GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όλα στον αέρα, καμία συμφωνία μέχρι στιγμής. Απειλές από την τροϊκα!‏

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ. Στον "αέρα" είναι ακόμα τα 2 δισ της υποδόσης και τα 10 δισ.τω...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Στον "αέρα" είναι ακόμα τα 2 δισ της υποδόσης και τα 10 δισ.των τραπεζών αφού δεν τα βρήκαν αργά το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση με τους δανειστές μας. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θέλει επικοινωνιακά αυτή τη φορά να δείξει ότι διαπραγματεύεται σκληρά παρότι οι θεσμοί διαμηνύουν ότι εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι την Τετάρτη που να έχει ψηφιστεί δεν θα έρθουν στην χώρα μας.

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών οι πληροφορίες φέρουν τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν "πολύ μεγάλη μείωση" των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Έτσι τα νέα όρια των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι τις αλλαγές στις 100 δόσεις και την τιμολόγηση των φαρμάκων είναι τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων.

Έτσι στο "κακό σενάριο" της μη συμφωνίας δεν θα εκταμιευτούν όχι μόνο η υποδόση των 2 δισ. ευρώ που πηγαίνει για την επόμενη εβδομάδα αλλά και τα 10 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενώ οι θεσμοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην έρθουν στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος!

Από τι φαίνεται στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση θα αναζητήσει , πολιτική λύση στο σημερινό Eurogroup. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν να επιχειρηθεί μετάθεση και συγχώνευση της εκκρεμότητας των πλειστηριασμών, με τη συζήτηση για τις νομοθετικές αλλαγές που αφορούν στη διαχείριση των μεγάλων κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Το θέμα των επιχειρηματικών δανείων και συγκεκριμένα οι αλλαγές που θα γίνουν στο νόμο Δένδια, περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτοπροαπαιτούμενων η συζήτηση για τα οποία αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη, με την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών.

Πάντως όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιμένει στα όσα έχει θέσει για τους πλειστηριασμούς δηλαδή:
Να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το όριο έπεσε στα 32.000 ευρώ.
Να διαθέτουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, και ως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, ενώ το όριο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.
Το σύνολο των οφειλών, περιλαμβανομένης της αξίας του ανεξόφλητου δανείου και τυχόν άλλων οφειλών σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Οι δανειστές θέλουν:
Το εισόδημα να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία,
Η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών επίσης 120.000 ευρώ.
Ενώ οι Βρυξέλλες ακόμη δεν έχουν απαντήσει στην πρόταση της Αθήνας για την επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ (ΚΙΝΟ, Τζόκερ, Λόττο) ως ένα από τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κοινή διαπίστωση πάντως όλων είναι ότι όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν δεν υπογράφαμε το 3ο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετα τις καθυστερήσεις για τις τότε "δήθεν" διαπραγματεύσεις.....

1 σχόλιο

  1. Να επιστρεψουν στο κρατος εντοκα τις εκατονταδες των δισεκατομμυριων που πηραν σαν ανακεφαλαιοποιηση
    Που ακουστηκε κρατος να χρηματοδοτει με πακτωλους δισεκατομμυριων ιδιωτικες τραπεζες
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ: ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ,
    ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΛΗΡΙΣΜΕΝΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΩΛΟΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ
    To 2008, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι: οι Τράπεζες δεν είχαν λεφτά να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Ως εκ τούτου έπρεπε να αναχρηματοδοτηθούν από την
    Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΕΚΤ). Για το σκοπό αυτό συμφώνησαν οι Τράπεζες της Ελλάδος να πάρουν τα δάνεια που χρειάζονταν (περίπου 23 δις) από την ΕΚΤ με εγγύηση του δημοσίου. Για την εγγύηση των δανείων το Ελληνικό κράτος εξέδωσε ομόλογα ύψους 23 δις και τα έδωσε στις Τράπεζες και αυτές με την σειρά τους στην ΕΚΤ και έτσι πήραν τα δάνεια. Θα πρέπει να λεχθεί ότι τα χρήματα αυτά εδόθησαν με αποκλειστικό σκοπό να χορηγηθούν σε στεγαστικά δάνεια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας (Βλέπε Ν.3723 9/12/2008).

    Το 2012, οι Ελληνικές Τράπεζες έπρεπε να αποπληρώσουν τα δάνεια προς την ΕΚΤ (ύψους 23 δις). Πράγμα που οι Τράπεζες δεν έκαναν. Και όχι μόνο αυτό. Τα χρήματα δεν πήγαν σε σκοπούς για τους οποίους εκδόθηκαν. Τα χρήματα δεν ‘ρίχτηκαν’ καν στην αγορά. Όλοι ξέρουμε ότι το από τότε ούτε δάνεια δόθηκαν, ούτε μισθοί αυξήθηκαν και ούτε νέοι διορισμοί έγιναν. Άρα τα λεφτά που πήραν οι Ελληνικές Τράπεζες που πήγαν;
    Στο μεταξύ τα συγκεκριμένα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου εξέπεσαν το 2012, αφού οι Τράπεζες δεν πλήρωσαν και το Ελληνικό Δημόσιο χρεώθηκε 23 δις.
    Το ίδιο πράγμα έκαναν και οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν. Φαίνεται ότι είχαν βρει την χρυσή κότα!. Οπότε, ομοίως έχουμε την παρακάτω γενική εικόνα:

    K. Καραμανλής, με N. 3723-09/12/2008…… … 23 δις
    Επίσης καθ όμοιο τρόπο έχουμε:
    Γ. Παπανδρέου:
    με Ν. 3845-06/05/2010 …….....……………..15 δις
    με Ν. 3864-21/07/2010 …………..…………..10 δις
    με Ν. 3872-03/09/2010 ……………..………...25 δις
    με Ν. 3872-03/09/2010 ………………..……...30 δις
    με Ν. 3872-03/09/2010 ………………..……...60 δις
    ----------
    140 δις
    Κυβερνήσεις συνεργασίας
    με Ν. 4056 12-03-2012..................................30 δις
    με Ν. 4079 19-09-2012..................................40 δις
    ----------
    70 δις

    Έτσι, συνολικά έχουμε: 23 +140 +70 δις = 233 δις διαπιστωμένα μέχρι τώρα.
    Όλα αυτά χρεώθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο, πήγαν στις δηθεν "Ελληνικές" Τράπεζες κατ’ αρχήν χρέωσαν το Ελληνικό Δημόσιο δηλ. όλους τους Πολίτες για λεφτά που δεν πήραν! Τώρα οι Τράπεζες λένε πως δεν έχουν χρήματα και είναι έτοιμες να βαρέσουν διάλυση. Αυτό κάποιοι το λένε ΑΠΑΤΗ. Εσείς;

    Σκεφτείτε ότι ο Γ. Παπανδρέου μας έβαλε στο μνημόνιο για χρέους ύψους 130 δις. Γιατί όπως είπε δεν ‘έβγαινε’. Τώρα που προσέθεσαν άλλα 233 δις τουλάχιστον, πήγαν στις εκλογές με δήθεν πλεόνασμα και χρέος υπό διαχείριση. Αυτά δεν έχουν συμβεί ποτέ στην Ιστορία τουλάχιστον σε Ευρωπαϊκή χώρα.

    α. λεώνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση