GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΕ: "Σταμπάρισμα" σε Ισραηλινά προιόντα από παλαιστιανικά εδάφη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εφαρμόσουν σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από τους εβ...

ΕΕ:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εφαρμόσουν σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς των Παλαιστινιακών Εδαφών, μέτρο το οποίο προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Ισραήλ.
Από την πλευρά της, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) έκανε λόγο για ένα θετικό μέτρο, αν και «ανεπαρκές».
«Η εφαρμογή σήμανσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση των προϊόντων που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς συνιστά ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση όμως είναι ανεπαρκές: τα προϊόντα που προέρχονται από ένα έγκλημα πολέμου πρέπει να απαγορευτούν, όχι μόνο να εφαρμοστεί σήμανση» σημείωσε η ΟΑΠ στον λογαριασμό της στο Twitter χαρακτηρίζοντας την εποικιστική δραστηριότητα «έγκλημα πολέμου».
Η απόφαση της ειδικής σήμανσης
Η απόφαση, η λήψη της οποίας έχει αναβληθεί επανειλημμένως, εγκρίθηκε κατά της διάρκεια συνεδρίασης του κολεγίου των ευρωπαίων επιτρόπων στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή "υιοθέτησε σήμερα την ερμηνευτική οδηγία για την αναγραφή της προέλευσης στα προϊόντα που προέρχονται από τα εδάφη τα οποία κατελήφθησαν από το Ισραήλ τον Ιούνιο 1967", αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι πρόκειται για τεχνικού χαρακτήρα μέτρο, με στόχο την ενημέρωση των Ευρωπαίων καταναλωτών και όχι για πολιτική απόφαση, όπως την χαρακτηρίζει η ισραηλινή κυβέρνηση. 
Σήμερα, τα προϊόντα που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς - παράνομους στο σύνολό τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο- φέρουν σήμανση ως κατασκευασμένα στο Ισραήλ. Πάντως, τα προϊόντα που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς δεν αντιπροσωπεύουν παρά "λιγότερο από το 1% επί του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών" ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή 154 εκατομμύρια ευρώ το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής.
Νετανίαχου: Η Ευρώπη θα έπρεπε να ντρέπεται
Το Ισραήλ προειδοποίησε χθες την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μία απόφαση για τη σήμανση των προϊόντων των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη θα έχει "πολιτικές συνέπειες".
Σήμερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ντρέπεται» για αυτή την απόφαση.
«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποκριτική και υπαγορευμένη από μία πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς αφορά το Ισραήλ και όχι τις άλλες 200 περιοχές που αποτελούν αντικείμενο εδαφικών διαφορών σε ολόκληρο τον κόσμο» επισήμανε ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, σύμφωνα με το γραφείο του.



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση