GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θρίλερ η διαπραγμάτευση, όλα στον αέρα!‏

Γράφει Νίκος Κούτρικας Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ. Δεν είναι η πρώτη φορά που εξελίσσεται σε θρίλερ η διαπραγμάτευση με τους...

Γράφει Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εξελίσσεται σε θρίλερ η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας. Την πρώτη φορά και με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ενώ βγαίναμε από τα μνημόνια ήρθαν οι εκλογές που μας κόστισαν το 3ο μνημόνιο των Σύριζα-Ανελ μετά τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης για σκληρές διαπραγματεύσεις και πενταζόλια όπως μας έλεγαν!
Ελπίζουμε να μην γίνει το ίδιο τώρα....

Μέχρι στιγμής όπως πάει το πράγμα θα αναζητηθεί συμφωνία μέχρι και την ύστατη στιγμή ενώ μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές. Η κυβέρνηση έχει προβεί σε μπαράζ τηλεδιασκέψεων που θα συνεχιστούν προκειμένου να κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά μέτωπα που αφορά τους πλειστηριασμούς αλλά και το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Όπως μαθαίνουμε και από τις δύο πλευρές στον "αέρα" βρίσκεται ακόμα η συμφωνία, καθώς είναι μεγάλη η απόσταση που διαχωρίζει την ελληνική πλευρά από τους δανειστές μέχρι στιγμής όπου δεν αποκλείεται ακόμα και το πρωί της Δευτέρας πριν το κρίσιμο eurogroup να συνεχιστούν!!!

Τώρα εφόσον έρθει σε συμφωνία η κυβέρνηση θα.... ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου, ενώ το σημαντικότερο είναι πως θα επιτρέψει την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος, του οποίου η τήρηση εξαιτίας της καθυστέρησης, που φτάνει τις δύο βδομάδες, βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Τα "κόκκινα" δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον "νόμο Κατσέλη", οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων αποτελούν την ατζέντα των διαπραγματεύσεων ενώ επιχειρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup, με την έλευση στην Αθήνα, για 3- 4 ημέρες, των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών.


Στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε, να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης - η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (πχ κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα). Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση και του χρέους της χώρας μας.


Συμπερασματικά η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου ουσιαστικά θέλουν όπως αναφέρουν πληροφορίες μας να δικαιολογήσουν την απόφασή τους για την ψήφιση του 3ου μνημονίου μέσα από υποτιθέμενες τύπου Βαρουφάκη σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνουν, που όμως θα κριθούν το πόσο σκληρές είναι, μέσα από το τελικό αποτέλεσμά τους! Εάν κρίνουμε από τις προηγούμενες φορές δεν περιμένουμε τίποτα το εντυπωσιακό.....

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση