GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί ξεφουσκώνει τόσο γρήγορα η κυβέρνηση του Αλέξη;

Άρθρο του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου. Θα απαντήσω σύντομα και καθαρά στο ερώτημα του τίτλου, αφού πρώτα επισημάνω πως η πολιτική νομιμοπ...


Άρθρο του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου.

Θα απαντήσω σύντομα και καθαρά στο ερώτημα του τίτλου, αφού πρώτα επισημάνω πως η πολιτική νομιμοποίηση είναι μια discursive (πολιτικός λόγος) και non-discursive (θεσμοί, οικονομία) διαδικασία που στηρίζεται στην πολιτική συμμετοχή (συμμετοχή των πολιτών και της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών στις αποφάσεις).

Αν ο πολιτικός λόγος μιας κυβέρνησης αποσκοπεί απλώς στην διασκέδαση των πραγματικών προβλημάτων μιας κοινωνίας και η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία κατατείνει στην εφαρμογή μέτρων με τα οποία δεν συμφωνούν αυτοί οι ίδιοι που τα ορίζουν ως κανόνες δικαίου, ενώ η πολιτική συμμετοχή στις αποφάσεις περιορίζεται στα όργανα των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τότε αρχίζει φυσιολογικώς η αντίστροφη μέτρηση αυτής της κυβέρνησης και εισερχόμαστε σε κρίση κυβερνησιμότητας όχι με την έννοια του «governability», αλλά με εκείνη του «governmentality» του Michel Foucault, η οποία παραπέμπει σε δομικό πρόβλημα στη σχέση: «λαός-διακυβέρνηση- ασφάλεια».

Δηλαδή, έτσι η λειτουργία της κυβέρνησης προκαλεί σοβαρή ανασφάλεια στους πολίτες και προφανώς κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, τη βουλή και τη διοίκηση. Από εκεί και πέρα υπάρχει κρίση πολιτικής νομιμοποίησης, που αντιμετωπίζεται είτε με δημοκρατικές διαδικασίες (εκλογές ή σύνθεση μιας οντολογικά διαφορετικής κυβέρνησης), είτε με πραξικοπηματικές διαδικασίες και «γύψο». Η σύνθεση της παρούσης βουλής δεν επιτρέπει την ανάδειξη μιας οντολογικά διαφορετικής κυβέρνησης ( Μεγάλος Συνασπισμός) …και αυτό δεν θα επιχειρήσω να αποδείξω σήμερα, αλλά μια άλλη ίσως φορά, για να απαντήσω σε όσους διαφωνούν. Αυτοί θα συμφωνούσαν μαζί μου αν καταλάβαιναν πως η πολιτική νομιμοποίηση είναι μια ταυτόχρονα κανονιστικού και εμπειρικού χαρακτήρα διαδικασία (legitimation και όχι legitimacy), η οποία προϋποθέτει συναίνεση στη βάση του κοινωνικού μετασχηματισμού, που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να υπάρξει στο πλαίσιο της σημερινής βουλής. Άρα, η συγκρότηση οποιασδήποτε μορφής «οικουμενικής» κυβέρνησης θα είναι απλώς μια καιροσκοπική πράξη ανάγκης του σημερινού πολιτικού συστήματος και όχι του ελληνικού λαού και συνεπώς δεν θα μπορέσει να παράγει μια αυθεντική πολιτική νομιμοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτής της θεωρητικής κατασκευής, ας περάσουμε τώρα να δούμε με αποφθεγματικό τρόπο, γιατί η κυβέρνηση του Αλέξη ξεφουσκώνει τόσο γρήγορα:

- Επειδή το δικό της success story στηρίζεται σε μια γενικευμένη απαξίωση θεσμών και οικονομίας στο πρότυπο της τελευταίας επιχείρησης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, παράλληλα με μία διαδικασία αυτονομιμοποίησης δια ενός πολιτικού αφηγήματος που απαξιώνει αρχές και κανόνες της αριστεράς. Υπάρχει μία φρενίτιδα εκποιήσεων, η οποία στην πραγματικότητα διαμορφώνει συνθήκες δραματικής υποτίμησης της παραγωγικής βάσης της χώρας και ρευστοποίησης των παραγωγικών σχέσεων, θεωρώντας πως έτσι θα έρθουμε πιο γρήγορα κοντά στο σημείο εκείνο της υπανάπτυξης, το οποίο η «αγορά» θα θεωρήσει ικανοποιητική βάση για επενδύσεις. Αυτό αποτελεί μία σταλινικού χαρακτήρα πολιτική μεθοδολογία, υποταγμένη, ωστόσο, στην λογική του αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού και στο δόγμα της αυτοματοποίησης των αγορών. Πρόκειται για δραματικού χαρακτήρα αντίφαση που εξευτελίζει καί την έννοια του οικονομικού φιλελευθερισμού καί ασφαλώς εκείνη της σοσιαλ-δημοκρατίας. Από τον μηδενιστικό πολιτικό λόγο περάσαμε στην εκμηδενιστική πολιτική πρακτική. Και αυτό είναι που καθιστά την μη-λενινιστική αριστερά παρένθεση στην Ελλάδα και όχι οι σαχλαμάρες του κ. Παππά περί κέντρων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό που συνωμοτούν για την ανατροπή της κυβέρνησης, στην οποία ο ίδιος εμφανίζεται ως μάνατζερ, ελλείψει ενός ικανού και ισχυρού πρωθυπουργού.

- Επειδή η δεύτερη θητεία του Αλέξη Τσίπρα στο πρωθυπουργικό αξίωμα συνδέθηκε με την πλέον υποκριτική και διπλοπρόσωπη πολιτική κουλτούρα και πρακτική από την μεταπολίτευση του 1974 και εντεύθεν.

- Επειδή ο λαλιωτισμός ξεπερνά πλέον ως γενικό πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης ακόμα και τον πολιτικό λόγο με τον οποίο ο κ. Κώστας Λαλιώτης συνέδεσε την πολιτική του ταυτότητα με τα κοινά.

- Επειδή η «Αυγή» κατάντησε «Τα Νέα» στα χειρότερά τους.

- Επειδή ο «τεχνοκράτης» αριστερός ως πολιτικός, είναι κοινωνικώς πιο αποκρουστική μορφή από τον «τεχνοκράτη» δεξιό. Αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα στην επιχείρηση διαμόρφωσης πολιτικής νομιμοποίησης στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στην ίδια την ΕΣΣΔ κατά την περίοδο του διπολισμού.

- Επειδή ο πολίτης θα μπορούσε ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να ανεχτεί «μαχαιριές», περικοπές και κάθε είδους ακρωτηριασμό δικαιωμάτων από μία κυβέρνηση που τοποθετεί το πιστόλι στον κρόταφό του, ποτέ όμως δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει και να νομιμοποιήσει πολιτικώς τον κυβερνήτη που του κάνει όλα αυτά, ενώ τον αγκαλιάζει και εμφανίζεται να πονά και να θρηνεί μαζί του. Στα χρόνια του σταλινισμού στις σοβιετικές δημοκρατίες ο σύντροφος δεν σε τοποθετούσε στο απόσπασμα, ούτε ξήλωνε ελευθερίες και δικαιώματα με οριζόντιο τρόπο. Ήταν «ανθρωπιστής»! Σε απέκλειε εκφράζοντας την λύπη του και σε καθάριζε με εξατομικευμένο τρόπο, στον βαθμό που αποφάσιζε πως είσαι ανίκανος να αντιληφθείς το γενικό συμφέρον και να συμμορφωθείς σε αναγκαίους, πρόσκαιρους συμβιβασμούς που αποσκοπούν στη μεγάλη νίκη του σοσιαλισμού. Ασφαλώς, τώρα εδώ, ενώ ο σταλινισμός είναι στα πάνω του, ο σοσιαλισμός εξαφανίζεται ακόμη και ως λέξη. Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τους συντρόφους να κατανοήσουν τις τακτικού χαρακτήρα υποχωρήσεις του για να επιτευχθεί ο στόχος: «Δεν θέλουμε να πέσουμε ηρωικά αλλά να νικήσουμε». Ποιόν; Μα, τον εχθρό, φυσικά! Και ποιος είναι αυτός; Αυτός που θέλει να πέσει η κυβέρνηση για να πάψει «ο αγώνας για χειραφέτηση της ελληνικής κοινωνίας», ο οποίος πραγματοποιείται δια των «πρόσκαιρων συμβιβασμών» της κυβέρνησης – όπως εξήγησε ο ίδιος στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ! Δεν θυμάμαι ο Κώστας Λαλιώτης …να το πήγαινε τόσο «κουφά»!!!

- Επειδή η λύση στο μείζον πρόβλημα της διαπλοκής δεν είναι η κατασκευή μιας εναλλακτικής διαπλοκής με παλαιούς και νέους διαπλεκόμενους.

- Επειδή το εθνικό συμφέρον και η σύγχρονη εθνική ταυτότητα δομούνται από μια εξωτερική πολιτική και διμερείς σχέσεις που στηρίζονται σε αρχές και κανόνες δικαίου, τα οποία δεν μεταβάλλονται για λόγους συμπάθειας και δημοσίων σχέσεων.

- Επειδή ο αγώνας για αρμονική, οργανική ένταξη στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική ελίτ δεν μπορεί να γίνεται στη βάση του συμπλέγματος, που συνοδεύεται με μία και μοναδική εικόνα αμφισβήτησης η οποία δεν αφορά στο ύφος, αλλά στο στιλάκι χωρίς γραβάτα.

- Επειδή η αριστερά παύει να είναι αριστερά από την στιγμή που υιοθετεί τη γλώσσα πολιτικής νομιμοποίησης της δεξιάς. Τα αγγλικά δεν είναι η γλώσσα του νεοφιλελευθερισμού, θα μπορούσαν όμως να γίνουν αν μάθεις αγγλικά μέσα από το νεοφιλελεύθερο αφήγημα.

- Επειδή, τέλος, ο προοδευτικός ευρωπαϊσμός που με όλες του τις δυνάμεις στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα, όπως ακριβώς έπραξα κι εγώ, δεν είναι απάτη, ούτε ουτοπία, αλλά υπέρτατη ανάγκη για την ειρήνη, την δημοκρατία και την ευημερία στην Ευρώπη. Και αυτή η ανάγκη ούτε νοθεύεται με την μορφή της πολιτικής πρακτικής, ούτε διασκεδάζεται με λαλιωτισμούς, ούτε συμβιβάζεται με την υποκρισία και την φοβική διολίσθηση σε αυταρχικά μοντέλα διακυβέρνησης.

Ο προοδευτικός ευρωπαϊσμός, όπως δεν κλείνει τα μάτια στα εγκλήματα και την πρωτόγονη βαρβαρότητα του εξτρεμιστικού ισλαμισμού, έτσι δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια ενώπιον της ίδιας φύσης, αλλά διαφορετικής τεχνολογίας βαρβαρότητας, Ρώσων και Δυτικών. Αν ο έλληνας αριστερός πρωθυπουργός διέθετε στοιχειώδη αξιοπρέπεια, θα έπρεπε να έχει ήδη «καταδικάσει» τον ανταγωνισμό μεταξύ της ρωσικής και της γαλλικής ηγεσίας ως προς το ποιος θα ρίξει περισσότερες βόμβες μέσα σε μια μέρα στην Συρία, αποκρύβοντας με συναινετικό τρόπο τις παράπλευρες απώλειες (ακόμη και εξολόθρευση παιδιών και βρεφών) μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου παίδων! Το κάνει ο Τζάστιν Τρυντώ και δεν το κάνεις εσύ, Αλέξη;

3 σχόλια

  1. Ξεφουσκώνει η κυβέρνηση τον δανειστών....ΑΥΤΌ δεν κατάλαβε ο μικρός ( κ. Πρωθυπουργός) και αυτό που κάνει η που θέλουν να κάνουν ώστε να διαλύσουν τέλειος τον κόσμο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΉ κυβέρνηση ( ΜΕΤΆΞΙ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΉ) ο απλώς κόσμος ΔΕΝ ΘΑ την δεχτεί με ΑΥΤΆ τα άθλια μέτρα...

    ΤΏΡΑ Παίζουν όλοι με την φωτιά... θα γίνει επιθέσει πεινασμένων ενάντιων χωρτασμένων και δείτε τι έγινε στο γήπεδο του παναθηναϊκού ΝΟΜΊΖΟΥΝ ότι ΜΕ αυστηροποίηση ΤΟΝ ΝΟΜΟΝ θα φοβίσουν
    αυτούς που τα έχασαν ΌΛΑ για να μείνουμε στο ΕΥΡΏ χωρίς ΕΥΡΏ ...

    Δεν έμαθα την ελευθερία από τον Μαρξ, ΟΠΩΣ οι ΤΖΥΡΙΖΕΟΙ την έμαθα στην αθλιότητα..Όταν ένας άνθρωπος, κάπου στον κόσμο, υψώνει τη γυμνή γροθιά του μπροστά σε ένα τανκ και ουρλιάζει πως δεν είναι ΣΚΛΑΒΟΣ , τι χαρακτηρισμός μας ταιριάζει σε ΟΛΟΥΣ αν μένουμε αδιάφοροι;...

    Δεν είναι πολύς ο καιρός που οι σύμμαχοι με όλες τους της δύναμης και της μυστικές υπηρεσίες εκπαίδευαν και εξόπλιζαν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ,χώρες που ήταν υπό την επιρροή τους ,με πρίγκιπες σεΐχηδες και βασιλιάδες, έφτιαξαν τους θρησκόλιπτους νομίζοντας ότι θα τους ελέγξουν ...

    Αυτά θα πληρώνουν τώρα με τους ισλαμοφασίστες ΔΙΟΤΙ μην γελιέστε, είναι δολοφόνοι και ΦΑΣΙΣΤΕΣ, αν ήθελαν να κάνουν ((αγώνα)) δεν θα χτυπούσαν απλούς αθώους ανθρώπους ΑΛΛΑ κυβερνητικούς στόχους -- αξιωματούχους κ.τ.λ...Τώρα τι κατάφεραν; ΤΙΠΟΤΑ.. Οι ακροδεξιά θα δίνει ρεσιτάλ στο να κυνηγά το κάθε τι διαφορετικό, και ο ΦΟΒΟΣ θα πλανάτε επάνω από τα κεφάλια τους....Μπήκαμε στην εποχή του μίσους και μάλιστα με μίσος και με ΑΊΜΑ αθώων..

    Και να μην γελιούνται ότι έχουν υπεροπλία η δυτικοί διότι ΟΤΑΝ έχεις ανθρώπους ζωσμένους με εκρηκτικά και με πλύση εγκεφάλου ότι χάνοντας την ζωή του πάει στον παράδεισο τότε δεν τον σταματάς ούτε με τανκ...ΚΑΙ Αυτό είναι μόνο η αρχή του σχεδίου ΤΟΝ γουρουνιών αυτών ..Διότι στο σχέδιο τους θέλουν να εμπλακούν Χριστιανοί με μουσουλμάνους ανά τον πλανήτη εκεί θα μπλέξει μετά και ο Ρατσισμός, χρώμα , φυλή, θρησκείες, δόγματα, εθνικισμοί...

    Δυστυχώς ο κόσμος έχει απελπιστεί ΚΑΙ δεν θέλει πολύ να γίνει το ΚΑΚΌ ...μέτρα ασφαλείας δεν υπάρχουν να σταματήσεις ΤΟ ΜΙΣΟΣ, την πείνα , μαζί με τα τόσα ψέματα που τους έχουν αραδιάσει ΌΛΟΙ ... Τι θα προφυλάξουν...ΜΕΤΡΌ; ΠΛΟΊΑ; ΑΕΡΟΠΛΆΝΑ;ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ; ΣΤΆΔΙΑ; ΛΕΩΦΟΡΕΊΑ; ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΑ; ΜΟΥΣΙΚΆ ΚΈΝΤΡΑ; ΠΑΡΑΛΙΕΣ; ΔΕΗ; ΔΙΥΛΙΣΤΉΡΙΑ; αν ζωστεί κανείς απελπισμένος με δέκα κιλά δυναμίτη Ελληνας που βλέπει χρόνο με το χρόνο να τα χάνει ΌΛΑ ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΈΠΕΙΑ ΤΟΥ και μπουκάρει πουθενά τι θα του πουν ΑΛΤ!!!!!...

    Χαλαρώστε τα λουριά ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΘΈΛΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΊΟΙ ΠΑΡΑΤΉΣΕΤΕΤΑ ..και ότι γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού η πολιτεία δεν έχει τα αρχίδια να ΠΕΙ τέλος τα ευρωπαϊκά κύπελλα για 3-5 χρόνια (και σιγά μην χάσουμε την διαλυμένη εθνική, με την απαγορεύσει ίσως φτιάξει και η εθνική ομάδα) το ποδόσφαιρο δεν φτιάχνει αλλιώς....

    Όλοι καταγγέλλουν δηλαδή εχθές τι έπρεπε να γίνει; να φάει την φωτοβολίδα στο κεφάλι κάποιος ώστε να έχουμε ΝΕΚΡΌ όπως έγινε στις 26 Οκτωβρίου του 1986... Ημέρα Κυριακή, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου και ολόκληρος ο Θεσσαλικός κάμπος, βρίσκεται στο πόδι, εξαιτίας του μεγάλου ντέρμπι μεταξύ της Λάρισας και του ΠΑΟΚ που ένας Ένας 29 χρόνος καθηγητής ξεκινάει από το χωριό του με κατεύθυνση την Λάρισα, ούτως ώστε να επιβιβαστεί στο ΚΤΕΛ, με προορισμό την Αθήνα.... Το ταξί στο οποίο επιβαίνει όμως, θα καθυστερήσει με αποτέλεσμα ο νεαρός επαρχιώτης να χάσει -για 5 λεπτά- το λεωφορείο.... Το επόμενο δρομολόγιο είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα, οπότε ο άτυχος άνδρας ρωτάει τους υπεύθυνους του σταθμού, τι θα μπορούσε να κάνει για να (σκοτώσει) την ώρα του.... Κάποιος τον συμβουλεύει:έχει ωραίο ματς στο Αλκαζάρ σήμερα. Καλό καιρό κάνει, θα περάσεις ευχάριστα την ώρα σου...

    Στην αρχή είναι διστακτικός, μιας και δεν έχει πατήσει ποτέ του πόδι σε γήπεδο... Αλλά μετά το ξανασκέφτεται και παίρνει την απόφαση να πάει. «Όλα μια εμπειρία είναι σε αυτή τη ζωή. Ας πάω να δω πως είναι συλλογίζεται.

    Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας, από το Λουτρό Ελασσόνας, ζούσε και εργάζονταν στην Αθήνα ως καθηγητής της ΣΕΛΕΤΕ... Ήταν ένας απλός και ήσυχος άνθρωπος... Είχε επισκεφθεί την ιδιαίτερη του πατρίδα, με σκοπό να κανονίσει τα του αρραβώνα του με την αγαπημένη του...

    Το πρωινό της 26ης Οκτωβρίου, και αφού έχει ξεμπερδέψει με τις ετοιμασίες του αρραβώνα, αποφασίζει να πάρει το δρόμο της επιστροφής, αφού είχε την ευθύνη της μαθητικής παρέλασης, την επόμενη ημέρα... Είτε από κακό υπολογισμό, είτε από κάποιο παράξενο τερτίπι της μοίρας, ο νεαρός άνδρας βρίσκεται να ψάχνει τη θέση του στην Θύρα 1 του Αλκαζάρ, αντί για το κάθισμα του Λεωφορείου...

    Η συγκεκριμένη θύρα, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα επίσημα και θεωρείτο ως η πιο ήσυχη γωνιά του γηπέδου, γεγονός που έκανε τον Μπλιώνα να επιλέξει να καθίσει εκεί, φοβούμενος τυχόν επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των γηπεδούχων και των φιλοξενουμένων...

    Η ώρα περνάει, στο γήπεδο υπάρχει μεγάλη ένταση και 45 λεπτά περίπου πριν την σέντρα, από την πλευρά των οπαδών του Δικεφάλου, που είχαν πάρει θέσεις στο πέταλο δεξιά από τα επίσημα, ρίχνονται τρεις φωτοβολίδες προς την πλευρά των οπαδών των (βυσσινί).... Οι δύο από αυτές πέφτουν στο έδαφος, ωστόσο η τρίτη -λες και την έσπρωξε κάποιο αόρατο χέρι- διαγράφει μια περίεργη τροχιά.... Ο κόσμος όλος παρακολουθεί με αμηχανία ένα φλεγόμενο βέλος, να διασχίζει μια απόσταση περίπου 100 μέτρων – σχεδόν όλο το γήπεδο- και εν συνεχεία να χτυπάει στα κάγκελα της θύρας.... Το θανατηφόρο βλήμα εξοστρακίζεται και αλλάζει πορεία, για να καρφωθεί στον λαιμό του ανήμπορου ν’ αντιδράσει Μπλιώνα, κόβοντας του την καρωτίδα και ο Λαρισαίος καθηγητής πέφτει νεκρός...ΕΕΕΕ ΚΑΙ !!!! και βγαίνουν οι παπαγάλοι του ΣΚΑΙ αφού ΛΈΝΕ ΕΕΕΕ ΚΑΙ !!! εχθές βρήκε ένα πόδι ενός ξένου ποδοσφαιριστή.. ΕΊΝΑΙ ΡΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΊΑ ΑΥΤΉ;;;....

    Αν θέλουν ΌΛΟΙ να φτιαχτεί το σακατεμένο Ελληνικό ποδόσφαιρο ας τους πετάξει η πολιτεία όλες της ομάδες ΈΞΩ από το ΧΡΉΜΑ της ΟΥΕΦΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΙΦΑ πριν είναι αργά οι υποψήφιοι ΝΕΚΡΟΊ είναι προ τον πυλών ....ΑΠΩΡΟ πως με 500 και 1.500 εισιτήρια κάνουν συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ Η ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ Η ΞΕΠΛΥΝΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λένε οι παπαγάλοι του ΣΚΑΙ μα το έχουν κάνει ΚΑΙ ΆΛΛΟΙ!!!!!

    ΚΑΛΆ ΈΚΑΝΕ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΉΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΚΊΝΗΣΕ ΔΙΌΤΙ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΉ ...ΈΠΕΣΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ
    ΦΟΝΟ--ΒΟΛΙΔΕΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΑΠΑΓΆΛΟΙ ..ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΟΎΣΑΝ !!!!

    ΑΣ ΠΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΆ ΚΥΠΕΛΛΆΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΎΡΟ ΧΡΉΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΊΤΕ ΠΟΣΆ ΛΑΜΟΓΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΚΆΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΔΌΣΦΑΙΡΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση