GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Αζίζα Ραχιμζάντα είναι η Αφγανή Μαλάλα!

Σε ηλικία 14 ετών, η Αζίζα Ραχιμζάντα στο Αφγανιστάν έχει ήδη πείσει τους μεγαλύτερούς της να ανοίξουν τα σχολεία στα παιδιά που ζουν ...

Η Αζίζα Ραχιμζάντα είναι η Αφγανή Μαλάλα!
Σε ηλικία 14 ετών, η Αζίζα Ραχιμζάντα στο Αφγανιστάν έχει ήδη πείσει τους μεγαλύτερούς της να ανοίξουν τα σχολεία στα παιδιά που ζουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων και να εγγυηθούν την παροχή τρεχούμενου νερού σε περισσότερες από 100 οικογένειες, με μια μαχητικότητα που της χάρισε επαξίως τον τίτλο της "Αφγανής Μαλάλα".
Η σύγκρισή της με την νεαρή Πακιστανή που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης θα μπορούσε να σταματήσει εδώ, αλλά αυτό δεν συμβαίνει καθώς προσφάτως ανακοινώθηκε ότι η Αζίζα είναι υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά (International Children's Peace Prize), μια διάκριση με την οποία έχει ήδη τιμηθεί η Μαλάλα.
Και όπως και η τελευταία, η Αζίζα θέτει τη φήμη της στην υπηρεσία του αγώνα της για το δικαίωμα στην εκπαίδευση σε μια χώρα, όπου το σχολείο είναι μόνον μια χίμαιρα για τους πιο ταπεινούς.
Η Αζίζα ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Γεννήθηκε και ζει στην Καμπούλ σε καταυλισμό εκτοπισμένων, στον οποίο βρήκε καταφύγιο η οικογένειά της το 2001 όταν εγκατέλειψε την επαρχία στην οποία κατοικούσε βόρεια της αφγανικής πρωτεύουσας.
"Όλα αυτά τα παιδιά είναι παιδιά του πολέμου. Έχουν υποφέρει υπερβολικά πολύ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τους δίνω συμβουλές και τους εξηγώ τη σημασία που έχει η παιδεία", εξηγεί η 14χρονη.
"Συχνά οι γονείς δεν είναι πολύ μορφωμένοι, πρέπει λοιπόν να τους πείσω και αυτούς", προσθέτει, μιλώντας από το μικρό σπίτι στο οποίο κατοικεί μαζί με τα άλλα επτά μέλη της οικογένειάς της.
Το ασυνήθιστο θάρρος της προσήλκυσε την προσοχή του Κινητού Μίνι-Τσίρκου για Παιδιά, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, που έχουν ιδρύσει δύο Δανοί, οι Μπέριτ Μιλχάουζεν και Ντέιβιντ Μέισον, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Αφγανιστάν μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.
Η Αζίζα είναι μια από τους τρεις τελικούς υποψηφίους για το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά, μαζί με τον Έιμπραχαμ Κέιτα, έναν 17χρονο από τη Λιβερία, και την επίσης 17χρονη Τζίνεσα Μπου από το Πουέρτο Ρίκο. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 9 Νοεμβρίου στην Ολλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση