GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομαδικός τάφος - Τζιχαντιστές είχαν κάνει γυναίκες σεξουαλικές σκλάβες

Ένας ομαδικός τάφος που πιστεύεται ότι περιέχει τις σορούς 70 και πλέον μελών της μειονότητας των Γεζίντι ανακαλύφθηκε χθες Σάββατο αν...

Ομαδικός τάφος - Τζιχαντιστές είχαν κάνει γυναίκες σεξουαλικές σκλάβες
Ένας ομαδικός τάφος που πιστεύεται ότι περιέχει τις σορούς 70 και πλέον μελών της μειονότητας των Γεζίντι ανακαλύφθηκε χθες Σάββατο ανατολικά της πόλης Σίντζαρ, από όπου κουρδικές δυνάμεις γνωστοποίησαν ότι απώθησαν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τον δήμαρχο και κατοίκους της πόλης.
Οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει τη Σίντζαρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, τον Αύγουστο του 2014 και κατόπιν αποδύθηκαν σε μια συστηματική εκστρατεία φόνων, φυλακίσεων και σκλαβιάς των Γεζίντι, η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα μπορούσε να συνιστά απόπειρα γενοκτονίας.
Ο δήμαρχος και μειονοτικοί που πήγαν στον τόπο όπου ανακαλύφθηκε ο ομαδικός τάφος είπαν πως είδαν βόστρυχους, οστά, χρήματα και κλειδιά, που πιστεύουν ότι ανήκαν στις πιο γηραιές γυναίκες από το χωριό Κότσο, που οι τζιχαντιστές είχαν χωρίσει από τις νεότερες.
Οι πιο νέες γυναίκες μετατράπηκαν από τους τζιχαντιστές σε σεξουαλικές σκλάβες, ενώ οι μεγαλύτερους οδηγήθηκαν στο κτίριο ενός ινστιτούτου στην περιοχή Σόλαγ, ανατολικά της Σίντζαρ και αργότερα ακούστηκαν πυρά, σύμφωνα με ντόπιους.
Σύμφωνα με τον 24χρονο Μπαντρ Σλεϊμάν Τάχα από το Κότσο, η μητέρα του, η θεία του και η γιαγιά του ήταν ανάμεσα στις γυναίκες οι οποίες είχαν οδηγηθεί στο ινστιτούτο. Ο ίδιος είπε πως αναγνώρισε το μπαστούνι μιας μεγάλης ηλικίας συντοπίτισσάς του.
«Ο θάνατος θα ήταν καλύτερος από αυτό που ένιωσα όταν είδα αυτόν τον τάφο», είπε ο Τάχα τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από τη Σίντζαρ. Ένας άλλος άνδρας, 25 ετών, είπε ότι η μητέρα του είναι ανάμεσα στα θύματα, και περιέγραψε τον τρόπο που οι τζιχαντιστές χώρισαν τις νεαρής από τις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε επικαλεστεί το καθήκον να προληφθεί μια γενοκτονία ότι είχε δώσει εντολή να αρχίσουν οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ. Οι τζιχαντιστές θεωρούν τα μέλη της μειονότητας σατανιστές.
Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των Γεζίντι χαρακτηρίζονται συγκρητικές, καθώς αφομοιώνουν στοιχεία από διάφορες αρχαίες μεσανατολικές θρησκείες.
Ο Μαχμά Χελίλ, ο δήμαρχος της Σίντζαρ, δήλωσε ότι ο τάφος δεν θα πειραχτεί, ώστε ειδικοί να εξετάσουν τα λείψανα και να συλλέξουν στοιχεία στο πλαίσιο των ερευνών για τις ωμότητες εναντίον της μειονότητας, ώστε να τεκμηριωθεί ότι οι τζιχαντιστές προσπάθησαν να διαπράξουν γενοκτονία.
Πολλοί ομαδικοί τάφοι με σορούς Γεζίντι είχαν ανακαλυφθεί στην περιοχή βόρεια του Όρους Σίντζαρ, το οποίο είχε ανακαταληφθεί από το ΙΚ τον Δεκέμβριο του 2014.
Οι κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την ίδια την πόλη Σίντζαρ την Παρασκευή, έπειτα από μια έφοδο που κράτησε δύο ημέρες, με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η ανακατάληψη της πόλης αποκόπτει μια οδό ανεφοδιασμού στρατηγικής σημασίας, από τη Μοσούλη στη Ράκα — τα δύο προπύργια των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία αντίστοιχα.
Το συμβούλιο ασφαλείας της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν ανακοίνωσε ότι κατά στη διάρκεια της «Επιχείρησης Ελεύθερη Σίντζαρ» απελευθερώθηκαν επίσης 28 χωριά και αποσπάστηκε μια περιοχή έκτασης 200 και πλέον τετραγωνικών χιλιομέτρων από τους τζιχαντιστές.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της μειονότητας συνεχίζει να ζει σε καταυλισμούς στο Κουρδιστάν, ενώ πάνω από 2.000 γυναίκες παραμένουν δέσμιες του ΙΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση