, και απασχολεί πάνω από 500 άτομα για τη διεκπεραίωση των εκατοντάδων χιλιάδων φακέλων με τα κόκκινα δάνεια που τους παραδίδουν καθημερινά οι νομικές υπηρεσίες όλων των τραπεζών. Και ευτυχώς η περίπτωση των νομικών εργασιών δεν εμπίπτει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κι έτσι ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τη νομική εταιρεία Σιούφας και Συνεργάτες για δεσπόζουσα θέση.

    Ετσι, ο ανταγωνισμός, ήτοι άλλα 10-15 δικηγορικά γραφεία που μπήκαν εκ των υστέρων στη συγκεκριμένη δουλειά, απλώς τρώνε τη σκόνη των Σιουφαίων. Ολα ξεκίνησαν μόλις πριν από μερικά χρόνια, όταν ο κ. Σιούφας ανέλαβε στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή υπουργός Ανάπτυξης, έχοντας στην εποπτεία του κομμάτι της λειτουργίας των τραπεζών που είχε να κάνει με τα δικαιώματα πελάτη - καταναλωτή.

    Ο πρωτότοκος γιος του Γιώργος μόλις μερικούς μήνες πριν είχε πάρει την άδεια άσκησης δικηγόρου και είχε τη φαεινή ιδέα να ασχοληθεί με τους μπαταχτσήδες των τραπεζών (τότε δεν είχαμε κρίση και τους δανειολήπτες που δεν πλήρωναν τους αποκαλούσαν έτσι), αναλαμβάνοντας να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

    Το πώς όλες οι τράπεζες μυρίστηκαν ότι υπάρχει τέτοιο γραφείο κι άρχισαν να ξεφορτώνουν με φορτηγά τους φακέλους με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια στο επί της οδού Ακαδημίας γραφείο του νεαρού Σιούφα είναι απορίας άξιον… Σημασία έχει ότι έπειτα από 6 μήνες λειτουργίας του γραφείου του ο νεαρός Σιούφας εμφανίζεται στα κιτάπια του Δικηγορικού Συλλόγου να έχει αμοιβές που δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί ούτε το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας.

    Εκτοτε οι δουλειές αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο, όπως άλλλωστε και τα ακριβά ακίνητα της οικογένειας Σιούφα στο Κολωνάκι και αλλαχού, καθώς τα κέρδη πρέπει να επενδύονται. Στο μεταξύ τελείωσε τη Νομική Σχολή και ο έτερος υιός Σιούφας, Μάριος, και εντάχθηκε πάραυτα στην οικογενειακή επιχείρηση, το διοικητικό μάνατζμεντ της οποίας μέχρι σήμερα κρατάει η μητέρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση