GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παρίσι: Ξεκινά η Σύνοδος για το κλίμα, στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης

Η COP21 είναι μια σύνοδος πέρα από τα συνηθισμένα, που αντιμετωπίζει ένα κολοσσιαίο στοίχημα: περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών και ...

Παρίσι: Ξεκινά η Σύνοδος για το κλίμα, στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης

Η COP21 είναι μια σύνοδος πέρα από τα συνηθισμένα, που αντιμετωπίζει ένα κολοσσιαίο στοίχημα: περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων λαμβάνουν μέρος στην έναρξη σήμερα, κοντά στο Παρίσι, της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που φιλοδοξεί να καταλήξει σε μια ιστορική συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες της οποίας είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικές. 

Το πάρκο εκθέσεων του Μπουρζέ (βόρεια του Παρισιού) έχει μετατραπεί σε φρούριο μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στις 13 Νοεμβρίου. Οι ηγέτες του κόσμου (ανάμεσά τους ο Ομπάμα και ο Πούτιν) θα συναντηθούν εκέι, υπό την προστασία 2.800 αστυνομικών και στρατιωτικών ενώ το Παρίσι επιτηρείται από 6.300 αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Αρχικά θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, κατά την έναρξη μιας τελετής, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Παρισιού, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι. 

Μονόδρομος η συμφωνία

Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.000 πορείες σε όλο τον κόσμο με αίτημα μια "ισχυρή συμφωνία για το κλίμα", και αμαυρώθηκαν στο Παρίσι από συγκρούσεις, οι ηγέτες πρόκειται να μιλήσουν με τη σειρά –για τρία λεπτά το πολύ o καθένας– για τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι χώρες τους. 

Αντικείμενο αυτών των δυο εβδομάδων: η επεξεργασία της πρώτης συμφωνίας που θα δεσμεύει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή. 

Ενόψει της διάσκεψης του Παρισιού 183 χώρες (από τις 195) έχουν δημοσιοποιήσει σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους, μία απροσδόκητη συμμετοχή που ωστόσο δεν απομακρύνει τον κίνδυνο η αύξηση της θερμοκρασίας να κινηθεί τελικά γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου. 

Θα συναντηθούν Πούτιν-Ερντογάν

Η ημέρα αυτή αναμένεται επίσης να σημαδευτεί από πολλές διμερείς συναντήσεις, με το παγκόσμιο ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται σε ένα πιθανό τετ-α-τετ "Τσάρου-Σουλτάνου"

Στο υπόβαθρο της συριακής κρίσης, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θέλει να συναντήσει τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την κατάρριψη από την τουρκική αεροπορία, την Τρίτη, ενός ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί καμία συνάντηση εάν η Άγκυρα δεν ζητήσει ευθέως και δημοσίως συγνώμη. 

Διμερείς συναντήσεις "θα υπάρξουν σίγουρα πολλές", σύμφωνα με τον Φαμπιούς: 'όλοι αυτοί οι άνθρωποι (...) θα αρπάξουν την ευκαιρία για να συναντηθούν".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση