GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απειλές και εκβιασμοί από την Τουρκία για τα κεφάλαια που μπλοκάρει η Κύπρος

Ωμές απειλές και εκβιασμούς επιστράτευσε, η Άγκυρα, διαμηνύοντας προς τις Βρυξέλλες ότι η διεξαγωγή της σημερινής Συνόδου Κορυφής Ε.Ε....

Απειλές και εκβιασμοί από την Τουρκία για τα κεφάλαια που μπλοκάρει η Κύπρος
Ωμές απειλές και εκβιασμούς επιστράτευσε, η Άγκυρα, διαμηνύοντας προς τις Βρυξέλλες ότι η διεξαγωγή της σημερινής Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας, προϋποθέτει την καταγραφή στην κοινή δήλωση «ονομαστικής αναφοράς» για το ξεπάγωμα πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.
Όπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα υπογράμμισε προς την ηγεσία της Ε.Ε. ότι «εμείς δεν βιαζόμαστε για την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής (σ.σ. που έχει προγραμματισθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα) και θα μπορούσαμε να τη μεταθέσουμε χρονικά, έως ότου συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη» να ξεμπλοκάρουν τα πέντε διαπραγματευτικά κεφάλαια...
Με άλλα λόγια, λίγες μόνο ώρες πριν την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής, η Άγκυρα έστησε νέο ανατολίτικο παζάρι με τις Βρυξέλλες, θέτοντας εν αμφιβόλω τη συμμετοχή της (και συνεπώς και την ίδια τη Σύνοδο), εάν δεν εξασφάλιζε ονομαστική αναφορά για το ξεπάγωμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων, κάτι που θα προϋπέθετε την άρση του κυπριακού βέτο.
Οι συζητήσεις, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, διεξάγονταν σε τεντωμένο σχοινί, ενώ οι Βρυξέλλες ευελπιστούσαν σε άρση του αδιεξόδου, κατάληξη σε αμοιβαία αποδεκτή δήλωση και πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής. Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε πάντως φροντίσει να ξεκαθαρίσει τόσο σε πολιτικό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο ότι δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην έκδοση «κοινής δήλωσης» που θα προβαίνει σε «ονομαστική αναφορά» για ξεπάγωμα των πέντε τουρκικών κεφαλαίων. Στις διαβουλεύσεις ενεπλάκη και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία «καίγεται» για την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής και επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, επιδιώκοντας την εξεύρεση λύσης. Μεγάλο αγκάθι αποτελούσε η παράγραφος 4 του προσχεδίου κοινής δήλωσης, η οποία τοποθετήθηκε στο χαρτί κατόπιν υποσχέσεων που, όπως πληροφορείται ο «Φ», μοίρασαν προς την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, επιχειρώντας να δεσμεύσουν τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να διαβουλευθούν μαζί τους.
Στήριξη στις θέσεις της Κύπρου εξέφρασε η Γαλλία, τονίζοντας ότι η προσπάθεια για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από κοινού με την Τουρκία, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε εκπτώσεις και δώρα. Αποσύνδεση του προσφυγικού από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ζήτησε η Βρετανία, κάτι που ικανοποιεί τη Λευκωσία, η οποία εισέπραξε κατανόηση στις θέσεις της από ομάδα χωρών, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Εν λευκώ ικανοποίηση των τουρκικών θέσεων επεδίωξε η Κομισιόν, ενώ κατανόηση στις τουρκικές θέσεις διατύπωσαν Φινλανδία και Σουηδία, οι οποίες πάντως προσυπέγραψαν χθες κοινή δήλωση με τη Βρετανία, χωρίς να προκρίνουν δώρα στο πεδίο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
Το θέμα της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση