GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παγκόσμια Τράπεζα:Κεφάλαια και τεχνική βοήθεια για επιχειρήσεις και κόκκινα δάνεια

Κεφάλαια και τεχνική βοήθεια για τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος και ελληνικών επιχειρήσεων, προσφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα σ...

Παγκόσμια Τράπεζα:Κεφάλαια και τεχνική βοήθεια για επιχειρήσεις και κόκκινα δάνεια

Κεφάλαια και τεχνική βοήθεια για τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος και ελληνικών επιχειρήσεων, προσφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής IFC (International Finance Corporation) που επαναδραστηριοποιείται στη χώρα μας.

Ο αντιπρόεδρος του IFC, Δημήτρης Τσιτσιράγκος επιβεβαιώσε σήμερα σε εκδήλωση ότι ήδη έχει αποφασιστεί η συμμετοχή του φορέα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ποσό έως 300 εκατ. ευρώ. Το IFC έχει προτείνει εξάλλου στην κυβέρνηση να παράσχει τεχνική βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και τη βελτίωση της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, αλλά και χρηματοδότηση για την εξαγορά του προβληματικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών από funds του εξωτερικού, εφόσον φυσικά εφαρμοστεί αυτή η επιλογή. Ο κ. Τσιτσιράγκος τόνισε πάντως ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνδέεται άμεσα με την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και με την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, καθώς ένας υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και πρόσθεσε:

«Τα πράγματα για την ελληνική οικονομία δείχνουν τώρα καλύτερα σε σχέση με την εικόνα του Ιουνίου, εξαιτίας κυρίως των καλών επιδόσεων του τουρισμού. Εφόσον ψηφιστούν και υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, το 2016 η οικονομία θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά ενώ η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα στείλουν διεθνώς μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία».

Το IFC επαναδραστηριοποιείται στη χώρα μας ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014 και επαναβεβαίωσε η σημερινή (ωστόσο διατηρούσε έμμεση παρουσία στην Ελλάδα καθώς συνέχισε τη χρηματοδότηση της επέκτασης των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή). Στους τομείς προτεραιότητας περιλαμβάνονται οι υποδομές, τα logistics, η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση τροφίμων, η πληροφορική και το ηλεκτρονικό εμπόριο ενώ εκτός από χρηματοδότηση εξετάζεται και η μετοχική συμμετοχή σε επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό αντιπροσωπεία του IFC είχε τις προηγούμενες ημέρες επαφές με την κυβέρνηση, διοικήσεις τραπεζών αλλά και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Τσιτσιράγκος τονίζει εξάλλου ότι πέρα από τα κεφάλαια που θα επενδύσει το IFC στην Ελλάδα, μεγαλύτερη σημασία έχει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσέλκυση επενδυτών, με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση